Maligni tumori kože

Maligni tumori kože

Maligni tumori kože
  • Objavljeno: Srijeda, 22.07.2009.
  • Broj pregleda: 22.022
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Morbus Bowen

Bowenova bolest je intraepidermalni karcinom (carcinoma in situ) koji ima potencijal invazivnog rasta i može se transformirati u Bowenov karcinom.
Klinička slika: promjena lagano izdignuta iznad površine, oštro ograničena od okoline, veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Promjena je najčešće solitarna. Javlja se najčešće na koži trupa, obraza, čela i ruke. Osim na koži promjene se mogu naći i na sluznicama (npr. usta, genitalije). Na sluznicama promjena može imati izgled leukoplakije. Bolest ima progresivan tijek te dolazi do razvijanja Bowenovog karcinoma, pogotovo kod neliječenih osoba.
Terapija: kirurški zahvat kojim se odstranjuje promjena, a dobra rezultate daje i terapija zračenjem.

Erythroplasia Queart

To je intraepitelna promjena ili karcinom "in situ" (promjena ne probija bazalnu membranu), javlja se najčešće na vulvi, prepuciju i u perianalnoj regiji (najčešća je lokalizacija na genitalnim organima).
Klinička slika: promjena crvenkaste boje, u razini okolne sluznice, ili tek malo izdignuta. Ova promjena može preći u invazivni spinocelularni karcinom na što može ukazivati jače izdizanje promjene iznad okolne sluznice. Prognoza bolesti je dobra osim ako nije došlo do progresije bolesti u spinocelularni karcinom.
Dijagnoza: za potvrđivanje dijagnoze potreban je histološki nalaz.
Terapija: terapija izbora je kirurško odstranjivanje promjene.

Morbus Paget

Morbus Paget je intraepidermalni adenokarcinom izvodnog kanala mliječnih žlijezda dojke. Uglavnom se javlja kod žena u dobi iznad 40 godina starosti.
Klinička slika: promjena je gotovo uvijek ograničena na jednu dojku, dok je druga dojka zdrava. Promjena se javlja na areoli, oko bradavice. Prvi vidljivi znak bolesti je pojavljivanje crvenila na području oko bradavice, koje može izgledati kao površinska upala kože (npr. kontaktni dermatitis). Bolesnice osjećaju slabu bol i svrbež. Kako bolest napreduje tako se javlja ljuštenje kože i širenje promjene u okolinu, koja je oštro ograničena u odnosu na zdravu kožu. Za teži stadij bolesti govore nam pojavljivanje ulkusnih tvorbi na površini kože, pojavljivanje čvorića na površini ali i u dubini dojke i karakteristično udubljivanje bradavica. Pipanje povećanih limfnih čvorova u pazušnoj jami ide u prilog postojanju metastaza.
Dijagnoza: važan je klinički pregled, ali dijagnoza bolesti se postavlja na temelj histološkog pregleda uzorka tkiva dojke.
Terapija: kirurški zahvat na dojci uz odstranjenje pazušnih limfnih čvorova.
Prognoza: ovisi prije svega o rasprostranjenosti primarnog tumora i još važnije da li je došlo do stvaranja metastaza ili ne.

Carcinoma basocellulare

Bazocelularni karcinom je polu-maligni tumor kože. Njega karakterizira infiltrativan rast stanica koje podsjećaju na keratinocite bazalnog sloja kože. Epidemiološka karakteristika ovog tumora je da uglavnom zahvaća bijelce širom zemaljske kugle, dok ga rijetko nalazimo kod pripadnika crne populacije. Isto tako, njegova učestalost raste s godinama, pa češće zahvaća stariju populaciju. Uočena je i povezanost izlaganju suncu; češće se dijagnosticira kod osoba koje zbog svog posla bivaju više izloženi suncu (poljoprivrednici, ribari).
Klinička slika: prvo se opaža čvor na površini kože promjera nekoliko milimetara, s teleangiektazijama na površini promjene (tumor se, međutim, može pojaviti primarno kao ulkusni defekt na koži koji duže vrijeme ne cijeli. Posebno su zahvaćene gornje 2/3 lica. Bazaliom je promjena koja bez liječenja neće spontano prestati rasti i povući se, već suprotno, to je bolest progresivnog tijeka.
Oblici bolesti: basalioma solidum (nodulare)-najčešći oblik bolesti, javlja se čvorasta tvorba s teleangiektazijama na površini, basalioma ulcerosum-promjena karakterizirana pojavom defekata kože i erozija koje otežano i sporo zarastaju i povremeno krvare, basalioma terebrans-promjena koja ima svojstva malignog tumora; raste invazivno u okolno tkivo uz često razaranje kosti, basalioma pigmentosum-promjena karakterizirana pojačanom pigmentacijom.
Dijagnoza: postavlja se na temelju kliničke slike, a potvrđuje se histološkim nalazom.
Terapija: kirurško odstranjenje tumora, terapija zračenjem i lokalna primjena citostatskih lijekova. Izbor terapije ovisi o stadiju bolesti, i o njegovoj lokalizaciji. Prognoza: uglavnom dobra.

Carcinoma spinocellulare

Spinocelularni tumor je zloćudni tumor epitela i adneksa kože. Tumor ima sklonost invazivnom rastu i stvaranju metastaza u regionalne limfne čvorove. Ako se bolest ne lijeći dolazi do razvijanja kroničnog tijeka bolesti sa smrtonosnim ishodom. Češće zahvaća ljude koji su zbog posla izloženiji suncu (poljoprivrednici, ribari), od ostale populacije. U Hrvatskoj je bolest češća u priobalnom dijelu zemlje. Ljudi starije dobi imaju veći rizik od razvijanja bolesti.
Klinička slika: bolest se javlja u dva glavna oblika; endotrofični i egzotrofični oblik. Egzotrofični oblik bolesti razvija čvor ili ravno uzdignuće iznad razine kože boje normalne zdrave kože ili mesa. Na promjeni treba potražiti ulceraciju koja je često prisutna. Endotrofični oblik karakterizira nastajanje defekta kože u obliku ulkusa koji nema tendenciju zarastanja. Promjene nalazimo kod oba tipa na područjima tijela koje su jače izložene djelovanju sunčevog svijetla, posebno na donjoj trećini lica (npr. često je zahvaćena donja usnica).
Dijagnoza tumora se postavlja na temelju kliničke slike, a potvrđuje se na temelju histološkog nalaza.
Terapija: prvi izbor u liječenju spinalioma su kirurško odstranjenje promjene i rendgensko zračenje.

Melanoma malignum

Maligni melanom je zloćudna novotvorina kože i sluznica. Njegova malignost se bazira na njegovoj sklonosti ka lokalnom invadiranju u okolno tkivo i sklonosti ka ranom metastaziranju. To je bolest pretežito bijele populacije, a javlja se u srednjoj životnoj dobi. Maligni melanom se u većini slučajeva razvija iz već postojećih pigmentiranih nevocitnih madeža, u oko petine slučajeva razvija se iz lentigo maligna promjene, a tek u oko desetak posto javlja se na patološki nepromijenjenoj koži.
Klinička slika: Promjena na koži tamnosmeđe, do crne boje. Od bezopasnog madeža razlikuje ga nepravilan rub, nagli rast, spontano krvarenje, stvaranje ulceracija. Metastaze se javljaju relativno rano u regionalnom limfnim čvorovima i okolnoj koži. Tumorske stanice nošene krvlju rade metastaze na plućima, kostima, jetri.
Oblici malignog melanoma: lentigo maligna melanoma, superficial spreading melanoma, melanoma nodulare, melanoma malignum acrolentiginosum.
Dijagnoza: na osnovu kliničke slike, a potvrđuje se histološkim nalazom.
Terapija: kirurško odstranjenje promjene.

Najnovije

Najčitanije