Ups! Netko se popiškio na tepih?

Ups! Netko se popiškio na tepih?

Ups! Netko se popiškio na tepih?
  • Objavljeno: Utorak, 18.07.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kući ste doveli štene i dogodio se prvi UPS! Psić je ulaskom u stan popiškio vaš debeli mekani tepih. Došli ste s posla i pronašli još nekoliko lokvica, ali i pokoji poklončić smeđe boje i neugodnog mirisa.

Ako se radi o manjoj pasmini, koja može obavljati nuždu i unutar vašeg doma, bitno je znati kako naučiti štene da obavlja nuždu na jednom mjestu.

Je li bolje naučiti štene na pelenu, novinski papir, pravu travu koja je rađena za unutarnje korištenje ili isključivo vani?

Pelene za pse

Većina se odlučuje na pelenu, a meni se to isto čini kao super izbor. Možete ih kupiti u pet centru. U ljekarni možete potražiti „podloške za krevet za inkontineciju“. Ispast će vas nešto jeftinije, a dobivat ćete kvalitetne pelene koje jako dobro upijaju tekućinu.

Novinski papir

Novinski papir neće dobro upijati, a na kraju će propustiti i svejedno će sve završiti na pločicama ili parketu. Znači da ćete čistiti kako god okrenuli. Dobra su opcija ako ste stalno kod kuće, pa stignete odmah zamjeniti novine.

Trava za pse (unutarnje korištenje)

Ne preporučam. Koristila sam jedno vrijeme. Brzo požuti radi mokraće. Doduše, moja je stajala na balkonu gdje je pola dana sunce.To je svakako najskuplja opcija. Dosta koštaju, a često se moraju mijenjati i vrlo je nezgodno radi dostave, ako ne živite u Zagrebu.

Vanjski prostor

Najpovoljnija opcija ali samo nakon svih cjepiva. Osim ako nemate vlastito dvorište.

Kako naučiti štene na obavljanje nužde na jednom mjestu?

Govorit ću isključivo iz svog iskustva. Moj psić je došao naučen, ali je vršio nuždu 80% na pelenu, a ostalih 20% je „švrljao“ po stanu. Vrlo brzo sam shvatila da moram nešto poduzeti.

  • Kada ugledate da se štene priprema na obavljanje nužde, prije nego ju krene obavljati, nježno ga podignite i odnesite na pelenu ili neko drugo predviđeno mjesto.
  • Ako zakasnite, nema pomoći. Ostavite psića da obavi nuždu, a nakon toga ga nježno podignite i odnesite na pelenu.
  • Ako vas je dočekalo iznenađenje, stvar je gotova. Jednostavno očistite i zaboravite.

Treba li kazniti štene ako obavi nuždu na nekom nepredviđenom mjestu?

Ne, ne i ne! Ako ga kaznite kada obavlja nuždu, mislit će da mu zabranjujete obavljanje nužde i povezat će to s nečim negativnim. Guranje njuške u pelenu i lupanje novinama apsolutno ne pomaže. Samo ćete ga zbuniti i jako rastužiti.

Kako naučiti štene da nuždu obavlja vani?

Ovo je faza kada tračkarate gore-dolje. Štene najčešće obavlja nuždu nakon igre, nakon spavanja i nakon hrane. Nakon navedenih aktivnosti ga odmah izvedite van.

Bitno je da štene izvodite što češće. Bilo bi dobro da ga svaka dva sata iznesete da shvati kako je trava mjesto gdje sve obavalja. Najbrže ćete ga naučiti ako ga izvodite van u isto vrijeme, stoga si odredite ritam.

Ne brinite, vaše štene će ubrzo naučiti obavljati nuždu na predviđenom mjestu, stoga uživajte u svakom dijelu njegovog odrastanja. Zar nisu preslatki kada vas gledaju svojim lijepim i okicama?

Par savjeta pogledajte u videu:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije