6 laži koje si što prije morate prestati govoriti

6 laži koje si što prije morate prestati govoriti

6 laži koje si što prije morate prestati govoriti
  • Objavljeno: Srijeda, 04.01.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Lažemo sami sebi o mnogim stvarima: da ćemo večeras krenuti ranije na spavanje, da se našoj majci zaista svidio šal koji smo joj poklonili...

Većina ovih laži je bezopasna ili čak korisna, no što je s lažima koje utječu na naše ponašanje i sprječavaju nas da napredujemo? Tu spadaju laži kojih često nismo ni svjesni, a daju nam kratkoročnu udobnost i komociju. Takve laži mogu naštetiti našem rastu i razvoju.

Želimo li napraviti promjene u našim životima, moramo se uvjeriti koliko smo iskreni prema sebi. Prepoznajete li neku od ovih najčešćih zabluda?

Ako se dogodi X, onda će automatski uslijediti Y.

Dakle, promijenimo li radno mjesto, pronađemo novog partnera, diplomiramo ili dobijemo povišicu, sve će ostalo u našem životu sjesti na svoje mjesto. Često govorimo rečenice; kada smršavim, bit ću sretniji ili kada promijenim posao, sve će biti drugačije. Umjesto toga, radije se zapitajte zašto se X još uvijek nije dogodio?

Pobijedite negativne emocije na najlakši način!

Mogu ju/ga promijeniti, čak i ako se ne želi mijenjati.

Naše ponašanje doista može utjecati na druge i možemo im pomoći da postanu bolji ljudi. Kada se netko zaista ne želi mijenjati, stjerani smo u kut. Da bi se neki odnos promijenio, u tome moraju sudjelovati obje strane.

Sutra okrećem novi list. Danas nisam u stanju pokušati.

Koliko ste puta odlučili krenuti na dijetu od sutra ili od ponedjeljka? Sigurno ste se nekoliko puta probudili s mišlju da je ovo dan koji donosi promjene. Pojeli ste lagani doručak, a oko podneva ste započeli pripremu dijetalnog ručka. Nakon ukusnog i laganog ručka, odjednom ste osjetili poriv za slatkišima. U tom trenutku, sjetili ste se da u kuhinjskom ormariću imate ukusnu čokoladu i odlučite uzeti jednu kockicu. Primjećujete kako vaša želja za slatkišima ne jenjava, stoga pojedete ostatak reda. Ubrzo nakon toga pomislite kako ste prekršili dijetu i odlučite pojesti cijelu čokoladu. Obzirom da ste već pogriješili, sada ćete do kraja upropastiti plan prehrane i s dijetom krenuti od sutra. Tako možete ići u nedogled. Nemojte se zavaravati jer ćete na taj način stvoriti loše navike. Budite ustrajni u svojim odlukama i zamislite kakvo zadovoljstvo ćete osjetiti kada primijetite željene rezultate.

Ona/on nije tako mislio.

Izgovore često upotrebljavamo za nekoga koga volimo ili kada nekoga opravdavamo. Partner vas je uvrijedio, a vi ga opravdavate pod isprikom da inače nije takav. Razmislite malo bolje. Prisjetite se sličnih situacija i zapitajte se je li vas partner doista namjerno uvrijedio i čini li to često ili mu se jednostavno omaklo. Ovakvi izgovori i opravdavanja se najčešće koriste u odnosima sa ljubavnim partnerima. Razmislite o njegovim i svojim postupcima, i zapitajte se zavaravate li sami sebe.

Saznajte kako negativne emocije djeluju na zdravlje!

Imat ću više slobodnog vremena kada se u budućnosti dogodi X.

Skloni smo opteretiti se obavezama. Često se dogodi da skratimo radno vrijeme ili odustanemo od određene aktivnosti kako bismo imali više vremena za nešto drugo. Umjesto toga, dogodi se upravo suprotno. Opteretimo se raznim obavezama koje nismo dužni činiti. Želite li više slobodnog vremena odredite prioritete i očistite raspored. Učinite to upravo sada. Pri tome imajte na umu da ne smijete nikoga zanemarivati i da se takve promjene ne događaju preko noći. Postavite realna očekivanja i djelujte.

Samo mi treba malo više volje.

Samodisciplinu možemo smatrati kvalitetom, a uspješni ljudi od nje zaista imaju koristi. Mnogo njih je povećalo svoju produktivnost kako bi lakše usvojili nove navike i donijeli pozitivne promjene. Želite prestati učestalo koristiti kreditnu karticu? Otkažite ju, prerežite ili zamrznite račun. Želite prestati provjeravati društvene mreže dok čekate na semaforu? Onemogućite aplikaciju na svom telefonu. Započnite s malim stvarima kako biste naučili kontrolirati svoje ponašanje. To će rezultirati ostvarenjem vaših ciljeva.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije