Kako očistiti srebro: Tri jednostavna trika sa sastojcima koje već imate doma

Kako očistiti srebro: Tri jednostavna trika sa sastojcima koje već imate doma

Kako očistiti srebro: Tri jednostavna trika sa sastojcima koje već imate doma
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.06.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Obitelj i dom

Srebrni nakit i srebrni pribor za jelo s vremenom gube svoj sjaj te počnu tamnjeti. To se događa zbog kemijske reakcije srebra i sumpora u zraku. Također, srebrni nakit može tamnjeti kada se potroši zaštitni sloj rodija koji ga inače čini svijetlim i sjajnim. Osim toga, nakit može tamnjeti zbog kontakta s parfemom, kozmetikom, sprejem za kosu, kremom za ruke, uljem za kožu, a srebrni pribor zbog kontakta s hranom. Ipak, postoje vrlo jednostavni i jeftini načini za čišćenje i poliranje srebra.

Aluminijska folija i deterdžent za pranje rublja

Ova kombinacija je najbolja za blago potamnjele srebrne predmete. Obložite zdjelu aluminijskom folijom i napunite vrućom vodom. Dodajte žlicu tekućeg deterdženta za rublje i dobro promiješajte. Stavite srebro u zdjelu te ga ostavite da odstoji jednu minutu. Nakon toga ga izvadite kuhinjskim hvataljkama ili pincetom, isperite mlakom vodom i stavite na papirnati ubrus kako bi se osušili.

Pasta za zube

Ovo je klasičan i jednostavan trik za čišćenje srebra, no važno je istaknuti da treba izbjegavati abrazivnu pastu za zube i gel pastu za zube. Istisnite malu količinu paste na mekanu krpu ili papirnati rupčić. Protrljajte srebro kružnim pokretima kako biste ga ispolirali ili očistili od mrlja. Ostavite ga da odstoji oko pet minuta, a onda ga isperite mlakom vodom. Nakon toga će srebro biti ponovno čisto i sjajno.

Soda bikarbona i voda

Ako srebrni predmeti na sebi imaju tvrdokorne mrlje, postoji odlično rješenje za to. Napravite gustu pastu od sode bikarbone i mlake vode te je vlažnom krpom nanesite na potamnjela mjesta. Ostavite srebro da odstoji tri minute, a zatim ga ispolirajte mekom krpom. Detalje ili sitne šupljine možete očistiti mekom četkicom za zube. Nakon toga isperite srebro hladnom vodom te ispolirajte kružnim pokretima.

Kako da srebro duže ostane sjajno?

Srebro će ostati duže sjajno ako ga u kutiji držite uz komadić krede zato što kreda upija vlagu te je tako odvraća od srebra. Kreda se može zamijeniti malim pakiranjem silika-gela.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije