Sezona krpelja je opasno krenula!

Sezona krpelja je opasno krenula!

Sezona krpelja je opasno krenula!
  • Objavljeno: Petak, 07.07.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Babezioza je parazitarna bolest pasa i drugih životinja uzrokovana krvnim protozoama iz roda Babesiaspp koje u organizmu domaćina parazitiraju i razmnožavaju se u njegovim eritrocitima.

Javlja se tijekom cijele godine a najčešće u proljeće i jesen, kada je relativno blago i vlažno vrijeme idealno za razvoj krpelja.

Vrijeme koje je potrebno za kliničko očitovanje bolesti, pošto je uzročnik ušao u tijelo psa, iznosi od 3 pa sve do 28 dana.

Po težini bolesti, babezioza u pasa dijeli se na jednostavni, nekomplicirani oblik i na komplicirani oblik koji dovodi do oštećenja raznih organa sve do njihovog zatajenja.

Simptomi nekomplicirane babezioze su: akutna hemoliza tj. raspad crvenih krvnih stanica, groznica, anoreksija, blijede sluznice, povećanje slezene i prazno i slabo bilo, dok se u uznapredovalim stadijima može pojaviti ikterus. Kod pravovremenog liječenja nekomplicirane babezioze stupanj preživljavanja je 100%.

Komplicirani oblik babezioze nastaje zbog prejakog odnosno neproporcionalnog upalnog odgovora organizma na samu bolest. Kod takvog oblika dolazi do prevelikog otpuštanja upalnih medijatora i autodestruktivne upale a organi koji su pogođeni posljedicama upale su mozak, srce, jetra, bubreg i gušterača. Komplikacije akutne babezioze u pasa su brojne, a najčešće su: akutno zatajenje bubrega, cerebralna babezioza, hepatopatije, koagulopatije, autoimuna hemolitička anemija, akutni respiratorni distres sindrom, hemokoncentracija, hipotenzija, akutni pankreatitis, hipoglikemija, kardiološke promjene, poremetnjeacidobazne ravnoteže.

Babezije mogu dugo ostati u životinji i nakon što preboli babeziozu. Obično se zadrže u slezeni, jetri, koštanoj srži i drugim organima. U prilikama kada organizam slabi, lako dospiju u krv i tako dolazi do ponovne pojave bolesti.

Preporuča se da se psi koji su preboljeli babeziozu ne koriste kao davaoci krvi zbog mogućnosti prenošenja transfuzijom.

Glavni način sprečavanja babezioze je borba protiv krpelja. Važno je pse redovito tretirati sredstvima protiv krpelja (akaricidi) u obliku sprejeva, ogrlica spot-on preparata i tableta.
Nakon što je pas bio u šetnji važno ga je pregledati. Dijelovi tijela koje preferiraju krpelji su prepone, područje pazuha, glava i prsni koš, iako se mogu naći i na ostalim.

Za više informacija posjetite www.vetvision.hr!

Vitashop

Najnovije

Najčitanije