Što ako nakon epiziotomije nije sve onako kako treba biti?

Što ako nakon epiziotomije nije sve onako kako treba biti?

Što ako nakon epiziotomije nije sve onako kako treba biti?
  • Objavljeno: Petak, 02.03.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Evo što trebate znati o rizicima epiziotomije, prednostima i oporavku!

Epiziotomija je rez u tkivo između vaginalnog otvora i anusa (međice) tijekom poroda. Iako je nekada bila rutinski dio poroda, to više nije slučaj. Ako planirate vaginalni porod, evo što trebate znati o epiziotomiji i porodu.

Dugi niz godina smatralo se kako epiziotomija smanjuje rizik od inkontinencije nakon poroda i sprječava opuštanja mjehura i rektuma.

Zvuči razumno, ali znanstvenici su otkrili da rutinska epiziotomija ne sprječava te probleme. Oporavak je često neugodan, a ponekad je kirurški rez opsežniji. Neke žene zbog epiziotomije osjećaju bol tijekom spolnog odnosa mjesecima nakon poroda. Epiziotomija također može povećati rizik od fekalne inkontinencije nakon poroda.

Istraživači kažu da nema potrebe za rutinskom epiziotomijom, ali postupak je još uvijek u nekim slučajevima opravdan. Vaš liječnik može preporučiti epiziotomiju ako:

  • može doći do ekstenzivnog vaginalnog širenja
  • vaša beba je u nepravilnom položaju
  • vaša beba treba brzi porod.

Ako vam je potrebna epiziotomija, dobit ćete injekciju lokalnog anestetika, ako niste imali bilo koji drugi tip anestezije.

Kako si pomoći nakon epiziotomije?

Ako ste imali epiziotomiju, rana može boljeti tjedan ili dva nakon poroda, pogotovo kada hodate ili sjedite. U međuvremenu, možete si pomoći upotrebom Cicatridina vagitorijia i Cicatridina masti.

Cicatridina vagitoriji na bazi hijaluronske kiseline potiču cijeljenje tkiva rodnice nakon poroda ili ginekoloških operacija. Djelotvorni su i u slučajevima vaginalne atrofije i distrofije uslijed kemoterapije ili ionizirajućega zračenja. Također potpomažu smanjenju i nestanku neugodnih simptoma vaginalne suhoće uzrokovane nedostatkom estrogena.

Cicatridina mast na bazi hijaluronske kiseline potiče cijeljenje tkiva nakon epiziotomije, carskog reza ili kod površinskih i dubokih rana bez obzira na porijeklo (ogrebotina, razderotina, opeklina, kirurških rana, rana od dekubitusa i čireva).

Hijaluronska kiselina je prirodni sastojak našeg organizma, što ju čini vrlo sigurnom za upotrebu čak i na osjetljivom području kao što je rana nakon epiziotomije. Vlažna sredina koju osigurava, omogućuje brže zarastanje rane i sprječava nastanak neugodnih ožiljaka.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije