Uvod u fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

Uvod u fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

Uvod u fizikalnu medicinu i rehabilitaciju
  • Objavljeno: Petak, 17.04.2009.
  • Broj pregleda: 24.234
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Čime se bavi fizikalna medicina i rehabilitacija?

Fizikalna medicina i rehabilitacija, koja se naziva i fizijatrija, grana je medicine koja se bavi prevencijom, dijagnozom i liječenjem različitih poremećaja organizma, a pri tome se koristi fizikalnim metodama. Specijalnost posebnu pozornost posvećuje ponovnoj uspostavi izgubljenih funkcija i sposobnosti (rehabilitacija) ili osposobljavanju ako te funkcije nikako nisu postojale (habilitacija). Fizijatrija se bavi cijelim nizom bolesti, neuroloških, mišićno-koštanih, kardiovaskularnih, plućnih do jednostavnih poremećaja pokretljivosti do kompleksnih kognitivnih poremećaja.

Tko je fizijatar?

Fizijatar je liječnik specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije. Fizijatar je liječnik koji liječi širok raspon medicinskih problema - od bolnog ramena do ozljeda kralježničke moždine.

Fizijatar liječi pacijente svih dobnih skupina i liječi poremećaje koji zahvaćaju sve organe tijela. Specijaliziran je za vraćanje izgubljenih funkcija i sposobnosti. Liječi akutnu i kroničnu bol i mišićno-koštane probleme. Liječi osobe koje na poslu podižu teške predmete i imaju bolove u leđima; košarkaša s iščašenim zglobom kojem treba terapija da bi ponovno igrao; pletilju koja ima sindrom karpalnog tunela. Pacijenti fizijatra imaju artritis, tendinitis, bilo koju vrstu bolova u leđima i ozljede povezane s poslom ili sportom. Fizijatar liječi teške bolesti mišićno-koštanog sustava koje uzrokuju teška ograničenja pokretljivosti. Liječi novorođenčad i djecu s defektima, osobe koje prežive automobilsku nesreću i starije osobe sa slomljenim kukom. Fizijatar koordinira dugotrajni proces rehabilitacije za pacijente s ozljedom kralježničke moždine, karcinomom, moždanim udarom i drugim neurološkim bolestima, ozljedama mozga, amputacijama i multiplom sklerozom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Najzdravije namirnice za prosinac

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije