Upale grla - olako zarađena bol u ždrijelu

Upale grla - olako zarađena bol u ždrijelu

Upale grla - olako zarađena bol u ždrijelu
  • Objavljeno: Srijeda, 22.07.2009.
  • Broj pregleda: 9.578
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija

Gotovo nema osobe koja se ne raduje ljetu, ne samo zbog očekivanog godišnjeg odmora nego i zbog osjećaja da toplo vrijeme liječi sve "boljke prikupljene za vrijeme hladnih zimskih mjeseci". Čak se i bezazlene, ali dosadne upale grla najčešće povezuju s hladnim vremenom koje prati zimu, te kraj jeseni ili početak proljeća. Međutim, suprotno uvriježenom mišljenju, upale grla učestalo se pojavljuju i ljeti kada su temperature zraka visoke. Tome se ne treba čuditi, jer je grlo, odnosno ždrijelo, vrlo važan dio našeg tijela, u kojem se susreću putovi gutanja i disanja. Upravo je zbog toga ono prvo izloženo svim vanjskim utjecajima.

Ždrijelo ima tri zadaće: da štiti donje dišne i probavne putove, stvara rezonanciju i omogućava artikulaciju govora te da sudjeluje u procesu gutanja. U tome mu pomaže slina koju luče žlijede slinovnice. Ona vlaži i razmekšava uzetu hranu, mehanički čisti usnu šupljinu te uništava bakterije, jer sadrži tiocianat, dobar baktericid. Problem nastaje kada se lučenje sline smanji (kserostomija), pa u usnoj šupljini nastane suhoća. Tada gutanje hrane postane otežano i bolno, a infekcije tog područja češće.

Kako se u usnoj šupljini, a najviše na jeziku nalaze i receptori (prihvatači) za četiri vrste okusa koje čovjek može osjetiti, a to su slatko, slano, kiselo i gorko, svaka bolesna promjena u ždrijelu utječe i na promjenu kvalitete okusa.

Najnovije

Najčitanije