Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Osteoporoza u muškaraca

Osteoporoza u muškaraca

Osteoporoza u muškaraca
  • Objavljeno: Četvrtak, 15.12.2011.
  • Broj pregleda: 2.657
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

I muškarci su pogođeni

Iako je osteoporoza bolest od koje ponajprije, zbog nagloga poslijemenopauzalnog pada razine estrogena, obolijevaju žene, čini se da je opasnost od ove bolesti u muškaraca ipak podcijenjena. Naime, svaki se treći prijelom kuka događa u muškaraca, a njih više od 11% iza 50. godine doživi taj tip prijeloma. Procjenjuje se da će 2025. godine u svijetu broj prijeloma kuka u muškaraca iznositi 1,16 milijuna. Možemo reći da je učestalost prijeloma kuka u muškaraca jednaka učestalosti prijeloma u 5 do 6 godina mlađih žena. Važno je naglasiti da je u muškaraca smrtni ishod, kao rezultat tog prijeloma, dvostruko češći nego u žena, a izgleda da je stopa smrtnosti i u ostalih osteoporotičnih prijeloma (osim prijeloma kralješka) veća u muškaraca. Pretpostavlja se da bi to dijelom mogao biti rezultat pratećih bolesti, no ovaj je trend prisutan i nakon uklanjanja utjecaja drugih rizičnih čimbenika na mortalitet.

Osteoporoza u muškaraca ima određene specifičnosti. Osnovno je pitanje vrijede li za dijagnozu osteoporoze kod muškaraca isti kriteriji kao i za žene. Na njega još uvijek nemamo zadovoljavajući odgovor. Naime, postojeći kriteriji Svjetske zdravstvene organizacije, iako vrlo dobro koreliraju s rizikom prijeloma kostiju, izrađeni su na temelju prosječnih vrijednosti za žensku populaciju bijele rase.

Muškarci u svakoj životnoj dobi imaju 20 do 30% veću koštanu masu (BMD - engl. bone mineral density) nego žene. Veća BMD nosi sa sobom i određene mehaničke prednosti, pa se kosti teže lome. Starenjem, kod muškaraca kao i kod žena, dolazi do smanjenja koštane mase, no način prema kojem se kost gubi je drugačiji. Naime, kod muškaraca je gubitak kortikalne kosti manji zbog veće periostalne apozicije i manje endokortikalne apsorpcije kosti. S druge strane gubitak spužvaste kosti je u muškaraca karakteriziran stanjenjem koštanih gredica, dok kod žena nalazimo prekid njihova kontinuiteta.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije