Regeneracija zglobova i hrskavica na prirodan način

Regeneracija zglobova i hrskavica na prirodan način

Regeneracija zglobova i hrskavica na prirodan način
 • Objavljeno: Ponedjeljak, 05.03.2018.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Poliklinika Ribnjak

Sugerirana vam je operacija, no jeste li sigurni da je to jedini način na koji vam se može pomoći?

Muče vas:

 • ozljede tetiva ramena
 • bolni lakat
 • bolovi i ozljede koljena
 • artroza – oštećena hrskavica
 • ozljede mišića potkoljenice
 • Ahilova tetiva
 • tetive stopala
 • plantarna fascija

Mi imamo rješenje za vas! AUTOLOGNA PLAZMA!

PRP terapija, koja traje otprilike dvadesetak minuta, počinje skupljanjem 30 mililitara pacijentove krvi. Uzorak krvi se stavi u centrifugu da bi se odvojila plazma bogata trombocitom od ostalih komponenti cjelovite krvi.

Liječnici zatim ubrizgavaju koncentrirane trombocite na mjesto ozljede često pomoću ultrazvuka za preciznost. Trombociti djeluju kao prirodni rezervoar za faktore rasta koji su neophodni za popravak ozlijeđenih tkiva. Faktori rasta koje luče trombociti stimuliraju oporavak tkiva povećanjem proizvodnje kolagena, povećanjem proliferacije matičnih stanica tetiva i tkivnim ekspresijom gena i proteina. Ti čimbenici rasta također stimuliraju protok krvi i uzrokuju da hrskavica postane čvršćom i otpornom.

Osjećat ćete značajno smanjenje boli u danima neposredno nakon injekcije. Intenzitet boli postaje manje dnevno, dok se funkcionalna pokretljivost i opća funkcionalna sposobnost povećavaju uz izdržljivost i snagu. Primijetit ćete postupno poboljšanje 2-6 tjedana nakon terapije PRP. Neki pacijenti izvješćuju o stalnom poboljšanju 6-9 mjeseci nakon primjene terapije PRP. U nekim istraživanjima ultrazvučna i MRI slika pokazala su da se nakon terapije PRP-a dogodilo konačno popravljanje tkiva, potkrepljujući dokaz o procesu ozdravljenja. Obradom ozlijeđenih tkiva prije nego što se oštećenje napreduje, kirurška intervencija se može izbjeći.

Ozljede tretirane PRP terapijom uključuju: tetive koljena, kuka, gležnja, ozljede Ahilove tetive, teniski lakat. U biti, bilo koja ozljeda tetive ili ligamenta, može se uspješno liječiti s PRP.

Je li PRP terapija zamjena za operaciju? Zašto (u teoriji) radi?

Nije nužno. Iako mnoga kronična stanja mogu odgovoriti na terapiju PRP-a, uklanjanjem potrebe za kirurškim zahvatom, nemoguće je predvidjeti koji će odgovoriti i koji neće uspjeti. Kronično, nepotpuno zacijeljeno stanje karakterizira prekomjerno bolno tkivo unutar tetive / ligamenta. To može dovesti do smanjene funkcije zglobova ili ostaviti tetivu ili ligament osjetljiv na ponovnu ozljedu ili potpuni poremećaj. proces ozdravljenja je oslabljen ukoliko je slaba opskrba krvlju na mjestu ozljede. Većina tetiva ima slabu opskrbu krvlju i često su mjesta mikroskopski suzi ili kroničnog ožiljaka. Tijelo prirodno teško liječi te strukture. Smatra se da PRP inicira odgovor koji čini kronično stanje kao da je nova ozljeda i time izaziva novi / obnovljeni odgovor liječenja. Ovaj novi odgovor liječenja potom se povećava superkoncentriranim faktorima iscjeljivanja sadržanim u PRP. Stoga, s PRP terapijom u kombinaciji s odgovarajućim obnavljanjem, možemo poboljšati vjerojatnost liječenja i smanjiti mogućnost eskalacije ozljede. Pozitivan rezultat može dovesti do smanjenja potrebe kirurške intervencije.

Zahtjevi za uspješno liječenje su čisto anegdotalni; izvješća o predmetima obiluju uspješnim PRP liječenjem gotovo bilo koje bolesti. Uvjeti koji se mogu uspješno liječiti s PRP terapijom uključuju rame koje uključuju: tendinitis oklopljenog prstiju, udar, bursitis i bicipital tendinitis; U ruci i ruci: DeQuervainov tenosynovitis, tendinitis, suze ligamenta; U lakat uključuje: teniski lakat i golferov lakat; kuka koja uključuje oritibijski pojas tendinitis (ITB sindrom), ilio-psoas tendinitis i bursitis, veći trokanterni bursitis, sinkroilijsku disfunkciju zglobova; koljena koja uključuje: patelarni tendinitis, djelomično rastrgani ili zategnuti glavni ligament koljena (LCL / MCL); gležanj i stopalo koji uključuju: Ahilski tendinitis, peronealni tendinitis, ponavljajuće uganuće gležnja i druge tendinitis nogu ili gležnja; vrat i leđa uključuju: artritis zglobova, problemi s rebrima. Vjerujem da je PRP tretman najbolje rezerviran za nepotpunu, kroničnu degeneraciju i suze izvanbolničkih ligamenata i tetiva. Također vjerujem da je ultrazvučna smjernica bitna za točnost postavljanja i povećanje učinkovitosti injekcije.

Više o samom postupku saznajte u videu:

Svakako više informacija potražite na portalu Poliklinike Ribnjak – www.poliklinikaribnjak.hr.

Najnovije

Najčitanije