Najbolji dani u mjesecu za...

Najbolji dani u mjesecu za...

Najbolji dani u mjesecu za...
  • Objavljeno: Subota, 19.12.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vaš menstrualni ciklus određuje koji su najbolji dani u mjesecu za odličan seks, započinjanje mršavljenja, prestanak pušenja i čak donošenja teških odluka.

Prestanak pušenja

1. do 14. dan

Od prvog dana menstrualnog ciklusa, razina estrogena i progesterona je niska, što znači da ćete se osjećati dobro. Ovo je idealno vrijeme da probate prestati pušiti jer nećete morati voditi borbu s negativnim emocijama kao što su tjeskoba, depresija ili anksioznost. Prestanak pušenja u prva dva tjedna će vam olakšati proces odvikavanja od cigareta.

Pročitajte 10 zdravstvenih prednosti prestanka pušenja.

Mamogram

1. do 9. dan

Istraživanja su pokazala da je u ovo vrijeme tkivo dojke najpovoljnije za mamogram. Ovo je razdoblje kada će liječnik najlakše primijetiti prisutnost abnormalnosti. No, nemojte odgađati pregled jer je važno pratiti preporučene vremenske intervale pregleda, naročito ako ste stariji od 40 godina.

Pročitajte sve o mamografiji i ultrazvuku dojki.

Početak dijete

3. do 25. dan

Ovo je razdoblje kada ćete najlakše odoljeti namirnicama koje su previše masne i pune kalorija. Žudnja za grickalicama, naročito za čokoladom, je sada najmanje izražena i počet će se povećavati nekoliko dana prije početka menstruacije, pa čak i tijekom menstruacije. Iako veliki broj ljudi misli da je žudnja psihološki problem, ona je samo emocionalni problem. Naime, istraživanja su pokazala da u pravilu najviše žudimo za hranom kada se ne osjećamo dobro.

Odaberite najbolju dijetu koristeći Vodič za dijete!

Sagorijevanje više masti

15. do 28. dan

Razina estrogena i progesterona počinje rasti 2 tjedna nakon početka ciklusa. Tada vaše tijelo najučinkovitije sagorijeva mast, i to ne samo za vrijeme vježbanja, već i za vrijeme mirovanja. Jako je važno da u ovom razdoblju ne preskačete treninge, već da date sve od sebe da oni budu što intenzivniji i duži kako biste iskoristili vrhunac potrošnje masti.

Učvrstite cijelo tijelu u samo 20 minuta vježbanja!

Odlazak zubaru

6. do 10. dan

Tjedan nakon menstruacije je najbolje doba u mjesecu da posjetite zubara. Razina estrogena i progesterona je niska i vaš zubar će imati bolji uvid u zdravlje desni. Visoka razina ovih hormona može uzrokovati blagu upalu desni, zbog čega zubar može teško odrediti je li to upala zbog hormona ili je u pitanju prava upala koja se treba liječiti.

Isprobajte izbjeljivanje zubi sodom bikarbonom!

Papa test

10. do 20. dan

Cervikalna sluz je sada najrjeđa, što će omogućiti bolje i točnije rezultate analize stanica. Papa testom se radi analiza cervikalnih stanica kako bi se ustanovilo postoje li neke abnormalnosti ili promjene, potencijalno opasne za zdravlje. U ovih 10 dana cervikalne stanice su zrelije i lakše ih je testirati pomoću mikroskopa.

Provjerite što znače rezultati Papa testa!

Začeće

10. do 13. dan

Ako imate tipičan ciklus od 28 dana, vjerojatno ćete ovulirati 13. ili 14. dan od početka menstruacije. Ako ciklus ne traje 28 dana, vaši najplodniji dani će biti oko 2 tjedna plus 3 do 4 dana prije sljedeće menstruacije. Primjerice, ako vaš ciklus traje 35 dana, najplodniji dani su 18, 19, 20 i 21. U svakom slučaju, trebali biste prakticirati seksualne odnose svaki ili svaki drugi dan tijekom plodnih dana. Spermiji ostaju u cervikalnoj sluzi i do nekoliko dana, stoga nije potrebno da budete jako precizni.

Odredite plodne dane pomoću kalendara ovulacije!

Najbolji seks

13. dan

Dan prije ovulacije je dan kada je vaš libido najveći, orgazam postižete najlakše i on je najintenzivniji. Ovo je dan koji svakako ne želite propustiti. Evolucija se pobrinula da u ovo doba libido bude jako visok jer ste sada i najplodniji. Ako malo bolje razmislite, ima logike. Spermiji će čekati oslobađanje jajašca kako bi došlo do začeća. Ako ne želite ostati trudni, svakako budite jako oprezni.

Pročitajte kako su povezani hormoni i želja za seksom.

Suočavanje sa stresnim problemom

3. do 10. dan

Kada ste pod stresom, a razina ženskih spolnih hormona je niska, biološki je predviđeno da dobro reagirate na stres. Ostalih dana u mjesecu ćete se možda osjećati manje motivirano da biste se suočili sa stresnim problemom.

Saznajte koji su tihi znakovi stres!

Rizik

3. do 10. dan

Oduvijek ste željeli nešto probati, ali nikada niste skupili dovoljno hrabrosti? Ovi dani su odlični za takve stvari. Osim što se sada bolje nosite sa stresom, veća je vjerojatnost da ćete se suočiti s izazovima. Razina estrogena i progesterona je niska, a oni podižu razinu stresa. U stvari, veliki se broj žena tijekom ovih dana namjerno suočava s izazovima jer im je previše dosadno i počinju se zbog toga osjećati depresivno.

Pročitajte koje životne lekcije trebate naučiti.

Traženje povišice

10. do 13. dan

Povećava se razina progesterona, estrogena i testosterona koji će povećati vaše kognitivne sposobnosti i poboljšati verbalnu komunikaciju. Vaše samopouzdanje je sada na najvišoj razini i sposobni ste objektivno i jasno razmišljati.

Saznajte kako zavoljeti svoj posao!

Donošenje velikih odluka

24. do 28. dan

Sada ste ušli u luteinsku ili sekretornu fazu i postali ste manje impulzivni. Vaša intuicija je vrlo visoka, stoga se potpuno možete osloniti na svoje instinkte. Odluke koje sada donesete neće biti vođene hormonalnim promjenama, već objektivnim i razumnim razmišljanjima.

Provjerite kada trebate slušati svoju intuiciju!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije