Fertilizacija in vitro - najvažnija pitanja i odgovori

Fertilizacija in vitro - najvažnija pitanja i odgovori

Fertilizacija in vitro - najvažnija pitanja i odgovori
  • Objavljeno: Petak, 24.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uvod

Kako zapravo funkcionira umjetna oplodnja? Postoji li dobna granica za tu terapiju? Kako taj postupak utječe na naš odnos? Odgovaramo na najvažnija pitanja o fertilizaciji in vitro.

Koliko dugo trebamo čekati da odemo liječniku?

To ovisi o starosti para. Krajnje je neuobičajeno da mlade žene (mlađe od 35 godina) ne zatrudne nakon što dvije godine nisu rabile kontracepciju, a ista je ta situacija normalna za četrdesetgodišnjakinju. Ipak, normalno je da parovi nakon otprilike godinu dana seksa bez kontracepcije naprave spermiogram da bi isključili mogućnost muškarčevih problema s plodnošću. Za obavljanje pripremnih pretraga još se ne mora ići u kliniku.

Kako točno funkcionira umjetna oplodnja?

Precizno uzevši, ono što se naziva umjetnom oplodnjom, zapravo nije umjetno. Fertilizacija in vitro (IVF) odvija se kao i prirodna oplodnja - samo što se događa u epruveti. Sperma i jajna stanica spajaju se baš kao u jajovodu. Umjetna oplodnja uključuje sljedeće korake:

  • Pregled spermija: Testiraju se brojnost, pokretljivost, oblik i moguće infekcije muškarčevih spermija. Na takozvanom spermiogramu može se raspoznati je li muškarac plodan i u kojoj mjeri.
  • Hormonalna stimulacija: Prvo se pomoću lijeka zaustavlja prirodna aktivnost jajnika. Potom dnevna doza hormona omogućuje paralelno sazrijevanje većeg broja jajnih stanica. Nakon otprilike dva tjedna one su, također hormonski uvjetovano, spremne za ovulaciju i time plodne.
  • Punktiranje jajnih stanica: Liječnik ženi uzima pet do 15 jajnih stanica koje se stavljaju u hranjivu tekućinu.
  • Oplodnja: Muškarčevi spermiji ciljano se pripremaju i u epruveti se spajaju s jajnim stanicama. Do tri zdrave "predjezgre", dakle oplođene jajne stanice koje se još nisu podijelile, smiju dalje sazrijevati.
  • Prijenos embrija: Nakon dva do tri dana iz predjezgri nastaju embriji s osam stanica. Umeću se u maternicu putem jedne cijevi - oko 48 sati nakon punktiranja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije