Psihološka samopomoć ili umijeće obmanjivanja

Psihološka samopomoć ili umijeće obmanjivanja

Psihološka samopomoć ili umijeće obmanjivanja
  • Objavljeno: Petak, 09.09.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Nerazumijevanje poremećaja raspoloženja

Zbog predrasuda o psihijatrima i psihofar­macima, oboljeli se radije okreće postupcima koji uživaju supkulturnu popularnost i ne obilježavaju ga kao bolesnika.

Poremećaji raspoloženja, osobito depresija i anksioznost, haraju posvuda u svijetu. U Hrvatskoj čak malo više nego drugdje, i to zbog ratnog i poratnog stresa, nekažnjenog kriminala, neizvjesne egzistencije, nejasna položaja zemlje u pogledu priključenja međunarodnim asocijacijama i drugih okolnosti.
No, u našoj sredini nedovoljno je poznato da su poremećaji raspoloženja najbolnije i najmučnije zdravstvene smetnje, na koje se odnosi apsolutna većina počinjenih i pokušanih samoubojstava! Glavni problem poremećaja raspoloženja nije njihova nelječivost, jer postoje prilično djelotvorni lijekovi i prateće tehnike kojima se mogu ublažiti, a katkad i potpuno ukloniti. Problem je neupućenost javnosti u ozbiljnost poremećaja te nepoznavanje njihovih simptoma, uzroka i posljedica. Kako očekivati da će osoba potražiti pomoć za "poremećaj raspoloženja" ili da će se okolina sućutno i humano odnositi prema osobi kojoj je dijagnosticiran takav poremećaj, kad taj izraz u nas označava nešto sasvim banalno, vjerojatno banalnije i od prehlade?

Slaba educiranost javnosti o poremećajima raspoloženja donosi kobne posljedice:

  • velik broj oboljelih ne shvaća da je njihovo stanje ozbiljan zdravstveni problem i stoga ne traži nikakvu liječničku pomoć
  • dio oboljelih, kad dozna da liječenje provode psihijatri, odustaje od traženja pomoći
  • većina zdravih ljudi ne priznaje oboljelima od poremećaja raspoloženja nikakva posebna prava, primjerice na bolovanje ili poštedu od napora, i to zbog neshvaćanja težine i ozbiljnosti njihova zdravstvenog stanja
  • velik broj oboljelih, čak i neki od onih koji dobiju liječničku pomoć, nije u stanju izboriti se za pravedan i human tretman okoline i ne zna od koga zatražiti pravnu pomoć za diskriminaciju koju trpi.

Nerazumijevanje poremećaja raspoloženja, od kojih su najzastupljeniji depresivni i anksiozni poremećaj, zadržava ove teške i potencijalno fatalne zdravstvene smetnje u "sivoj zoni", podalje od psihijatrijske ordinacije. Ta siva zona na svojoj mračnijoj strani uključuje "samoliječenje" alkoholom, nikotinom, opijatima, opsesivnim šopingom, a u muškaraca i kockanjem, klađenjem i nasiljem. S druge (nešto svjetlije) strane sive zone nalaze se tehnike koje njihovi zagovornici nazivaju tehnikama duhovnog rasta i tehnikama pozitivnog mišljenja, a sve spadaju u skupinu psihološkog self-helpa ili samopomoći.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije