Ova tri skandinavska trenda će vam promijeniti život!

Ova tri skandinavska trenda će vam promijeniti život!

Ova tri skandinavska trenda će vam promijeniti život!
  • Objavljeno: Srijeda, 07.03.2018.
  • Broj pregleda: 2.245
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Obitelj i dom

Svako nekoliko mjeseci pojave se trendovi na društvenim mrežama koje publika brzo prihvati. Ponekad se radi o fizičkom izgledu ili modi, a nekad je riječ o načinu života.

Već duže vrijeme svijet se zainteresiran za Skandinavce. Amerikanci, a onda i ostatak svijeta, prate što se nosi na ulicama hladnog Stockholma, Kopenhagena ili Osla. No, posebnu pozornost dobila je životna filozofija Skandinavaca koja se može objasniti kroz tri trenda: hygge, plogging i niksen.

Hygge

Vrlo je teško prevesti neke riječi bez da izgubimo istinsko značenje. Primjer takve riječi je upravo hygge koja nema doslovan prijevod, nego se prevodi kao ugodnost, zajedništvo ili blagostanje. Hygge je danska riječ kojom se označava umjetnost sretnog življenja, a 2016. je dobila nagradu za riječ godine. Ostatak svijeta odmah je prigrlio ovu filozofiju jer označava uživanje u trenutku, zaboravljanje na prošlost i budućnost te druženje s najmilijima u udobnoj pidžamici dok sjedimo oko vatre i pijemo vruću čokoladu.

Plogging

Dok hygge označava uživanje u sitnicama, plogging podrazumijeva brigu o sebi i okolišu. Naime, plogging je kombinacija aktivnog fizičkog života (jogginga) i skupljanja smeća, a čak je izrađena i aplikacija koja mjeri prijeđene kilometre i ekološki napredak. Iako zvuči neobično, ove dvije aktivnosti se nadopunjuju. Svi koji brinu o sebi bez problema će se brinuti i o prirodi, a skupljanje smeća odličan je način za izvođenje čučnjeva ili vježbanje ruku korištenjem štapa za smeće. Ako tijekom jutarnjeg trčanja sretnete osobu s biorazgradivom vrećicom i rukavicama, imajte na umu da ta osoba brine o okolišu jednako kao i o samom sebi.

Niksen

Nakon uživanja u sitnicama i brige o okolišu najbolje se opustiti i ne raditi ništa. Upravo taj koncept uživanja u neradu naziva se niksen. Skandinavci vjeruju da treba odvojiti vrijeme i za lijenost jer se na taj način mentalno opuštamo, oslobađamo stresa i prikupljamo energiju za ostatak dana. Niksen nije za svakoga isti, netko voli druženje, netko se voli opustiti uz knjigu, a netko uz slušanje glazbe, dok neke osobe jednostavno žele gledati kroz prozor i tako „napuniti baterije“ za ostale aktivnosti.

U današnjem užurbanom tempu nije lako odvojiti vrijeme za jedan od navedenih koncepata kojeg njeguju Skandinavci, ali, ako smo već pretrpani različitim poslovima, trebali bismo odvojiti malo vremena i više uživati u svakom danu. Kombinacija ovih životnih filozofija zasigurno će vam donijeti bogatiji i ispunjeniji život.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije