Ljekovita moć humora

Ljekovita moć humora

Ljekovita moć humora
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.09.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Smijeh, ali ne i podsmijeh

Valja razlikovati prirodan i iskren smijeh od ironičnog podsmjeha i ciničkog ismijavanja, koji truju međuljudske odnose i prijateljske veze te izazivaju razdor u zajednici.

Dr. Herbert Lefcourt sa sveučilišta Waterloo iz Ontarija u Kanadi, proveo je eksperiment na skupini pacijenata u različitim stadijima oboljenja. Usporedbom ispitanika, zaključeno je da su oni koji su se tijekom eksperimenta najviše smijali, zbijali šale, iskazivali vedrinu i radost, imali najveću razinu rasta novonastalih antitijela u organizmu. Ta studija dokazuje da smijeh i vedrina poboljšavaju imunitet jer potiču tijelo na povećano stvaranje prirodnih antitijela protiv raznih bolesti.

Dr. Peter Derks (The College of William and Mary, Virginia) tvrdi da je smijanje vrlo složen proces, a da je smijeh naučena reakcija na emocionalne poticaje. Uključen je u mnoge vještine, poput sposobnosti brzog rješavanja problema. Pomaže pri ublažavanju i uklanjanju životnih, socijalnih i međuljudskih nesporazuma, kriza i sukoba. Ne kaže se bez razloga da su osobe koje posjeduju vedrinu, smisao za šalu i humor obično tople i prihvaćene u društvu.

Analizirajući uzorke moždanih valova, znanstvenik Derks otkrio je da su lijeva i desna strana mozga mnogo bolje koordinirane kod osoba koje imaju razvijen smisao za humor, šalu i koje se često smiju. Utvrdio je da lijeva strana bilježi ono što je rečeno, a desna prepoznaje ono što je smiješno u tom sadržaju. Onaj tko puno ne gleda na crnu stranu života, nego u svemu traži ono što će ga nasmijati, razveseliti, pomoći mu da zaboravi probleme, teškoće, krize i nelagode, a život učini ljepšim, veselijim i boljim - sretan je i mentalno zdrav čovjek. I u najdelikatnijim situacijama, teškim izazovima, kušnji i krizi ne pada u depresiju. U stanju je sačuvati spokoj, mir i dostojanstvo, nositi se s problemima, ne reagirati nepromišljeno ni grubo. Kad ga naljute neraspoloženi bračni partner, nestašna djeca, agresivni susjed, namrgođeni kolega, živčani šef, obično odgovori nekom šalom, ispriča prikladnu anegdotu, dosjetku, vic, nasmiješi se pa s vedrim raspoloženjem, radošću i osmijehom na licu nastavi raditi. Time omekša, razoruža i privoli na popuštanje i najljućeg, goropadnog, uzrujanog i nasilnog muškarca ili ženu. On je uvijek razborit, obazriv prema drugima, ima osjećaj mjere, dobar smisao za ponašanje u društvu, vještinu u socijalnom ophođenju. Nije ga lako izbaciti iz takta, uvući u sukob. Toj osobi i u vrijeme oluje svijet izgleda vedro. Smisao za humor i umijeće smijeha posjeduju tople, uravnotežene, samosvjesne i talentirane osobe koje zrače dobrotom, a duhovitim dosjetkama i šalom mame osmijeh okoline.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije