Štitite se od komaraca na prirodan način

Štitite se od komaraca na prirodan način

Štitite se od komaraca na prirodan način
  • Objavljeno: Petak, 22.07.2011.
  • Broj pregleda: 2.819
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Ljeti ih je doista teško (nemoguće) izbjeći! Komarci će vas dočekati u gra­du, u parku ili vrtu, na kopnu, uz more, u šumi, na jezeru... Ženke komaraca napadaju uglavnom nakon zalaska sun­ca. Ljetne noći kvare dosadnim zujanjem, ujedaju često i vrlo bolno, tjeraju nas da se češemo i grebemo "do krvi". Ženke koma­raca ne napadaju nas zbog zabave, njima je bjelančevina iz ljudske krvi potrebna za pro­izvodnju jajašaca iz kojih će se razviti njiho­vo potomstvo. Iako su u našem podneblju ubodi ženki komaraca u pravilu bezopasni, izbodena i izgrebena koža pogodna je za ra­zvoj različitih infekcija, a time i bolesti.

Zaštitite se

Za boravka na otvorenom nosite udobnu odjeću dugih rukava i svijetlih boja, izbje­gavajte usku te posebno crnu odjeću, koja komarce neobično privlači i čini ih agresiv­nima. Na otvorenom pokrivajte slatka jela i sva pića u čašama, a boce držite začepljene. Sve ostatke hrane odmah uklonite i držite dobro pokrivene. Nakon slatkih za­logaja, djeci obavezno operite lice i ručice te otklonite eventualne ostatke hrane s odjeće.

Na otvorenom se ne upuštajte u borbu s komarcima jer će ih strujanje zraka koje ćete izazvati mahanjem učiniti još agresivnijima. Naravno, ako su komarči unatoč svim mje­rama predostrožnosti i dalje nesnosni (što se može dogo­diti ako ste u blizini vode ili ste skloni znojenju te općenito imate višu tjelesnu tempera­turu), posegnite za gotovim zaštitnim sredstvima koja se nanose na kožu. Što više koristite prirodna sredstva, poput raznih ete­ričnih ulja koja komarči ne vole (eukaliptus, citronela, lavanda). Istu zaštitu ni slučajno ne primjenjujte na bebama, a kada je riječ o djeci, i za njih su primjerena samo neka sredstva.

Zatvorene prostore zaštitite od najezde komaraca mrežom za komarce, a ako je to nemoguće, ne palite svje­tlo prije negoli zatvorite sve prozore jer komarce svjetlost privlači.

Kožu nakon uboda komaraca možete namazati posebnim pripravcima koji de­zinficiraju i hlade, a najbolji za to je nevenov melem.

Zdrava i opojna boja lavande

Njeni sastojci nas liječe, njen prekrasan miris nas osvježava i smiruje, a upravo tim prekrasnim mirisom lavanda tjera insekte, posebno komarce. Polugrmolika biljka prirodno raste na suhim i toplim obroncima i uzgaja se kao ukrasno bilje u vrtovima i parkovima. Zbog svojih ljekovitih svojstva koristi se od davnine. Najviše u kozmetici i ljekarništvu te zbog svog ugodnog mirisa i u parfumeriji. Svojim plavoljubičastim cvjetovima jakog mirisa i gorkastog okusa uznemiruje insekte, a umirujuće djeluje na ljude, pa se koristi kao prirodno sredstvo za opuštanje. Hidrolat lavande idealan je za njegu gotovo svih tipova kože zahvaljujući uravnoteženoj pH vrijednosti (5.6-5.9). Djeluje regenerativno, pročišćavajuće, rashlađujuće; pomaže kod uboda insekata; idealan je kao sprej za osvježavanje lica tijekom ljetnih vrućina.

komarci herbapharm

HERBAPHARM d.o.o.

Svačićeva 5
21000 Split
Tel. +385 21 25 01 64
Mob. +385 98 35 65 00 / +385 91 89 11 822
www.herbapharm.hr
ap.herbapharm@gmail.com

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije