Mjerenje kreatinina

Mjerenje kreatinina

Mjerenje kreatinina
  • Objavljeno: Nedjelja, 19.06.2011.
  • Broj pregleda: 21.242
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Mjerenje kreatinina otkriva važne informacije o bubrezima.

Kreatinin je proizvod razgradnje kreatina koji proizvodi metabolizam mišića i manjim dijelom jedenje mesa. Zdravi bubrezi filtriraju kreatinin i druge otpadne tvari iz krvi putem mokraće.

Ako bubrezi ne funkcioniraju ispravno, povećana razina kreatinina se može akumulirati u krvi. Mjerenje kreatinina mjeri razinu kreatinina i daje procjenu koliko dobro bubrezi filtriraju otpadne tvari. Mjerenje kreatinina u urinu može mjeriti kreatinin u urinu.

Zašto se radi?

Mjerenje razine kreatinina u krvi može naznačiti da li bubrezi rade ispravno. Koliko je često potrebno testiranje ovisi o riziku od oštećenja bubrega. Na primjer:

  • Ako imate dijabetes tip 1 ili tip 2, liječnik može preporučiti mjerenje kreatinina najmanje jednom godišnje.
  • Ako imate bolest bubrega, liječnik može preporučiti mjerenje kreatinina u pravilnim razmacima kako bi pratio vaše stanje.
  • Liječnik može preporučiti mjerenje kreatinina ako imate bolest koja može utjecati na bubrege ili ako uzimate lijekove koji mogu utjecati na bubrege.

Kako se pripremiti?

Ako se uzorak krvi testira samo na kreatinin, možete jesti i piti normalno prije testa. Ako se uzorak krvi koristi za dodatne testove, možda nećete smjeti jesti određeno vrijeme prije testa. Liječnik će vam dati posebne upute.

Isprobajte prirodne lijekove za bolesti bubrega!

Što možete očekivati?

U nekim slučajevima, liječnik može odrediti razinu kreatinina u mokraći. Mjerenje kreatinina u urinu može pomoći liječniku da točnije procijeni prisutnost ili stupanj zatajenja bubrega.

Rezultati

Budući da se iznos kreatinina u krvi povećava s mišićnom masom, muškarci obično imaju višu razinu kreatinina nego žene.

Pripremite prirodni sirup koji otapa bubrežne kamence!

Općenito, visoke razine kreatinina znače da bubrezi ne rade dobro. Razina kreatinina može se privremeno povećati ako ste dehidrirani ili pijete neke lijekove za krvni tlak i nesteroidne protuupalne lijekove, kao što je ibuprofen.

Ako je razina kreatinina veća od normalne, liječnik će možda potvrditi rezultate s drugim testovima krvi ili urina. Ako postoji opasnost od oštećenja bubrega, važna je kontrola bilo kojeg stanja koje može doprinijeti oštećenju. To je posebno važno za liječenje krvnog tlaka koje često zahtijeva lijekove. Ne možete poništiti trajno oštećenje bubrega, ali uz odgovarajuće liječenje možete biti u mogućnosti spriječiti daljnje oštećenje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije