5 praktičnih savjeta uz koje ćete štetne mikroorganizme zadržati podalje od svojeg doma

5 praktičnih savjeta uz koje ćete štetne mikroorganizme zadržati podalje od svojeg doma

5 praktičnih savjeta uz koje ćete štetne mikroorganizme zadržati podalje od svojeg doma
  • Objavljeno: Subota, 30.12.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Obitelj i dom

Više aktivnosti u zatvorenom prostoru i suhi unutarnji zrak mogu značiti veću vjerojatnost da ćete se razboljeti tijekom zime. Držite klice podalje uz ove korisne savjete za zimsko čišćenje. Možda nećete automatski pomisliti na sezonu prehlade i gripe kada pomislite na hladno vrijeme. Ali neki virusi koji uzrokuju bolesti bolje preživljavaju u hladnim i suhim uvjetima koji su uobičajeni u jesen i zimu.

  • Ovo nikad ne čistite, a prepuno je opasnih bakterija!

Stvorite rutinu dezinfekcije vašeg doma

Prvo, razjasnimo razliku između čišćenja i dezinfekcije. Čišćenje je postupak koji uključuje ribanje površine vodom i nekom vrstom sapuna. Može pomoći u uklanjanju većine, ali ne svih klica i prljavštine s površine. S druge strane, dezinfekcija uključuje upotrebu jačih otopina izbjeljivača ili kemikalija. Može pomoći u uklanjanju većine klica s površine ili predmeta. Čišćenje površine prije dezinfekcije je dobra ideja. Prije nego što počnete s dezinfekcijom, dobro je identificirati površine u vašem domu koje najčešće dirate, kao što su kvake, prekidači za svjetlo, radne ploče i ručke uređaja. Ove biste površine trebali najčešće čistiti. Također, redovito brišite vidljivo prljave površine, poput radnih ploča i posebno pripazite na dezinfekciju ako je netko u vašem kućanstvu bolestan ili je bio u bliskom fizičkom kontaktu s nekim bolesnim.

Pazite na razinu vlage

Jeste li znali da razina vlage u vašem domu može utjecati na rizik od virusnih bolesti? Studija iz 2021. je pokazala da umjerene razine vlažnosti, između 40 i 60 %, mogu smanjiti rizik od prijenosa virusa i smanjiti vjerojatnost da će neki virusi preživjeti u zraku. Osim toga, suhi zrak može povećati vjerojatnost da ćete imati problema s alergenima.

Mnogi kućni termostati mogu detektirati i prikazati razinu vlage u zraku. Ako vlažnost u vašem domu padne ispod 30 %, razmislite o ulaganju u ovlaživač zraka i poduzimajte dodatne mjere opreza. Sezona prehlade i gripe je u punom jeku, pa bi češće pranje ruku i dezinfekcija površina mogli biti korisni mehanizmi za izbjegavanje bolesti.

Redovito perite posteljinu i rublje

Ljudi se znoje i gube mrtve stanice kože cijelo vrijeme, bez obzira na to je li dan ili noć. Sva se ta prljavština može nakupiti na mekim površinama u vašem domu, uključujući posteljinu, jastuke i deke. Nastojte mijenjati i prati posteljinu svaki tjedan kako biste spriječili nakupljanje prljavštine i nakupina koje uzrokuju bakterije Redovito pranje posteljine također može pomoći u smanjenju simptoma alergije i smanjiti razinu grinja koje se nalaze u posteljini i madracima.

Kada perete posteljinu, uvijek koristite vruću vodu te nabavite drugi ili treći set plahti kako biste ih lakše zamijenili. Ovisno o uputama za njegu, koristite postavku za sušenje na visokoj temperaturi za sušenje posteljine ili je glačajte nakon sušenja na zraku.

Preuredite ulaz u vaš dom

Uredan i organiziran ulaz s minimalnim neredom može spriječiti ulazak bakterija u vaš dom. Evo nekoliko savjeta za održavanje čistog i urednog ulaza:

  • izujte cipele čim uđete u svoj dom
  • napravite određeno mjesto za vanjsku obuću, poput ladice ili police za cipele
  • ugradite rasvjetno tijelo kako biste osigurali odgovarajuću rasvjetu ulaza, čime ćete lakše uočiti prljave površine
  • nabavite sredstva za čišćenje, poput spreja za dezinfekciju i maramica, koje ćete držati blizu ulaza i koristiti ih ondje.

Pospremite dom prije odlaska u krevet

Nekim ljudima spavanje u neurednoj kući može uzrokovati tjeskobu i visoku razinu stresa ujutro. S druge strane, buđenje uz urednu kuhinju, dnevnu sobu ili kupaonicu može pomoći u uklanjanju dijela tog stresa.

Noćno raspremanje ne mora biti naporan zadatak koji oduzima puno vremena. Čak i minimalno čišćenje vam može pomoći osigurati mir i osjećaj zadovoljstva. Osim toga, uklanjanje nereda može olakšati čišćenje i dezinfekciju površina u vašem domu. Prije nego što odete u krevet, pospremite mjesta sklona neredu poput radnih ploča, ulaza i kupaonskih umivaonika.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije