Reinfekcija COVID-om: Kolika je šansa za zarazu omikronom ako ste preboljeli delta soj?

Reinfekcija COVID-om: Kolika je šansa za zarazu omikronom ako ste preboljeli delta soj?

Reinfekcija COVID-om: Kolika je šansa za zarazu omikronom ako ste preboljeli delta soj?
  • Objavljeno: Utorak, 11.01.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Korona virus

Na proljeće prošle godine znanstvenici su objavili ohrabrujuće istraživanje koje je pokazalo da osobe koje su preboljele COVID-19 su zaštićene od ponovne zaraze koronavirusom najmanje 6 mjeseci. No, pojava omikron soja otvorila je nova pitanja o ponovnoj zarazi nakon preboljenja, primjerice mogu li se osobe koje su preboljele COVID zaraziti novim sojem i koliko dugo traje stečeni imunitet.

Stručnjaci vjeruju da je moguća infekcija omikronom nakon preboljenja delta soja. Omikron se razlikuje od ranijih sojeva jer ima više mutacija i lakše se prenosi. Zbog toga ne iznenađuju početna istraživanja iz Ujedinjenog Kraljevstva koja pokazuju da kod omikrona postoji 3 do 8 puta veći rizik od reinfekcije u usporedbi s drugim varijantama, iako su ta izvješća preliminarna.

''Još uvijek ne postoje podaci o zaštiti od zaraze omikron sojem nakon prethodne infekcije drugim sojevima. Ono što omikron čini vrlo zaraznim su promjene u proteinu šiljka, dijela virusa koji veže ljudske stanice prije nego što ih zarazi. Ove mutacije čine da se virus lakše veže za stanice i brže prenosi'', objašnjava Carla Garcia Carreño, šefica odjela za zarazne bolesti u Dječjem medicinskom centru Plano.

Kad je moguća ponovna infekcija?

Jedno od gorućih pitanja o ponovnoj infekciji koronavirusom je vremenski okvir u kojem osoba koja je preboljela zarazu postaje osjetljiva na ponovnu infekciju. Stručnjaci ističu da trenutno ne postoji odgovor na to pitanje, ali da su preboljele osobe sigurne barem nekoliko mjeseci, iako je to u ovom trenutku samo pretpostavka.

''Općenito, nakon infekcije koronavirusom, rijetko dolazi do ponovne infekcije unutar razdoblja od 3 mjeseca kod ljudi čiji je imunološki sustav netaknut'', ističe Carreño i dodaje da postojeća cjepiva protiv koronavirusa, pogotovo nakon uzimanja booster doze, pružaju zaštitu od omikrona. Prethodna istraživanja su pokazala da osobe koje su cijepljene i koje su preboljele COVID mogu biti više zaštićene od osoba koje su samo cijepljene. Cjepivo i zaraza mogu pomoći u stjecanju imuniteta, ali samo do određene točke.

Trenutno najbolja zaštita od zaraze bilo kojim sojem koronavirusa su cijepljenje i pridržavanje mjera socijalne zaštite, kao što je nošenje maske. Čak i osobe koje su ranije preboljele koronavirus bi se trebale cijepiti, osim osoba koje trenutno imaju aktivnu infekciju COVID-19. Cjepiva štite od ozbiljnijih oblika bolesti, čak i ako je u pitanju zaraza omikron varijantom.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije