Simptomi manjka testosterona

Simptomi manjka testosterona

Simptomi manjka testosterona
  • Objavljeno: Nedjelja, 23.02.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Manjak energije

Umor je najčešći simptom manjka testosterona u tijelu. Ako ste primijetili da imate manje energije nego inače, svakako se obratite liječniku.

No, i ostale stvari mogu uzrokovati kronični umor, uključujući starenje i depresiju. Dovoljna količina sna će sigurno pomoći, stoga svaki dan spavajte najmanje 7 do 8 sati.

Promjene u seksualnom životu

Manjak testosterona u tijelu često uzrokuje smanjenu želju za seksom i erektilnu disfunkciju. Istraživanja su pokazala da su slabije i rjeđe erekcije najčešći simptom manjka testosterona u tijelu.

Važno je da znate da se svakako trebate obratiti liječniku. Vaš seksualni život iznova može postati dobar uz pravilan tretman.

Poteškoće s koncentracijom

Manjak testosterona može oslabiti sposobnost razmišljanja i pamćenja. Možda ćete primijetiti da ste zaboravili sve što ste isplanirali. Ovo se događa kada je razina testosterona ekstremno niska.

Kako biste ublažili ovaj simptom, vježbajte tehnike opuštanja. Što je veća razina hormona stresa u tijelu, to je manja razina testosterona.

Nagle promjene raspoloženja

Manjak testosterona može uzrokovati nagle promjene raspoloženja i depresiju. Neki muškarci primijete promjene u osobnosti. Teže postaju sretni i više ne uživaju u aktivnostima koje su ih nekada veselile.

Promjene u mišićima

Testosteron potiče izgradnju mišića, a njegov manjak može uzrokovati smanjenje ukupnog postotka mišićne mase.

Redovita tjelovježba može povećati razinu testosterona, ali je važno da aktivirate sve mišićne skupine i radite vježbe snage.

Više tjelesne masti

Osim što uzrokuje gubitak mišićne mase, manjak testosterona uzrokuje povećanje ukupnog postotka masti u tijelu.

Zdrava i uravnotežena prehrana je važna u svakoj dobi i za svaku osobu, a naročito za muškarce čija je razina testosterona u tijelu smanjena.

Gubitak kose

Manjak testosterona može uzrokovati gubitak kose, ali i ostalih dlaka na tijelu, uključujući dlake na licu, rukama, donjem dijelu nogu i na području genitalija.

Smanjenje koštane mase

Niska razina testosterona je povezana s osteoporozom, bolešću koja oslabljuje kosti. Kako biste održali kosti zdravima, prestanite pušiti i smanjite unos alkohola. Također počnite redovito vježbati i ne zaboravite na vježbe snage.

Poteškoće sa spavanjem

Kada je razina testosterona u tijelu preniska možda ćete primijetiti da imate poteškoća sa spavanjem i da ste tijekom sna poprilično nemirni.

Kako biste dobili adekvatnu količinu sna, opuštajte se prije odlaska u krevet. Zamračite sobu, ugasite sve elektronske uređaje i stišajte sve zvukove.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije