Upoznajte boksera Huberta!

Upoznajte boksera Huberta!

Upoznajte boksera Huberta!
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.08.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Upoznajte boksera Huberta

Ovaj članak je prava poslastica za sve ljubitelje boksera i one koji će to tek postati. Predstavljamo vam šestogodišnjeg boksera Huberta, čija je sorta porijeklom iz Njemačke, no junak naše priče dolazi iz Samobora.

Ova pasmina nastaje krajem 19.stoljeća, i to križanjem mastifa, koji je sudjelovao u borbama s bikovima i u lovu na divlje svinje i jelene, i engleske doge, čije su odlike veličina, čvrsta i mišićava građa i jaka vilica.

Bokseri su također specifični po svojoj mišićavoj i proporcionalnoj građi, kraćoj glavi,tamnijoj njušci koja je zajedno s gornjom vilicom, kraća od donje, pa bokseri često imaju tzv. „zagriz“. Dlaka im je sjajna i kratka. Postoje i bijeli bokseri, no to su rijetki, albino psi koji pate od rizika da postanu nijemi i slijepi. Prosječna težina varira od 25 do 30 kilograma, a prosječni životni vijek im je između 11 i 14 godina.

Hubert je malo drugačijeg karaktera. Osim što posjeduje sve fizičke karakteristike boksera, za disciplinske ne bismo garantirali. Njegov vragolasti i veseli karakter, odaju dojam da se radi o šestomjesečnom štenetu, a ne o 6 godina starom tridesetokilašu.

Zbog svoje konstitucije, bokseri su osjetljivi na vrućine i ekstremne temperature, stoga im prijete zdravstveni problemi sa srcem i štitnjačom. Također imaju osjetljivu kožu koja je sklona alergijskim reakcijama, a u starijoj dobi i karcinomu. Hubert za sada nema ozbiljnijih zdravstvenih problema, ali vlasnica primjećuje da teže podnosi vrućinu. Radi specifične njuškice, teže diše i često hrče, a zbog suvremenog sjedilačkog načina života, ni bolovi u kralježnici ga nisu zaobišli. No, Huberta spašavaju duge šetnje koje obožava, boravak u prirodi i istrčavanje. Hubert ima tu sreću da ima veliko dvorište, što njegovim vlasnicima olakšava svakodnevicu. Umjesto šetnje 3 puta dnevno, Hubertu je dovoljna jedna duža šetnja dnevno.

Osim svakodnevne šetnje, bokseri ne zahtijevaju preveliku brigu. Potrebno ga je počešljati 2 puta tjedno, što ne predstavlja nikakav problem. Dapače, Hubertu je to omiljeni tretman kojeg svrstava u spa kategoriju.

Za održavanje oralne higijene i zdravlja zubnog mesa, Hubert se jednom dnevno počasti i štapićem za čišćenje zubi. To mu je prava poslastica, s obzirom da nije previše izbirljiv oko hrane. Najdraža namirnica mu je svaka koja je ostavljena na stolu. I koja taaako zamamno miriši. Tako zamamno da bi najradije skočio i pojeo ju skupa s tanjurom. Ali, na njegovu sreću i sreću vlasnika, njegove nožice ne mogu odbaciti tu mišićavu masu do stola.

Hubert je izrazito veseo i umiljat pas. Kod boksera se inače najviše cijeni njihova narav. Privrženi su ljudima, ali samo onim odabranim, društveni su i prilagodljivi. Vole skakati na ljude, stoga ih je odmalena potrebno naučiti da to ne rade. Kod Huberta je doduše još uvijek ostao taj efekt oduševljenja kada vidi dragu osobu.

Što se tiče socijalizacije, potrebno ih je od početka navikavati na ljude i druge pse. Hubert se odlično slaže sa svima, a posebno voli djecu. Male znakove agresije pokazuje jedino prema muškim psima u trenutku kada osvijesti svoju snagu, no to je više pokazivanje mišića i režanje nego spremnost na stvaran konflikt. Izuzetno je odan vlasnicima i sudjeluje u svim aktivnostima.

Bokseri su izrazito inteligentni psi koji brzo i rado uče. Ako se vlasnici s njima ne bave, mogu postati i vrlo…nezgodni. Nemaju agresivnu narav, ali poprilično su tvrdoglavi.

Nisu pretjerano bojažljivi. Dosta su nagli, no ako vani zagrmi ili pukne patarda, Huber postaje prava mala chihuahua.

Obzirom da se bokseri vrlo malo linjaju, s uklanjanjem dlaka nećete imati previše problema. No, želite li stalno imati čist i uredan stan, tu bi mogao nastati mali problem. Iako mogu živjeti u stanu, ipak im je potrebno malo više prostora za njihove svakodnevne nepodopštine. Hubert jede kao svinja, kaže njegova vlasnica. Nije li to slatko?- upitali smo ju. Odrješito odgovara da nije, ali dodaje da svaku njegovu glupost i neurednost oprašta čim joj uputi jedan neodoljivi pogled. Opraštaju mu čak i onda kada iščupa tek zasađeno cvijeće u vrtu. Pogledajte kako je umiljat. Pa tko mu ne bi oprostio?!

Hubert ima još omiljenih aktivnosti unutar kuće, a najomiljenija su mu krađa čarapa i šlapa. U tome neizmjerno uživa i veseli ga pomutnja koja nastane u trenutku kada vlasnici bezglavo traže predmete po kući. Vlasnici napominju da Hubert često nije svjestan svoje veličine, stoga rado smješta svojih 30 kilograma u krilo vlasnika.

Obzirom da je sada sezona godišnjih odmora, Hubertovi vlasnici nemaju problema. Rado sa svojom ljudskom obitelji odlazi na more, a plivanje obožava. Štoviše, odličan je plivač! Hubert se rado opušta i uz dobru knjigu i kvalitetnu glazbu i… Ok, ovo nije istina. Samo provjeravamo vašu posvećenost čitanju.

Hubertu je nedavno u dom stigao i njegov polubrat, kako smo ga nazvali. Francuski buldog Anakin, njegov je najdraži prijatelj. Ipak se nekako najbolje razumiju. Na početku su ih vlasnici razdvajali, čisto iz predostrožnosti, a sada su toliko bliski da dijele čak i postelju.

Bokseri su idealni za malo aktivnije vlasnike koji su voljni određeno vrijeme posvetiti psu. Hubertovi vlasnici preporučuju boksere obiteljima s malom djecom. Oni su razigrana pasmina koja može boraviti u stanu, ali je poželjno da ima i vanjski prostor. Obzirom da loše podnose ekstremne temperature, bilo ljetne ili zimske, nije preporučljivo da su cijelo vrijeme na otvorenom.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije