Kegelove vježbe za muškarce kao pomoć kod erektilne disfunkcije

Kegelove vježbe za muškarce kao pomoć kod erektilne disfunkcije

Kegelove vježbe za muškarce kao pomoć kod erektilne disfunkcije
  • Objavljeno: Nedjelja, 28.11.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Iako se često smatra da su Kegelove vježbe namijenjene isključivo ženama, zanimljiva je činjenica da one mogu biti itekako korisne i za muškarce!

Brojni muškarci su barem jednom u životu doživjeli erektilnu disfunkciju. U nekim se slučajevima erektilna disfunkcija može pojaviti kao posljedica zdravstvenog problema ili stanja, kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, hipertenzija, visoki kolesterol i pretilost. Ipak, većina zdravih muškaraca povremeno ima problem s postizanje erekcije.

Pojam erektilna disfunkcija se ne odnosi samo na nemogućnost postizanja erekcije, već i situaciju kada je erekcija preslaba za potpun spolni odnos ili kada erekcija ne traje dovoljno dugo.

Kod mlađih i zdravih muškaraca erektilna disfunkcija nastaje kao posljedica stresa, umora, nezdrave prehrane ili pretjerane konzumacije alkohola.

Srećom, u takvim je slučajevima erektilna disfunkcija samo privremeno stanje koja se može uspješno otkloniti zdravijim prehranom, korištenjem tehnika za ublažavanje stresa i vježbama koje ciljaju mišiće zdjelice, odnosno Kegelovim vježbama.

Mišići dna zdjelice su neophodni za održavanje ispravnog protoka krvi u penis i održavanje erekcije. Također, jačanje tih mišića pomoći će odgoditi vrijeme ejakulacije i poboljšati ukupnu seksualnu funkciju.¹ Osim što redovito izvođenje Kegelovih vježbi muškarcima pomaže kod erektilne disfunkcije, također pomažu ublažiti i spriječiti probleme s mokrenjem.²

Kako izvoditi Kegelove vježbe?

Kegelove vježbe su iznimno jednostavne za izvođenje, ali je potrebno usvojiti tehniku. Prvi korak u tome je pronaći zdjelične mišiće. To je najbolje učiniti za vrijeme mokrenja tako što ćete prekinuti mlaz. Mišići u kojima ste osjetili kontrakciju prilikom prekidanja mlaza su mišići koji sudjeluju u Kegelovim vježbama.

Nakon što ste pronašli potrebne mišiće, možete započeti s vježbanjem. Prije vježbe je važno isprazniti mjehur u potpunosti. Zatim lezite na leđa, lagano raširite noge i savijte ih u koljenima. Napnite mišiće zdjelice i ostanite u tom položaju 5 sekundi, a nakon toga ih opustite 5 sekundi.

Pritom ostanite pazite da ne napinjete mišiće na području trbuha, bedara ili stražnjice te nemojte zaboraviti polako i duboko disati. Pokrete ponavljajte 8 puta u 3 serije, a između svake serije odmorite minutu. Nakon nekog vremena povećajte izvođenje pokreta na 10 ponavljanja kroz 5 serija.

Jednom kada ste usavršili tehniku, vježbe ćete moći izvoditi dok sjedite ili stojite. Prve rezultate biste trebali vidjeti nakon mjesec dana svakodnevnog izvođenja vježbi.

Kegelove vježbe, u većini slučajeva, ne uzrokuju bolove. Ako osjetite bol, prestanite s vježbanjem i potražite pomoć liječnika.

Dodaci prehrani za muškarce*

U M.E.V. Feller® i Solgar liniji proizvoda nalaze se dodaci prehrani koji su namijenjeni muškom zdravlju, a tijekom studenog u ljekarnama diljem Hrvatske moguće ih je pronaći po promotivnim cijenama ili u pakiranju 1+1 gratis:

1. M.E.V. Feller® Ginkgo Biloba

M.E.V. Feller® Ginkgo Biloba sadrži ekstrakt lista ginkga bogat biološki aktivnim sastavnicama: flavonskim glikozidima, triterpenskim laktonima i procijanidinima. Ekstrakt lista ginka pridonosi normalnoj cirkulaciji i normalnim kognitivnim funkcijama.

2. M.E.V. Feller® Cink 15 mg

Cink je esencijalan mineral kojeg nalazimo rasprostranjenog u mnogim tkivima u tijelu. Uz mnogobrojne funkcije koje ima u našem organizmu, najviše se ipak ističe ona vezana uz imunosni sustav. Cink doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava te je kao takav važan dio svake male kućne ljekarne dodataka prehrani. M.E.V. Feller® Cink 15 mg u preporučenoj dnevnoj dozi (1 kapsula) sadrži 15 mg cinka što je 150% preporučenog unosa za odrasle osobe.

3. Solgar Cink Pikolinat

Cink također pridonosi normalnoj plodnosti i reprodukciji, kao i održavanju normalne razine testosterona u krvi. Značajan je njegov doprinos i u zaštiti stanica od oksidativnog stresa kao i u normalnoj funkciji imunološkog sustava. Solgar Cink Pikolinat sadrži cink u obliku pikolinata.

4. Sabal palma, opuncija i likopen kompleks

Solgar Sabal palma, opuncija i likopen kompleks je dodatak prehrani koji sadrži ekstrakt sabal palme i opuncije obogaćen likopenom, cinkom i selenom. Sabal palma pridonosi održavanju normalne urinarne funkcije, a selen pridonosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, zaštiti stanica od oksidativnog stresa i normalnoj spermatogenezi.

*Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

Reference:

¹ www.ugatl.com/exercises-you-can-do-to-help-erectile-dysfunction/

² www.urologyspecialistsnc.com/exercises-fight-erectile-dysfunction/

Vitashop

Najnovije

Najčitanije