Kako motivirati dijete na bavljenje sportom?

Kako motivirati dijete na bavljenje sportom?

Kako motivirati dijete na bavljenje sportom?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 18.10.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Freepik

Kategorija: Majka i dijete

Posljednjih godina sve je više slučajeva djece koja pate od raznih bolesti u vrlo ranoj dobi. Primarni razlog tome je manjak kretanja i nezdrav način života.

Fizička neaktivnost djece postala je globalni problem, a glavni uzrok tome je pretjerano korištenje tehnologije. Istraživanje koje je provela Svjetska zdravstvena organizacija, otkrilo je da se čak četvoro od petoro djece u dobi između 11 i 17 godina ne kreće dovoljno. Znanstvenici ističu da to ne narušava samo njihovo zdravlje, već i razvoj mozga te socijalne vještine.

Djeca koja se redovito bave sportom rjeđe pate od visokog krvnog tlaka, pretilosti, dijabetesa, pa čak i stresa. Osim fizičkih benefita, redovita tjelesna aktivnost kod djece pozitivno utječe na njihovo emocionalno stanje.

Opasnosti fizičke neaktivnosti kod djece

1. Veći rizik od bolesti

Redovita tjelesna aktivnost može smanjiti rizik razvoja brojnih bolesti, kako u djetinjstvu, tako i u kasnijem životu. Kod djece koja nisu fizički aktivna i žive sjedilačkim načinom života teže je održavati zdravu tjelesnu težinu.

Djeca s prekomjernom težinom su sklonija razvoju visokog krvnog tlaka, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Osim toga, kod takve djece se kosti i mišići neće dovoljno razviti, što povećava rizik za lom kostiju, osteoporozu i atrofiju mišića u starijoj dobi. Redovita tjelesna aktivnost može pomoći u smanjenju rizika od razvoja bolesti u djetinjstvu, ali i kasnijem životu.

2. Narušeno mentalno zdravlje

Tijekom fizičke aktivnosti u organizmu se oslobađaju endorfin i dopamin, hormoni koji potiču dobro raspoloženje i umanjuju rizik od razvoja depresije.

Nedostatak kretanja i tjelovježbe kod djece može dovesti do lošeg raspoloženja. Dobro mentalno zdravlje je iznimno važno za učenje i život. Djeca koja se bave sportom više uživaju u životu i lakše grade pozitivne odnose s okolinom, a samim time usvajaju i vještine koje su im potrebne za društveno funkcioniranje u odrasloj dobi.

3. Pojačan stres

Stres u dječjoj dobi je posljednjih desetljeća postao globalni problem. Mnogi roditelji nisu svjesni činjenice da dugotrajni stres kod djece može usporiti razvoj mozga i tjelesni rast. Redovita fizička aktivnost ublažava stres kod djece, ali i odraslih, jer se u organizmu oslobađa serotonin, odnosno hormon sreće.

4. Problemi sa spavanjem

Vježbanje pozitivno utječe na obrasce spavanja. Neaktivna djeca imaju probleme sa snom i kod njih je teško uspostaviti zdravu rutinu spavanja, za razliku od djece koja se bave sportom. Manjak sna kod djece sa sobom povlači brojne probleme, kao što su poteškoće s pažnjom i memorijom.

5. Slabiji školski uspjeh

Djeca koja su fizički neaktivna teže će ostvariti svoj puni akademski potencijal. Dokazano je da vježbanje jača mozak, a samim time i poboljšava akademske rezultate. Osim toga, za vrijeme vježbanja pojačava se dotok krvi u mozak, što pomaže boljoj koncentraciji djece.

Kako potaknuti dijete na bavljenje sportom?

Svako dijete je individua i ne postoji univerzalni pristup kako potaknuti dijete da zavoli sport i počne se njime aktivno baviti. Međutim, postoje savjeti koje možete primijeniti kako bi taj proces prošao što lakše.

Ako je vaše dijete još malo, ne trebate čekati da krene u školu kako biste ga upisali u sportski klub. Postoje brojni sportski programi namijenjeni djeci mlađe dobi, a mnogi od njih se odvijaju u sklopu vrtića, što predstavlja izvrsne temelje kako potaknuti dijete da zavoli sportske aktivnosti.

Kada dijete malo poraste, dozvolite mu da samostalno odabere konkretan sport kojim će se baviti, jer će tako biti više motivirano i uživati u sportu. Ako je neodlučno, neka isproba više sportova dok ne pronađe onaj koji mu se najviše sviđa.

Koji sport odabrati za dijete i na što pripaziti?

Postoji niz popularnih sportova za djecu, a koji ćete odabrati ovisi o željama djeteta i njegovoj dobi. Za mlađu djecu najbolje je odabrati neki bazni sport, poput gimnastike ili atletike. Djeca školskog uzrasta su vještija i bolje razumiju pravila od djece vrtićke dobi, stoga su među njima popularni sportovi kao što su nogomet i košarka ili pak borilačke vještine, primjerice taekwondo.

S obzirom na to da je prilikom sportskih aktivnosti, pogotovo ako je riječ o timskim sportovima, dijete u bliskom kontaktu s drugom djecom, lakše se može zaraziti raznim sezonskim bolestima. Zato je djetetu potrebno osigurati zdrave i izbalansirane obroke, koji će im osigurati potrebne nutrijente, a dodatnu potporu imunitetu i energiji mogu pružiti dodaci prehrani za djecu.

Osim toga, važno je da dobrobit i zdravlje djeteta uvijek budu na prvom mjestu, a ne sportski rezultati. Dijete nije dobro preopteretiti aktivnostima i stvarati mu pritisak da treba biti najbolje u svemu. Prije nego dijete krene na sport, napravite raspored u kojem ćete ostaviti dovoljno vremena za igru i hobije van sporta i škole. U protivnom bi se, zbog manjka slobodnog vremena, sport djetetu mogao zamjeriti i predstavljati nametnutu obvezu, a ne zadovoljstvo.

Više informacija i savjeta vezanih uz dječje zdravlje potražite na: zdraviklinci.centarzdravlja.hr

Vitashop

Najnovije

Najčitanije