10 savjeta za muškarce iznad 40-e

10 savjeta za muškarce iznad 40-e

10 savjeta za muškarce iznad 40-e
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Iako ste prošli polovicu puta do umirovljenja, uzmite predah i fokusirajte se na nešto važnije: svoje zdravlje.

1. Budite svjesni loših masnoća

New York je započeo trend kao prvi grad koji je zabranio trans masnoće još 2006. godine. Te "skrivene" masnoće koje se nalaze u brzoj hrani podižu razinu lošeg (LDL) kolesterola i da mogu povećati rizik za srčani udar. Držite se zdravih masnoća kao što su omega-3 masne kiseline kojih ima u ribi, lanenim sjemenkama i orasima.

2. Ostanite seksualno aktivni

Većina slučajeva erektilne disfunkcije kod starijih muš­karaca ima fizički uzrok - ne dobivaju dovoljno krvi u "područje interesa". Kako bi popravili cirkulaciju trebali bi prestati pušiti, početi vježbati i razgovarati s liječnikom o lijekovima koje uzimaju jer neki (npr. za snižavanje krvnog tlaka ili protiv depresije) mo­gu pogoršati ED.

3. Pregledajte prostatu

U 40-ima prostata počinje rasti, a to se stanje, povezano s razinom hormona, naziva benigna hiperplazija prostate. Ako tijekom noći često idete na zahod, možda je to stanje zahvatilo i vas. Nemojte brinite, BHP nije rak i nije opasan po život. Posjetite liječnika.

4. Radite na snazi

Kada dosegnete magičnu brojku 40, muško tijelo počinje proiz­voditi manje testosterona. Niža razina tog hormona može utjecati na pam­ćenje, seksualnu funkciju, pa i na mišićnu masu. Kako biste spriječili gubitak mišićne mase, prevenirali ozljede leđa i smanjili rizik za srčani udar, uobičajenom vježbanju pridodajte i vježbe snage.

5. Promatrajte svoj struk

Kako muškarci stare, tako raste i njihov struk, što se može razviti u opasnu tzv. visceralnu debljinu koja može povećati rizik za kardiovaskularna oboljenja. Ti problemi mogu se povećati ako je struk prešao 101 centimetar. Vježbajte 30-ak minuta tri puta tjedno i počnite se zdravo hraniti (ako to već ne radite).

6. Da ili ne multivitaminima?

Istraživači s Harvarda nedavno su otkrili da dnevni multivitamini mogu pomoći u razvoju bolesti, i to baš onih za koje ste mislili da ih prevenirate. Većina muš­karaca dobiva prepo­ručenu dozu vitamina iz obogaćene hrane, pa prekoračenje doze može povisiti rizik za kronične bolesti. Previše folata, na primjer, mo­že povećati rizik za rak debelog crijeva. Razgovarajte s lije­č­ni­kom o svojim prehrambenim navikama prije uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani.

7. Održavajte odnose

Stabilna obiteljska situacija preduvjet je za blagostanje i duha i tijela. Ako je vjerovati Mayo klinici, socijalna potpora pomoći će da ostanete sta­loženi u stresnim vremenima i steknete osjećaj pripadanja.

8. Izbacite prerađenu hranu

Rafinirana hrana, poput instant pire-krumpira i bijelog kruha, utječe na razine šećera u krvi. Visoki šećer može pridonijeti debljanju, dijabetesu i drugim zdravstvenim problemima. Birajte hranu s nižim glikemijskim indeksom, kao što su cjelovite žitarice i povrće koje se sporo probavlja i ne uzrokuje "ska­kanje" šećera.

9. Manje alkohola

Možete uživati u čaši omiljenog vina ili piva, studije pokazuju da su zdravi. No, piti treba umjereno jer više od jednog pića na dan (definiranog kao 1,5 dcl vina, 3,5 dcl piva ili 0,4 dcl žestokog pića) može povećati rizik za bolesti jetre i moždanog udara, poručuju stručnjaci s Mayo klinike.

10. Rizik za rak prostate

Kako biste smanjili rizik od najčešćeg tipa raka kod muškaraca, jedite manje masne namirnice bogate vlaknima i puno povrća. Uzimanje vitamina D i E, selena i zelenog čaja može također pomoći u prevenciji, ali prije uzimanja posavjetujte se s liječnikom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije