Otkrijte koje su najčešće ženske bolesti i kako ih spriječiti

Otkrijte koje su najčešće ženske bolesti i kako ih spriječiti

Otkrijte koje su najčešće ženske bolesti i kako ih spriječiti
 • Objavljeno: Nedjelja, 11.10.2020.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Pink Power

Listopad je mjesec obavijen ružičastom bojom kao mjesec borbe protiv raka dojke. Osim toga, ovo je i mjesec tijekom kojeg jačamo svijet o zdravlju žena. Briga za žensko zdravlje znači upravo to, jačanje svijesti o ženskim bolestima i važnosti njihove prevencije.

Iako brojne bolesti ne pitaju za dob i spol, neki zdravstveni problemi ipak više pogađaju žene, a neki su karakteristični isključivo za ženski spol. Primjerice, depresija i anksioznost se češće javljaju kod žena, a spolno prenosive bolesti mogu više naštetiti ženama nego muškarcima. Srčani udar, pak, češće pogađa muškarce nego žene, ali stopa smrtnosti od srčanog udara je veća kod žena u odnosu na muškarce s obzirom na to da kod žena često ne bude prepoznat na vrijeme.

Među najčešće bolesti karakteristične za ženski spol, koji mogu uzrokovati značajne probleme, ubrajamo ginekološke probleme i rak dojke, iako od raka dojke mogu oboljeti i muškarci.

Ginekološki problemi

Iako su krvarenje i iscjedak normalni dio menstrualnog ciklusa, postoje simptomi koji mogu ukazivati na zdravstvene probleme. Neobični simptomi kao što su krvarenje između dvije menstruacije, kao i često mokrenje mogu ukazivati na razna zdravstvena stanja. Blage infekcije su u većini slučajeva lako izlječive, no ako se na vrijeme ne otkriju problemi i započne s liječenjem može doći do ozbiljnih stanja.

Među najčešćim vrstama ginekoloških tumora su rak jajnika i rak vrata maternice. Mnoge žene često miješaju ova 2 pojma. Rak vrata maternice nastaje u donjem dijelu maternice, dok rak jajnika nastaje u jajovodima.

Rak jajnika često ima nejasne simptome koji mogu upućivati i na neka druga stanja ili se simptomi uopće ne pojave zbog čega većina žena liječniku odlazi već u uznapredovalom stadiju bolesti. Takvi nejasni simptomi raka jajnika uključuju:

 • bol u donjem dijelu trbuha

 • smetnje s probavom

 • napuhnutost

 • bolovi u križima

 • gubitak apetita

Rak vrata maternice najčešće uzrokuje iscjedak i bol tijekom spolnog odnosa. Rak vrata maternice drugi je najčešći rak kod žena u svijetu. Većina žena kod kojih se rak vrata maternice prekasno dijagnosticira su žene koje ne odlaze redovito na ginekološki pregled. Papa test koji se radi kao dio redovitog ginekološkog pregleda služi, između ostalog, otkrivanju promjena koje mogu ukazivati na rak vrata maternice.

Upravo zbog toga je redoviti ginekološki pregled je jedan od ključnih koraka brige o ženskom zdravlju kako bi se na vrijeme postavila sumnja na potencijalne bolesti.

Rak dojke

Rak dojke je među najčešćim zloćudnim tumorima kod žena. Gotovo četvrtina novooboljelih žena od raka ima upravo rak dojke. Srećom, rak dojke je u 90% slučajeva uspješno izlječiv ako je na vrijeme dijagnosticiran.

Tipični simptomi koji mogu ukazivati na rak dojke uključuju:

 • kvržicu na dojci

 • iscjedak iz bradavice

 • uvučenu bradavicu kod žena koje nemaju prirodno uvučenu bradavicu

 • povećane limfne čvorove u području pazuha

 • promjene teksture kože na području dojke

 • proširenje dojke

Kako bi rak dojke mogli uspješno izliječiti, potrebno je karcinom dijagnosticirati u što ranijem stadiju. Za otkrivanje raka dojke koriste se metode kao što su ultrazvuk i mamografija, ovisno o dobi žene, kao i samopregled dojki.

Kako brinuti o ženskom zdravlju?

Prvi i najvažniji korak brige o zdravlju je prevencija. Pravilna prehrana, zdrav način života i preventivni pregledi su temelji na kojima počiva zdravlje.

Listopad je mjesec ženskog zdravlja u kojem se obilježava borba protiv raka dojke. Upravo je u ovom mjesecu važno osvijestiti sve žene i potaknuti ih da razviju naviku redovite i savjesne brige o svome zdravlju.

Bez obzira na dob, jednom godišnje svaka bi žena trebala obaviti ginekološki pregled i pregled dojki, ultrazvukom ili mamografijom.

Kada otići na ultrazvuk, a kada na mamografiju prvenstveno ovisi o preporuci liječnika i dobi žene:

 • U dobi od 20. do 38. godine života potrebno je jednom godišnje otići na ultrazvuk dojki.

 • Od 39. do 55. godine, osim ultrazvuka jednom godišnje, važno je i jednom u 2 godine otići na mamografiju.

 • Žene od 56. godina i više trebaju jednom godišnje otići na mamografiju, dok se ultrazvuk dojki u ovoj dobi radi po potrebi.

Osim navedenih kliničkih metoda, svaka bi žena jednom mjesečno, u prvom dijelu ciklusa, trebala napraviti samopregled dojki.

Učinite nešto dobro za sebe i svoje bližnje. Listopad je pravi mjesec da obavite preventivne preglede i usvojite naviku redovitog samopregleda dojki, ako već niste. Podsjetite svoju majku, kći, prijateljicu i sve druge žene u svom okruženju na važnost preventivnih pregleda.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije