Neugodni problemi koje stres uzrokuje kod muškaraca

Neugodni problemi koje stres uzrokuje kod muškaraca

Neugodni problemi koje stres uzrokuje kod muškaraca
  • Objavljeno: Srijeda, 24.11.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Stres ne možemo fizički vidjeti, ali ga možemo osjetiti. Osim psiholoških promjena, stres ima ozbiljan utjecaj i na fizičko zdravlje.

Iako stres podjednako pogađa muškarce i žene, kod muškaraca često dolazi do viših razina stresa nego što je to slučaj kod žena. Razlog tomu je, između ostalog, što se muškarci i žene različito suočavaju sa stresom.

Stres može utjecati na gotovo svaki aspekt života kod muškaraca, uključujući emotivno stanje, ponašanje, kognitivne sposobnosti i fizičko zdravlje. Postoji niz zdravstvenih problema koji mogu nastati kao posljedica kroničnog stresa, a neki od njih posebno utječu na ‘’muškost’’.

Zbog stresa se muškarci nerijetko suočavaju s erektilnom disfunkcijom i problemima s neplodnošću, što pak dodatno povećava stres i dovodi do začaranog kruga iz kojeg je teško izaći.

Erektilna disfunkcija

Iako se erektilna disfunkcija pripisuje starijoj dobi, mnogi mlađi muškarci pate od ovog problema, a upravo je stres jedan od glavnih uzročnika.

Kada je organizam pod stresom, djelovanjem živčanog sustava cirkulacija povlači krv iz probavnog trakta, genitalija i drugih organa te ju šalje prema mišićima. Tako izmijenjen protok krvi može uzrokovati povremene probleme s erekcijom.¹

Problemi s neplodnošću

Kronični stres utječe na razinu testosterona, proizvodnju sperme i njezinu kvalitetu, što povećava rizik od neplodnosti kod muškaraca. Znanstveni dokazi pokazuju da psihološki stres može ozbiljno utjecati na spermatogenezu.²

Stres uzrokuje oslobađanje steroidnih hormona, kao što su glukokortikoidi, koji mogu smanjiti razinu testosterona i utjecati na proizvodnju sperme. Oksidativni stres, koji nastaje kada se u organizmu proizvodi previše slobodnih radikala, još je jedan od faktora koji negativno utječu na kvalitetu sperme.³

Ova dva stanja mogu znatno narušiti kvalitetu života i samopouzdanje, zbog toga je važno reagirati na vrijeme. Svaki muškarac koji se suočava s neplodnošću ili erektilnom disfunkcijom najprije treba razgovarati sa svojim liječnikom kako bi eliminirali fizičke uzročnike.

Ako je uzrok isključivo stres, tada je potrebno početi raditi na tehnikama za ublažavanje stresa, promijeniti način života i riješiti se okidača koji do njega dovode.

Dodaci prehrani za muškarce*

U M.E.V. Feller® i Solgar liniji proizvoda nalaze se dodaci prehrani koji su namijenjeni muškom zdravlju, a tijekom studenog u ljekarnama diljem Hrvatske moguće ih je pronaći po promotivnim cijenama ili u pakiranju 1+1 gratis:

1. M.E.V. Feller® Ginkgo Biloba

M.E.V. Feller® Ginkgo Biloba sadrži ekstrakt lista ginkga bogat biološki aktivnim sastavnicama: flavonskim glikozidima, triterpenskim laktonima i procijanidinima. Ekstrakt lista ginka pridonosi normalnoj cirkulaciji i normalnim kognitivnim funkcijama.

2. M.E.V. Feller® Cink 15 mg

Cink je esencijalan mineral kojeg nalazimo rasprostranjenog u mnogim tkivima u tijelu. Uz mnogobrojne funkcije koje ima u našem organizmu, najviše se ipak ističe ona vezana uz imunosni sustav*. Cink doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava te je kao takav važan dio svake male kućne ljekarne dodataka prehrani. M.E.V. Feller® Cink 15 mg u preporučenoj dnevnoj dozi (1 kapsula) sadrži 15 mg cinka što je 150% preporučenog unosa za odrasle osobe.

3. Solgar Cink Pikolinat

Cink također pridonosi normalnoj plodnosti i reprodukciji, kao i održavanju normalne razine testosterona u krvi. Značajan je njegov doprinos i u zaštiti stanica od oksidativnog stresa kao i u normalnoj funkciji imunološkog sustava. Solgar Cink Pikolinat sadrži cink u obliku pikolinata.

4. Sabal palma, opuncija i likopen kompleks

Solgar Sabal palma, opuncija i likopen kompleks je dodatak prehrani koji sadrži ekstrakt sabal palme i opuncije obogaćen likopenom, cinkom i selenom. Sabal palma pridonosi održavanju normalne urinarne funkcije, a selen pridonosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, zaštiti stanica od oksidativnog stresa i normalnoj spermatogenezi.

*Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

Reference:

¹ www.swintegrativemedicine.com/blog/how-does-stress-and-anxiety-affect-erectile-dysfunction

² www.nature.com/articles/nrurol.2015.112

³ www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=1&ContentID=2171

Vitashop

Najnovije

Najčitanije