Važne činjenice o muškoj neplodnosti

Važne činjenice o muškoj neplodnosti

Važne činjenice o muškoj neplodnosti
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.06.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Brojni su faktori koji mogu utjecati na mušku plodnost. Prema istraživanjima nisu samo žene te koje se susreću s problemima s plodnošću, sve je veći broj muškaraca.

Koji su najčešći uzročnici muške neplodnosti?

Muška neplodnost je uglavnom uzrokovana premalom proizvodnjom spermija ili proizvodnjom spermija koji ne funkcioniraju kako treba - ne plivaju dovoljno brzo ili ne oplode jajašce kada dođu u kontakt s njim.

Istraživanja su pokazala da na mušku plodnost negativno utječu nezdrave životne navike, kao što je pušenje, konzumiranje droga, prekomjerno konzumiranje alkohola, manjak fizičke aktivnosti i pretilost.

Kako se muška neplodnost dijagnosticira?

Osnovni test je analiza spermija. Muškarac da uzorak sperme koji se analizira pod mikroskopom. Na taj način se provjerava broj spermija i neki aspekti kvalitete sperme (brzina plivanja i oblik).

Važno je da muškarac apstinira od seksa ili masturbacije 2 do 5 dana prije testiranja. Ovisno o rezultatima testiranja, neki muškarci trebaju raditi testove koji će provjeriti razinu hormona i genetske predispozicije.

Koje su mogućnosti liječenja?

Sve opcije liječenja se temelje na tome da se spermijima pomogne da pronađu put do jajašca na bilo koji način. To može biti jednostavna oplodnja ili in vitro oplodnja. Kod ozbiljnijih slučajeva se spermij injektira u jajašce.

Ako muškarac ne proizvodi spermu, onda se traži sperma donora. Ovakva metoda liječenja na našim područjima nije zastupljena, ali u inozemstvu jest. Ponekad je hormonalna neravnoteža uzrok da muškarac ne proizvodi spermu. Takvi slučajevi se u pravilu uspješno liječe terapijama za regulaciju hormona.

Utječe li dob na kvalitetu sperme?

Nema dokaza da stariji muškarci proizvode manje sperme, ali postoje dokazi da je njihova sperma lošije kvalitete. Ovo su znanstvenici dokazali na dva načina. Prvi jest taj da stariji očevi povećavaju rizik od nastanka spontanog pobačaja.

Drugi jest taj da su djeca starijih očeva izložena većem riziku od nastanka rijetkih genetskih poremećaja. Dosadašnja istraživanja upućuju da je DNA sperme starijeg muškarca na neki način oštećena.

PROfertil® kapsule su dodatak prehrani s L-karnitinom, L-argininom, koenzimom Q10, glutationom, vitaminima i mineralima. Doprinose normalnoj plodnosti, normalnoj spermatogenezi i normalnoj reproduktivnosti muškaraca.

  • Selen doprinosi normalnoj spermatogenezi.
  • Cink doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji.
  • Folna kiselina doprinosi normalnom metabolizmu homocisteina.
  • Cink i folati imaju ulogu u procesu stanične diobe.
  • Folna kiselina doprinosi normalnoj sintezi amino kiselina.
  • Vitamin E i selen doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Uzrokuju li neka medicinska stanja neplodnost?

Neka medicinska stanja mogu uzrokovati na količinu i kvalitetu spermija. Tretmani za liječenje raka, neki lijekovi ili bolesti bubrega mogu smanjiti broj spermija.

Iz tog razloga se muškarcima nudi mogućnost zamrzavanja spermija prije nego započnu s liječenjem koje bi moglo ugroziti njihovu plodnost.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije