10 stvari koje bi trebao muškarac napraviti prije začeća

10 stvari koje bi trebao muškarac napraviti prije začeća

10 stvari koje bi trebao muškarac napraviti prije začeća
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

1. Otiđite kod liječnika

Dobro je u svakom slučaju otići na rutinski pregled, a pogotovo ako bolujete od neke kronične bolesti ili uzimate lijekove. Neki lijekovi mogu utjecati na kvalitetu i kvantitetu sperme. Ako postoji opasnost od neke spolne bolesti treba se testirati i izliječiti je.

Trebate popričati sa liječnikom o svojoj povijesti bolesti. Ako u vašoj obitelji postoje defekti novorođenčadi (genetska ili kromosomska nepravilnost, mentalna retardacija ili zaostalost u razvoju) trebali bi otići kod genetičara da vidite jeste li vi time zahvaćeni. Popričajte s liječnikom o opasnostima koje imate u okolini ili na poslu da vidite utječe li što na vašu plodnost.

2. Razgovor o promjenama

Dolaskom djeteta doći će do mnogih promjena materijalne, vremenske i svake moguće prirode. Zbog toga je dobro prije zaćeća sjesti i porazgovarati: imate li uopće novaca za dijete, koliko dugo će žena biti na porodiljnom, tko će čuvati dijete kad vi izađete... Što prije stvari sada sjednu na mjesto, manje će biti rasprava u ionako stresnom vremenu.

3. Upoznajte se sa svojom medicinskim korjenima

Popričajte s rodbinom o povijesti bolesti bliže i daljnje rodbine. Najbitnija stvar za provjeriti je postoji li genetskih ili kromosomskih bolesti (kao Downov sindrom) ili poremećaj krvarenja. Bitno je doznati postoji li mentalna retardacija ili drugih zastoja u razvoju.

4. Napunite hladnjak zdravom hranom

Prehrana izravno utječe na kvalitetu sperme. Istraživanja pokazuju da loše prehrambene navike i česta konzumacija alkohola može, npr. smanjiti kvalitetu i kvantitetu sperme, što začeće čini težim.

Vaša dijeta treba biti raznolika, uravnotežena i hranjiva. Budući očevi bi trebali:

  • Jesti hranu bogatu vitaminom C i drugim antioksidansima - sprečavaju defekte sperme i poboljšavaju njezinu pokretljivost. Neka vam cilj bude 60 mg vitamina C dnevno.
  • U svoju prehranu uvrstite više cinka - istraživanja pokazuju da čak i kratkotrajno pomanjkanje cinka smanjuje razinu testosterona i sperme. Dobar izvor cinka koji će vam pomoći da dosegneš 15mg dnevno koji su potrebni su kamenice, govedina, pečeni grah i tamna piletina.
  • Povečati unos folne kiseline - potrebnu količinu od 400mcg ćete dobiti u pospješenim žitaricama za doručak, zelenom povrću i naranđinom soku i za svaki slučaj dodatak u multivitaminu.
  • Povečati unos kalcija i vitamina D - istraživanja pokazuju da je muškarcu potrebno 1000 mg kalcija i 10 mcg vitamina D dnevno. Dobri izvori kalcija su: malomasno mlijeko, jogurt, a izvori vitamina D su: mlijeko i salmon.
  • Smanjite konzumaciju alkohola i cigareta - Smatra se da povremeno piće ne šteti, ali svakodnevna konzumacija alkohola (vina, pive ili žestokog pića) i cigareta također štetno utječe na spermu.

5. Recite ne zabavama

Oba partnera trebaju prestati sa zabavama. Na sjemene stanice utječe alkohol, duhan i droge, kao i na jajne stanice. Druga istraživanja pokazuju da se očevima koji piju puno alkohola rađaju djeca sa nižom porođajnom težinom. Niža porođajna težina je problem koji utječe na dječje zdravlje i ponašanje cijelog života.

6. Provjerite opasnosti na svom radnom mjestu

Neki poslovi mogu mogu biti opasni za vas i vaše dijete. Ako ste često izloženi kemikalijama ili radijaciji, morate pokušati to promjeniti prije začeća. Poznato je da spermi treba tri mjeseca prije nego sazrije, pa je dobro na to misliti tri mjeseca prije nego što uopće počnete pokušavati. Pokušajte bar umanjiti takve opasnosti doma ili na poslu.

7. Kupite si bokserice

Dio istraživanja pokazuje da toplina negativno utječe na kvantitetu sperme po čemu je sigurnije nositi bokserice nego gaće. Drugi dio istraživanja pokazuje da toplina nije problem ako već ne postoji neki drugi problem sperme. U svakom slučaju, to je jednostavna promjena u garderobi koja može ubrzati stvari.

8. Ne kupajte se u kipućoj vodi

Saune, vrući tuševi i kupke također nisu preporučljive zbog prevelike temperature. Vrućina ubija sjemene stanice što znaći da će trebati tri mjeseca prije nego se sjemene stanice vrate na prvotnu razinu.

9. Ne vozite se na biciklu

Povremeni biciklist se ne treba opterečivati sa činjenicom da vožnja na biciklu može smanjiti kvantitetu sjemenih stanica. To je opasnost samo za bicikliste koji na biciklu provode više od dva sata dnevno, šest dana tjedno. Česta vožnja može oštetiti ud i testise, biciklističke tajice jako zagrijavaju testise, uz to i spolni organi se nalaze između sica i nogu što ih dodatno zagrijava. Testisi su izvan tijela s razlogom ? trebaju biti na hladnijem od ostatka tijela da bi normalno funkcionirali.

10. Opustite se

Uzmite si malo vremena za sebe i za razmišljanje. Iščekivanje djeteta je uzbudljivo i stresno, pa svaki odmor i opuštanje dobro dođe.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije