Saznajte kada i što treba jesti prije vježbanja!

Saznajte kada i što treba jesti prije vježbanja!

Saznajte kada i što treba jesti prije vježbanja!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.06.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Jednako kao što je važno dobro zagrijati mišiće prije treninga, važno je i pripremiti organizam za vježbanje iznutra.

Vježbanje na pun želudac nije dobra ideja. Ako pojedete obilan obrok netom prije treninga, mogli biste doživjeti nadutost i grčeve koji će vas ometati prilikom izvođenja vježbi. Jednako tako, ako vam kruli u želucu i osjećate se slabo jer niste jeli nekoliko sati, nećete imati dovoljno energije da biste odradili trening do kraja.

Obrok prije treninga osigurat će vašem tijelu potrebne hranjive tvari i tako vam pružiti energiju i snagu potrebne za bolje izvođenje vježbi. Zato je važno obratiti pozornost na to koje namirnice konzumirate prije treninga i koji je pravilan razmak između obroka i treniranja.

Što jesti prije treninga?

Pitanje koje muči mnoge je koju hranu konzumirati prije treninga. Cilj je u organizam unijeti optimalnu kombinaciju makronutrijenata, koja će tijelo opskrbiti energijom, ubrzati oporavak tkiva, povećati sintezu proteina u mišićima i poboljšati raspoloženje nakon intenzivnog treninga.¹ Makronutrijenti su hranjive tvari potrebne organizmu da bi normalno funkcionirao, a dijele se na proteine, ugljikohidrate i masnoće.²

Proteini su ključni za brojne tjelesne funkcije kao što su, između ostalog, izgradnja, održavanje i oporavak mišića. Konzumacija obroka koji sadrži veću količinu proteina može pomoći poboljšanju performansi tijekom treninga. Neke od namirnica koje su bogate proteinima su meso, riba, jaja, orašasti plodovi i grahorice.

Ugljikohidrati su važan izvor energije za organizam, a mogu biti jednostavni ili složeni. Jednostavni ugljikohidrati pružaju organizmu brz nalet energije, dok složeni ugljikohidrati pružaju sporiji i dugoročniji rast energije. Jednostavni ugljikohidrati nalaze se u namirnicama kao što je bijeli kruh, dok složene ugljikohidrate možemo pronaći u hrani kao što su tjestenina od cjelovitog zrna ili povrću poput krumpira i brokule.

Masti su također izvor energije za organizam, međutim tijelo ih probavlja sporije od ugljikohidrata, zbog čega nisu dobar izbor za obrok prije treninga. Ipak, zdrave masti je potrebno uvrstiti u neki od ostalih obroka tijekom dana. Namirnice koje sadrže zdrave, odnosno nezasićene masnoće, su maslinovo ulje, avokado i orašasti plodovi.

Koju hranu konzumirati prije treninga ovisi o tome kada planirate vježbati. Ako trenirate rano ujutro, onda 30 minuta prije treninga pojedite laganiji obrok koji se sastoji od proteina i složenih ugljikohidrata. Tijekom noći vaš organizam nije dobivao energiju, stoga mu je potrebno gorivo koje će ga pokrenuti.

Ako vježbate poslije podne ili navečer, onda 2 do 3 sata prije treninga pojedite konkretan obrok bogat proteinima i složenim ugljikohidratima. Tako će organizam imati dovoljno vremena da probavi hranu.

Kako tijekom treniranja ne biste osjetili napadaje gladi, 30 do 60 minuta prije treninga možete pojesti međuobrok. U tom je slučaju najbolje da obrok sadrži jednostavne ugljikohidrate koji će organizam napuniti energijom u kratkom roku.

Dodaci prehrani

M.E.V. Feller® Magnezij B6 plus C su šumeće tablete s okusom naranče koje sadržavaju magnezij, vitamin B6 i C. Oni doprinose normalnoj funkciji živčanog sustava, smanjenju umora i iscrpljenosti te normalnome metabolizmu stvaranja energije. Magnezij doprinosi ravnoteži elektrolita i normalnoj funkciji mišića.

Solgar Kalcij, magnezij plus cink je dodatak prehrani koji sadrži minerale važne za normalan rad organizma. Kalcij i magnezij doprinose normalnoj funkciji mišića. Cink doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava i zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

M.E.V. Feller® CoQ10 100mg u 1 kapsuli sadrži 100 mg koenzima Q10. Koenzim Q10 (CoQ10) prijeko je potrebna molekula rasprostranjena u raznim tkivima i organima u našem tijelu, a najviše je koncentrirana u srčanome mišiću. S godinama, te se koncentracije smanjuju, a uzrok su i stanja oksidativnog stresa koji djeluje na promjenu strukture i funkcije stanica.

Reference:

¹ Kerksick, C.M., Arent, S., Schoenfeld, B.J. et al. International society of sports nutrition position stand: nutrient timing. J Int Soc Sports Nutr 14, 33 (2017).

² www.medicalnewstoday.com

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije