Evo što obavezno trebate napraviti nakon treninga!

Evo što obavezno trebate napraviti nakon treninga!

Evo što obavezno trebate napraviti nakon treninga!
  • Objavljeno: Petak, 02.07.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Tijekom vježbanja, krv se pumpa u mišiće skupina koje su pogođene tjelovježbom, što povećava protok krvi kroz organizam i razinu kisika. Nakon što je trening završen, tijelo mora naporno raditi kako bi se vratilo u normalno stanje i oporavilo od treniranja.

Faza oporavka nakon treninga jednako je važna kao i sam trening, kako biste postigli željene rezultate i umanjili rizik od ozljeda. U nastavku saznajte koja 4 neizostavna koraka trebate napraviti nakon što odradite trening!

1. Usporite tempo

Dok vježbate vaša tjelesna temperatura raste, a krvne žile se šire. Nakon treninga tijelu je potrebno neko vrijeme da se krvne žile vrate u normalu. Nakon što završite s izvođenjem posljednje vježbe u treningu, ili otrčite zadnjih 100 metara, nemojte se odmah prestati kretati. Ako prestanete vježbati prenaglo, možete osjetiti slabost ili vrtoglavicu. Zato umjesto da naglo završite trening, radije uzmite predah tako što ćete nekoliko minuta hodati prije no što započnete s istezanjem.

2. Istegnite se

Mišići se najbolje istežu i produžuju dok su još zagrijani, a kako se mišić hladi, počinje se skupljati. Iako se istezanje možda čini kao nepotreban gubitak vremena, ono je zapravo važan dio treninga.

Istezanje nakon treninga će pomoći umanjiti bol, ubrzati proces oporavka i ublažiti napetost u mišićima. Istezanje izvodite polako i detaljno, tako što ćete svaku mišićnu skupinu koja je bila aktivna za vrijeme vježbanja istezati barem pola minute.

3. Unesite tekućinu

Tijekom treninga vaš organizam gubi vodu kroz znojenje, stoga nakon treninga (ali i za vrijeme vježbanja) trebate piti vodu kako biste nadoknadili izgubljenu tekućinu i hidratizirali organizam. Pazite na to da voda koju ćete piti nakon treninga nije prehladna, bez obzira na to koliko vam je vruće nakon vježbanja. Također, vodu nemojte piti naglo, već polagano gutljaj po gutljaj. Količina vode koju ćete popiti nakon treninga ovisi o vrsti vježbanja, koliko se znojite, koliko ste žedni i slično, a vaš će vam organizam sam dati signale koliko mu je vode potrebno.

4. Obrok nakon treninga

Tjelesna aktivnost troši puno energije, a organizam će se teško oporaviti ako se taj manjak energije ne nadoknadi pomoću hrane. Unos prave kombinacije ugljikohidrata, proteina, vitamina i minerala pomaže ubrzanju procesa obnove korištenih zaliha glikogena i oporavku organizma.¹

Da biste potaknuli oporavak mišića i nadomjestili zalihe glikogena, u roku od 30 minuta nakon treninga pojedite obrok koji sadrži proteine i složene ugljikohidrate. Primjer takvog obroka su grčki jogurt i svježe voće ili pureća šunka s kruhom od cjelovitih žitarica i povrće. Iako su nakon vježbanja vašem organizmu potrebne kalorije, nemojte posezati za masnom i teškom hranom te namirnicama koje se teško probavljaju.

Dodaci prehrani nakon treninga

M.E.V. Feller® Magnezij B6 plus C su šumeće tablete s okusom naranče koje sadržavaju magnezij, vitamin B6 i C. Oni doprinose normalnoj funkciji živčanog sustava, smanjenju umora i iscrpljenosti te normalnome metabolizmu stvaranja energije. Magnezij doprinosi ravnoteži elektrolita i normalnoj funkciji mišića.

M.E.V. Feller® Kada jedva stojite na nogama je koktel dodataka prehrani za brz povratak energije. Pakiranje sadrži M.E.V. Feller® Magnezij B6 plus C šumeće tablete s okusom naranče i M.E.V. Feller® Multi 100% kapsule koje su izvor esencijalnih vitamina i minerala. M.E.V. Feller® Multi 100 % kapsule sadržavaju čak 23 aktivna sastojka, a preporučuje se jedna kapsula na dan uz obrok. Vitamini A, C i D, bakar i cink pridonose normalnoj funkciji imunosnog sustava. Vitamin B2, niacin, vitamin B6, folna kiselina, vitamin B12, željezo i magnezij pridonose smanjenju umora i iscrpljenosti.

Magnezij doprinosi održavanju normalnih kostiju i zubi te normalnoj funkciji mišića. Uz to, pomaže i normalnom metabolizmu stvaranja energije, smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnoj psihološkoj funkciji te normalnom funkcioniranju živčanog sustava. Solgar Kelirani magnezij dolazi u keliranom obliku, što omogućava maksimalnu apsorpciju i bioraspoloživost.

Reference:

¹www.healthline.com

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije