Moj ekspert za sunce – kako odrediti svoj tip kože

Moj ekspert za sunce – kako odrediti svoj tip kože

Moj ekspert za sunce – kako odrediti svoj tip kože
  • Objavljeno: Utorak, 06.07.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Toplinski udar zadnjih je dana zadesio Hrvatsku. Temperature su i dalje iznad 30°C, izvan kuće je neizdrživo, a osim obavezne hidratacije vodom, potrebno je zaštititi kožu iznutra i izvana jer su sunčeve zrake izuzetno opasne u ovom periodu.

No, nije tako jednostavno odabrati što ćete nanijeti na svoju kožu i unijeti u organizam. Postoje različite zaštitne kreme s različitim faktorima koje mladi, pogotovo žene, izbjegavaju jer misle da neće postići preplanuli ten, a ne znaju da je za zdrav i postojan ten potrebno najprije pripremiti kožu iznutra, a onda ju tretirati ovisno o tome koji tip kože imate.

Ako još uvijek ne znate koji tip kože imate, provjerite u nastavku.

Zašto je važno znati tip kože?

Razumijevanje vašeg tipa kože zaista je važno iz različitih zdravstvenih razloga, od odabira pravih preparata za njegu kože do utvrđivanja opasnih kožnih stanja kojima ste skloniji od drugih, a najvažnije od svega je što vaš tip kože može biti pokazatelj osjetljivosti na razvoj raka kože.¹

Osobe tamnije puti misle da su zaštićene od sunca jer rijetko pocrvene, ali zaštita je potrebna svim tipovima kože.

Osjetljivost ovisi i o geografskom položaju

Osobe koje žive u sjevernim područjima evolucijski su dobile svjetliji tip kože koji proizvodi manje melanina jer tijekom godine imaju više kišnih i oblačnih, nego li sunčanih dana. Tijekom godišnjeg odmora u tropskoj ili mediteranskoj klimi takve osobe lako pocrvene i dobiju opekline već prilikom prvog izlaska na sunce, što može biti izrazito opasno za njihovo zdravlje.² Ako se to ponavlja iz godine u godinu, bez adekvatne zaštite, takva će koža postati naborana i sklona opasnim kožnim stanjima.

Uzevši u obzir da se preplanula put promovira kao „must have“ svakog ljeta, pojedinci se i dalje izlažu opasnostima kako bi slijedili trendove.

Štetni utjecaji za sve tipove kože

Vjerojatno ste jednom u životu čuli za izreku da „koža pamti“ i da svako izlaganje suncu predstavlja potencijalni rizik jer se prvi simptomi nekog ozbiljnog stanja mogu pojaviti tek nakon nekoliko godina. Osim toga, melanom spada među najagresivnije i najopasnije tumore pa je prikladna zaštita kože itekako potrebna.

Osim prirodnog sunca, koje može oštetiti kožu, opasnosti predstavljaju i sve popularniji umjetni načini tamnjenja. Prirodno je da zimi ima manje sunca, ali ljudi su se dosjetili da i tijekom zime mogu biti preplanuli pa odlaze u solarije koji su jednako opasni za kožu kao i samo sunce, ako se izlažete bez adekvatne zaštite.

Solariji i drugi umjetni načini tamnjenja ostavljaju negativne posljedice na sve osobe, neovisno o tome koji tip kože imaju, a neke studije navode da korištenje solarija prije 35 godine može povećati šanse za rizik od melanoma za čak 75 puta.³

Svaki tip kože krije određene rizike

Svaki tip kože je podložan melanomu i nema pravila hoće li netko dobiti rak kože ili ne. Međutim, neki tip kože je više podložan oboljenju od drugog.

Stoga, najprije trebate otkriti kakav tip kože imate i koliko je on podložan opasnostima od sunca da biste se na prikladan način zaštitili od sunca.

Da biste saznali koji tip kože imate, sve što trebate je odgovoriti na kratka pitanja na https://mysun.expert/ i pravilna zaštita kože može početi!

Reference:

¹ stratumclinics.com

² careinthesun.org

³ healthline.com

Vitashop

Najnovije

Najčitanije