Omikron vjerojatno pokupio dio virusa prehlade. Evo što bi to moglo značiti

Omikron vjerojatno pokupio dio virusa prehlade. Evo što bi to moglo značiti

Omikron vjerojatno pokupio dio virusa prehlade. Evo što bi to moglo značiti
  • Objavljeno: Srijeda, 08.12.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Korona virus

Prema novom istraživanju, objavljenom na stranici OSF Preprints, omikron verzija koronavirusa vjerojatno je dobila barem jednu od svojih mutacija tako što je pokupila isječak genetskog materijala drugog virusa. Znanstvenici su uočili da se takav genetski slijed ne pojavljuje ni u jednoj ranijoj verziji koronavirusa, ali je prisutan u mnogim drugim virusima, uključujući i one koji uzrokuju prehladu te u ljudskom genomu.

Uklapanjem tog određenog genetskog isječka u sebe, omikron bi mogao izgledati humanije, što bi mu pomoglo da izbjegne napad ljudskog imunološkog sustava. To bi konkretno moglo značiti da se virus lakše prenosi, ali i da uzrokuje samo blagu ili asimptomatsku bolest.

Razlika omikrona i ostalih sojeva koronavirusa

Kako bi bolje razumjeli omikron, znanstvenici diljem svijeta provode istraživanja. Kako navodi Svjetska zdravstvena organizacija, za sad još nije poznato prenosi li se omikron s osobe na osobu lakše u odnosu na druge verzije virusa, uključujući i delta soj. Također, još nije utvrđeno uzrokuje li infekcija omikron sojem težu bolest u usporedbi s ostalim sojevima, a nije dostupno ni dovoljno informacija o tome kako se razlikuju simptomi.

Većina slučajeva zaraze omikron verzijom zabilježena je kod mlađih osoba koje su imale blaži oblik bolesti, no potrebno je još nekoliko dana do nekoliko tjedana kako bi se razumjela stvarna opasnost novog soja.

Učinkovitost cjepiva i testova

Unatoč ograničenim informacijama, smatra se da bi se osobe koje su prethodno preboljele koronavirus mogle lakše zaraziti novim sojem, nego drugim verzijama virusa. Svjetska zdravstvena organizacija, u suradnji sa znanstvenicima, ulaže napore kako bi bolje razumjeli potencijalni utjecaj omikrona na postojeće protumjere. Ističu da cjepiva za sad ostaju ključno sredstvo za smanjenje teških oblika bolesti i smrti.

Poznato je da postojeći PCR testovi otkrivaju infekciju svim sojevima koronavirusa, uključujući i omikron, a u tijeku su istraživanja koja bi trebala pokazati koliko su druge vrste testova, uključujući antigenski test, učinkoviti na otkrivanje infekcije novim sojem.

Jednako vrijedi i za trenutno dostupne tretmane koji se koriste za liječenje koronavirusa. Za liječenje pacijenata s teškim oblikom bolesti i dalje će biti učinkoviti kortikosteroidi i blokatori receptora IL6. Za ostale tretmane će se procijeniti jesu li jednako učinkoviti s obzirom na promjene dijelova virusa kod varijante omikron.

Kako se zaštititi od omikron soja?

Svi sojevi koronavirusa, uključujući i delta soj koji je dominantan u svijetu, mogu uzrokovati tešku bolest i smrt, pogotovo među najugroženijim skupinama, zbog čega znanstvenici ukazuju na važnost prevencije u vidu cijepljenja. A kako bi se smanjilo širenje virusa, ono što pojedinci mogu je poštivati epidemiološke mjere, koje uključuju držanje razmaka, nošenje maske, izbjegavanje većih okupljanja i ostale mjere.

U Hrvatskoj je za sad omikron soj koronavirusa potvrđen kod 3 osobe, a pojavio se 12 dana nakon što je otkriven u Južnoj Africi.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije