Ako u svojem domu osjetite neugodan miris, provjerite ovih 8 problematičnih mjesta

Ako u svojem domu osjetite neugodan miris, provjerite ovih 8 problematičnih mjesta

Ako u svojem domu osjetite neugodan miris, provjerite ovih 8 problematičnih mjesta
  • Objavljeno: Nedjelja, 17.09.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Obitelj i dom

Znate onaj potpuno svježi miris prožet citrusima koji vas dočeka kada uđete u predvorje luksuznog hotela? Poželite li ikada da vaš životni prostor tako miriše? Možda maštate o tome da vaš dom ima prepoznatljiv miris koji ga čini čistim, sigurnim utočištem, ali život (i stvarnost) ponekad mogu stati na put.

Bilo da se radi o smrdljivoj perilici posuđa, tajanstvenim mirisima iz odvoda tuša, kućnim ljubimcima, djeci ili čak neželjenoj vlazi, mnoge nuspojave svakodnevnog života mogu ispuniti vaš dom nimalo ugodnim mirisom—usprkos održavanju čistoće proizvodima kao što je sredstvo za pranje posuđa ili sredstvo za čišćenje pločica i fuga. Ako ne možete shvatiti odakle dolazi taj grozni miris, provjerite ova mjesta. Možda ćete krivca pronaći tamo gdje se najmanje nadate.

Kanta za smeće

Ovo se čini očiglednim - smeće ipak smrdi. Malo prolijevanja i mrvica se mogu nakupiti tijekom vremena i stvarati neugodne mirise unutar vaše kante za smeće, čak i ako je redovito praznite. Za brzo rješenje, upotrijebite mirise za kantu za smeće koje možete naći u drogerijama.

Također, odredite jednu kantu za "prljavo smeće" koje iznosite svaki dan, čak i ako nije puna.

Kućni ljubimci

Možda su dio obitelji, ali mogu smrdjeti baš poput ljudi. Kada im dlaka ispada, bakterije u vašem domu rastu i to bi moglo postati izvor neugodnog mirisa. Često kupajte svog ljubimca i čistite mjesta na kojima spava i jede jednom tjedno vodom i sapunom (bez jakih kemikalija). Usisavajte ispod kreveta i sofe kako biste izbjegli nakupljanje dlake (i mirisa). Dobar osvježivač zraka također može uvelike pomoći da vaš prostor manje smrdi.

Mokra odjeća

Ne stavljajte košaru za prljavu odjeću u kupaonicu. Umjesto toga, držite je u spavaćoj sobi ili drugom ormaru gdje neće biti izložen pari iz kade i tuša. Bakterije u vlažnom okruženju rastu i to je ono što smrdi. Ako negdje držite mokru, prljavu odjeću, operite rublje što prije.

Posteljina

Svi smo čuli da ne možemo namirisati vlastiti dom i to je zato što miriše na naše tijelo. Odvratno, zar ne? Jedan poseban sumnjivac su vaše plahte, koje postaju natopljene uljima i prljavštinom vašeg tijela kada ih ne perete redovito. Perite plahte jednom tjedno ako se tuširate ujutro i svaka dva tjedna ako se tuširate navečer.

Perilica s prednjim punjenjem

Kućanski uređaji koji dolaze u stalni kontakt s vodom mogu biti pljesnjivi, jer je voda savršeno tlo za razmnožavanje smrdljivih bakterija. Svaki put kad otvorite i zatvorite vrata perilice, vlaga iz svakog ciklusa ostaje zarobljena u gumi na vratima. Ladica za deterdžent također može zadržati vlagu i plijesan. Kako biste to spriječili, vrata perilice i ladicu za deterdžent uvijek ostavite otvorenima nekoliko sati nakon zadnjeg punjenja. Ako nađete plijesan, napravite mješavinu bijelog octa i sode bikarbone jedan prema jedan i obrišete zahvaćena područja. Redovito korištenje sredstva za čišćenje perilice rublja također može pomoći u produljenju vijeka trajanja vaše perilice.

Perilica suđa

Baš kao i vaša perilica rublja, ovo je popularno mjesto potencijalne plijesni i neugodnih mirisa. Toplo, vlažno okruženje je poput raja za spore plijesni, posebno kada su čestice hrane iz vašeg posljednjeg ciklusa ostale unutra. Popravite to redovitim pokretanjem praznog ciklusa suhog grijanja, kako biste isprali unutrašnjost, uključujući košaru za srebrninu, filter, ploče i gumu na vratima. Ako vaša košara za srebrninu postane pljesniva, uklonite je i ostavite da se namače u sudoperu s razrijeđenim izbjeljivačem i toplom vodom 30 minuta. Prije upotrebe je temeljito isperite. Također možete koristiti kupovno sredstvo za uklanjanje plijesni.

Odlaganje smeća

Ovo je još jedan uobičajeni krivac kuhinjskog mirisa. Provjerite je li unutrašnjost odlagališta za smeće očišćeno, jer se prljavština ponekad može zarobiti ispod odvoda. Dezodoranse za uklanjanje mirisa možete kupiti ili ih možete napraviti sami tako da u otpadu sameljete nekoliko tankih trakica kore limuna, limete ili naranče. To ne samo da pomaže u održavanju čistoće odvoda, već djeluje i kao dezodorans i raspršuje vašu kuhinju svježim mirisom citrusa.

Novi namještaj

Možda mislite da volite miris svoje nove sofe, baš kao što volite miris novog automobila, jer miriše na novo. Ali taj miris vjerojatno uzrokuju hlapljivi organski spojevi. Mnogi ljudi ne shvaćaju da razine toksina u zatvorenim prostorima mogu biti 10 puta veće od onih na otvorenom, a namještaj je jedan od razloga za to.

Hlapljivi organski spojevi mogu imati jak miris, ali također mogu biti i štetni za vaše zdravlje. EPA kaže da mogu izazvati iritaciju očiju, nosa i grla, glavobolje, pa čak i ozbiljnija stanja, poput oštećenja jetre i bubrega. Najbolji način da ih se riješite je da nabavite pročišćivač zraka koji sadrži ugljeni filter.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije