Nema više rezanja: Naši super doktori koljena liječe - salom!

Nema više rezanja: Naši super doktori koljena liječe - salom!

Nema više rezanja: Naši super doktori koljena liječe - salom!
  • Objavljeno: Četvrtak, 15.02.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Poliklinika Ribnjak

EFIKASNO: Suvremene metode danas omogućuju da se zglob u potpunosti oporavi bez ikakve operacije, zahvaljujući matičnim stanicama iz masnog tkiva pacijenta.

Godinama zahtjevno operativno liječenje ugradnje umjetnog zgloba bilo je jedini oblik pomoći za mnoge pacijente s uznapredovanim problemima.

No suvremene metode danas omogućuju da se zglob u potpunosti oporavi bez ikakve operacije, zahvaljujući matičnim stanicama iz masnog tkiva pacijenta. U zagrebačkoj Poliklinici Ribnjak počeli su primjenjivati ovu najsuvremeniju metodu liječenja prije godinu dana.

Vlasnik Poliklinike, dr. Milan Milošević, kaže da zahvaljujući tom biološkom liječenju mnogi pacijenti u potpunosti mogu izbjeći ugradnju umjetnog kuka ili, primjerice, umjetnog koljena. Ovdje ključnu ulogu imaju matične stanice iz masnog tkiva. Poznato je da matične stanice imaju sposobnost transformacije u bilo koji tip stanice u ljudskom organizmu.

dr. Milan Milošević

U ortopediji se koristi masno tkivo pacijenta jer jedan gram masnog tkiva sadrži 500 puta više matičnih stanica od koštane srži. Uz to, matične stanice masnog tkiva stare mnogo sporije pa ne postoji ograničenje u dobi pacijenta. Nitko nije prestar za ovu metodu, objašnjava dr. Milošević.

Postupak se obavlja tako da se pacijentu liposukcijom uzme masno tkivo s područja trbuha, mehanički se filtrira te se injekcijom daje u bolesno mjesto. Matične stanice potom regeneriraju zglob. Dr. Milošević kaže da čak 90 posto ljudi s oštećenim zglobovima može izbjeći operaciju zahvaljujući biološkom liječenju.

Uz ovu metodu, dr. Milošević liječi oštećene zglobove i tetive autolognom kondicioniranom plazmom (ACP). Taj je način odličan za sportske ozljede, ali i za razne degenerativne promjene na kuku, koljenu ili gležnju. Postupak teče tako da se uzme krv pacijenta i centrifugiranjem se odvoji plazma. U njoj se potom vlastiti faktori obnavljanja potaknu na aktivnost i plazma se aplicira na bolesno mjesto.

Velika koncentracija faktora obnavljanja prouzročit će pojačani protok krvi na bolesnome mjestu, a time i protok korisnih tvari. Ovakvi pacijenti inače bi morali ići na dugotrajne fizikalne terapije ili operacije. Za razliku od primjene matičnih stanica iz masnog tkiva koje se daju samo jednom, metoda ACP primjenjuje se četiri puta (jednom na tjedan), a postoji mogućnost da će je trebati nakon nekog vremena ponoviti.

Postupak regeneracije zgloba s matičnim stanicama iz masnog tkiva stoji 3.000 eura i dovoljan je samo jedan dolazak. To je znatno jeftinije od iznosa koji javno zdravstvo potroši na terapije, zahtjevne operacije i bolovanja svakog pacijenta s oštećenjima kuka i koljena. Postupak liječenja krvnom plazmom stoji 650 eura po zglobu, a to uključuje primjene, preglede, kontrole i UZV.

Uz matične stanice u Poliklinici Ribnjak možete pronaći i druge ortopedske inovativne smart usluge. Posebno bismo istaknuli Stryker smart toe implatatnt, intramedularni memorijski implantant za skraćenje prstiju i Cartiva umjetna hrskavica palca, kojima liječimo osteoartritis palca. Sve inovativne metode koje se koriste u razvijenim klinikama zapadnih zemalja, imaju za konačni cilj smanjenje boli, poboljšavaju funkcionalnost stopala i povećavaju opseg pokreta uz jednostavni kirurški zahvat nakon kojega ćete u rekordnom roku moći vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Više o poliklinici Ribnjak saznajte u videu:

Svakako više informacija potražite na portalu Poliklinike Ribnjak – www.poliklinikaribnjak.hr.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije