Evo što učiniti ako vas muči erektilna disfunkcija

Evo što učiniti ako vas muči erektilna disfunkcija

Evo što učiniti ako vas muči erektilna disfunkcija
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 15.11.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Erektilna disfunkcija je vrlo često stanje, međutim mnogi muškarci se srame o tome govoriti. Suprotno čestom mišljenju, erektilna disfunkcija nije bolest, već se očituje kao simptom drugog problema.

Erektilna disfunkcija se opisuje kao nemogućnost postizanja ili održavanja dovoljno čvrste erekcije potrebne za spolni odnos. Simptomi koji se odnose na erektilnu disfunkciju mogu uključivati:

  1. Erekcija koja je preslaba za potpun spolni odnos.
  2. Erekcija koja ne traje dovoljno dugo.
  3. Nemogućnost postizanja erekcije.

Što uzrokuje erektilnu disfunkciju?

Iako se vezuje uz stariju dob, od erektilne disfunkcije često pate i mlađi muškarci. Povremena erektilna disfunkcija nije neuobičajena i u većini slučajeva se pojavljuje uslijed stresnih razdoblja.

Učestala erektilna disfunkcija može biti znak zdravstvenih problema koji zahtijevaju liječenje. To su najčešće kardiovaskularne bolesti, dijabetes, hipertenzija, visok kolesterol, pretilost, hormonalni disbalans i bolest bubrega mogu biti uzrok erektilne disfunkcije.¹

Osim zdravstvenih razloga, erektilna disfunkcija može nastati zbog psiholoških razloga, kao što su depresija, stres, napetost i kronični umor.

Treći glavni uzrok erektilne disfunkcije je nezdrav način života. Pušenje, pretjerana konzumacija alkohola, uzimanje opijata, ali i pretilost mogu dovesti do ovog problema.

S obzirom na to da ovaj problem može nastati uslijed jednog ili više čimbenika, važno je porazgovarati s liječnikom koji će, temeljem pretraga, isključiti ili predložiti način liječenja određenog stanja koje je dovelo do erektilne disfunkcije.

Prevencija erektilne disfunkcije

Iako je muškarcima neugodan sam pojam erektilne disfunkcije, ovo stanje je moguće učinkovito prevenirati i liječiti. Najbolji način za to je prelazak na zdrav životni stil i redovito kontroliranje postojećih zdravstvenih stanja. To znači da je potrebno kontrolirati dijabetes, bolesti srca i druga kronična stanja ako postoje, kao i obavljati godišnje preventivne preglede.

Uz to je važno eliminirati okidače uzrokovane nezdravim načinom života. To konkretno znači prestanak konzumacije alkohola, prestanak pušenja, smanjenje tjelesne težine i vođenje zdravog načina života.

Dodaci prehrani za muškarce*

Tijekom studenog u ljekarnama diljem Hrvatske potražite M.E.V. Feller® i Solgar dodatke prehrani namijenjene muškom zdravlju po promotivnim cijenama ili u pakiranju 1+1 gratis:

1. M.E.V. Feller® Ginkgo Biloba

M.E.V. Feller® Ginkgo Biloba sadrži ekstrakt lista ginkga bogat biološki aktivnim sastavnicama: flavonskim glikozidima, triterpenskim laktonima i procijanidinima. Ekstrakt lista ginka pridonosi normalnoj cirkulaciji i normalnim kognitivnim funkcijama.

2. M.E.V. Feller® Cink 15 mg

Cink je esencijalan mineral kojeg nalazimo rasprostranjenog u mnogim tkivima u tijelu. Uz mnogobrojne funkcije koje ima u našem organizmu, najviše se ipak ističe ona vezana uz imunosni sustav*. Cink doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava te je kao takav važan dio svake male kućne ljekarne dodataka prehrani. M.E.V. Feller® Cink 15 mg u preporučenoj dnevnoj dozi (1 kapsula) sadrži 15 mg cinka što je 150% preporučenog unosa za odrasle osobe.

3. Solgar Cink Pikolinat

Cink također pridonosi normalnoj plodnosti i reprodukciji, kao i održavanju normalne razine testosterona u krvi. Značajan je njegov doprinos i u zaštiti stanica od oksidativnog stresa kao i u normalnoj funkciji imunološkog sustava. Solgar Cink Pikolinat sadrži cink u obliku pikolinata.

4. Sabal palma, opuncija i likopen kompleks

Solgar Sabal palma, opuncija i likopen kompleks je biljni proizvod koji sadrži ekstrakt sabal palme i opuncije obogaćen likopenom, cinkom i selenom. Sabal palma pridonosi održavanju normalne urinarne funkcije, a selen pridonosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, zaštiti stanica od oksidativnog stresa i normalnoj spermatogenezi.

*Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

Reference:

¹ www.healthline.com/health/erectile-dysfunction#causes

Vitashop

Najnovije

Najčitanije