Ljekovita moć humora

Ljekovita moć humora

Ljekovita moć humora
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.09.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Povoljno djelovanje smijanja

U svakoj neugodnoj situaciji pokušajte iznaći smiješnu stranu, jer je humor djelotvorna preventiva patnji i bolu.

Od svih darova koje je priroda dala ljudima, iskren smijeh zacijelo je pri vrhu. (Norman Cousins)

"Dan bez smijeha izgubljen je dan" - kaže kineska mudrost. Smijeh je zarazan, a otkriven je i način na koji se mozak može zaraziti očaravajućim i fascinantnim poticajima na smijeh. Tako je reakcija mozga jača na zvukove smijeha, a slabija na zvukove poput povraćanja i vriske.

Novija fiziološka istraživanja pokazuju da smijeh povoljno djeluje na ljudsko zdravlje. Humor, šala, dosjetka i vic zaslužuju visoko mjesto u terapijskim sredstvima, smatraju liječnici. "Dugo živi onaj tko se često smije!", tvrdi narodna mudrost. Zato njegujte dobro raspoloženje, šalu i humor. Izbjegavajte uzrujavanje i ljutnju. Čim osjetite krizu ili neraspoloženje koje vedrinu može pretvoriti u ljutnju, iznađite veselu, komičnu i smiješnu stranu pojave ili događaja. Smijeh, dosjetka i humor prava su protuteža i najdjelotvornija preventiva patnji i bolu.

Istraživači s Harvard Medical School koji su proučavali vitalnost osoba u zrelim godinama i izglede za dugotrajan život, otkrili su da ljudi s pravim osjećajem za humor imaju veliku priliku doživjeti stotu. Utvrdili su da posjedovanje smisla za humor i šalu znatno produljuje život, potiče ljudsku sreću, donosi jače obrambene sposobnosti, oplemenjuje dušu i tijelo. Prema izvješću dr. Margery Hutter Silver, znanstvenice koja je vodila taj istraživački projekt, smijanje donosi iste rezultate kao i svakodnevna tjelovježba, trčanje ili neke druge fizičke aktivnosti. Dovodi do mentalnog smirenja, opuštanja mišića, dubljeg disanja, poboljšane cirkulacije i aktivnijeg metabolizma.

Ipak, najvažniji je psihološki učinak smijeha i vedrog raspoloženja na stvaranje toplog, ugodnog i poticajnog ozračja u obitelji, na radnome mjestu i u životnom okružju. U tako opuštenoj, vedroj, ugodnoj i poticajnoj atmosferi, produktivnost, radni elan, učinak i kvaliteta uratka mnogo su bolji, a međuljudski odnosi na visokoj razini. Sukobi, krize, uzrujavanja i loši odnosu u zajednici podrivaju radnu disciplinu, poduzetništvo, stvaralački polet i zanos, a humor, vic i šala podižu ih na višu razinu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije