OPREZ! Ovo je 7 grešaka prilikom čišćenja koje mogu biti stvarno opasne

OPREZ! Ovo je 7 grešaka prilikom čišćenja koje mogu biti stvarno opasne

OPREZ! Ovo je 7 grešaka prilikom čišćenja koje mogu biti stvarno opasne
  • Objavljeno: Četvrtak, 15.02.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Obitelj i dom

Kada estetske svrhe stavimo po strani, jedan od glavnih razloga zašto čistimo svoj dom je da ga održimo što sigurnijim i zaštićenijim od mikroba. No, ako slučajno pomiješate pogrešne kemikalije ili ne slijedite određene sigurnosne upute, jedna od ovih sedam pogrešaka u čišćenju bi vas mogla dovesti u opasnost. Osim toga, pogrešan način čišćenja bi potencijalno mogao proširiti klice po vašoj kući. Učinite svoj dom što sigurnijim te se sljedeći put kada ćete čistiti prisjetite ovih jednostavnih savjeta.

  • Opasna pogreška: Odmrzavate li i vi meso na način koji vam ugrožava zdravlje?

Ne miješajte izbjeljivač i amonijak

Vjerojatno ste već čuli ovo upozorenje, ali vrijedi ga ponoviti. Miješanje izbjeljivača i amonijaka je iznimno opasno jer može stvoriti otrovne pare kloramina. Udisanje tih para može uzrokovati oštećenje dišnog sustava, opekline grla i još neke gore posljedice. Bitno je naglasiti da ne mogu samo čisti oblici izbjeljivača i amonijaka uzrokovati ovu reakciju, već i miješanje proizvoda na bazi izbjeljivača i amonijaka. Kako biste bili sigurni, jednostavno izbjegavajte miješanje izbjeljivača s bilo kojim drugim sredstvom za čišćenje.

Dezinficirajte površine nakon pripreme sirovog mesa

Unakrsna kontaminacija pribora za kuhanje, poput korištenja noža za rezanje sirovog mesa prije nego što se koristi za sjeckanje povrća bez čišćenja između, može proširiti štetne bakterije po vašem domu. Kako biste spriječili da se vi i vaša obitelj razbolite, operite noževe vrućom vodom i sapunicom nakon pripreme sirovog mesa. Razmislite o ulaganju u daske za rezanje označene bojama, tako da jednu možete koristiti za povrće, drugu za meso, a treću za ribu, na primjer.

Ne koristite program za samočišćenje pećnice

Žustro se raspravlja o pećnicama koje se same čiste. Moderne pećnice u te svrhe koriste visoke temperature do 370 °C, kako bi spalile komadiće hrane. Međutim, neki proizvođači upozoravaju da visoke temperature mogu oštetiti dijelove pećnice, a pare koje nastaju kao produkt tog gorenja mogu biti štetne.

Mnoge samočisteće pećnice su obložene teflonom koji na vrlo visokim temperaturama može proizvesti pare koje su otrovne za male kućne ljubimce poput ptica, a mogu izazvati i iritaciju dišnog sustava kod ljudi. Iako bi vas boravak u kući tijekom procesa samočišćenja mogao izložiti isparavanjima, također je dobra ideja biti prisutan u slučaju viška dima dok ostaci hrane izgaraju. Kako biste bili sigurni, izbjegavajte program za samočišćenje i umjesto toga čistite pećnicu na tradicionalan način.

Zračite prostor u kojem koristite kemikalije

Opće je poznato da jake proizvode za čišćenje trebamo koristiti samo u dobro prozračenom prostoru, ali koliko se često zaista toga sjetimo? Prema jednoj studiji, dugotrajna uporaba proizvoda za čišćenje (studija je proučavala profesionalna sredstva za čišćenje) može imati isti učinak na funkciju pluća kao pušenje cigareta. Čak i ako ne čistite svaki dan, razmislite o prirodnijim alternativama za čišćenje, poput vlastitih mješavina ili zamjene octom kada je to moguće.

Očistite mucice iz sušilice rublja

Znamo da bismo trebali ukloniti mucice iz sušilice nakon svakog sušenja rublja, ali informacija o tome da bi ovakva bezazlena stvar mogla prouzrokovati požar to još više naglašava. Kako biste spriječili požar, očistite filtar za dlačice nakon svakog sušenja i očistite cjevovod barem jednom godišnje.

Redovito čistite hladnjak

Često čišćenje hladnjaka može spriječiti vas i vašu obitelj da slučajno pojedete hranu kojoj je istekao rok trajanja. Ako vaši mališani mogu sami uzeti hranu iz hladnjaka, često ga provjeravajte, pazeći da izbacite zapakiranu hranu kojoj je istekao rok trajanja, mliječne proizvode ili stare ostatke. Ako se ovaj zadatak obavlja na kraju svakog tjedna, ne bi trebao trajati predugo i mogao bi pomoći cijeloj obitelji da izbjegne bolest.

Ne ignorirajte plijesan

Naravno, plijesan je ružna, ali možda ćete biti skloniji riješiti taj problem kada uzmete u obzir i njezine učinke na zdravlje. Alergije na plijesan mogu izazvati kašalj ili svrbež očiju. Obratite posebnu pozornost na znakove plijesni u kupaonici, kuhinji i drugim vlažnim prostorima, osobito oko fuga na kadi ili oko ispušnog ventilatora, i koristite odgovarajuće sredstvo za uklanjanje plijesni.

Osim što se pojavljuje na površinama, plijesan se može razviti na odjeći i ručnicima za kupanje. Očistite svoju perilicu od plijesni i svakako u ormar odložite samo potpuno suhu, a ne vlažnu odjeću.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije