Priprema za skijanje - vježbe snage i ravnoteže

Priprema za skijanje - vježbe snage i ravnoteže

Priprema za skijanje - vježbe snage i ravnoteže
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Broj pregleda: 3.079
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uvod

Planirate li otići na skijanje, za takav aktivan odmor morate se i pripremiti na odgovarajući način. Alpsko skijanje ne sastoji se samo od spuštanja niz padinu nego obuhvaća i okretanje, uspinjanje, hodanje i padanje. To su aktivnosti i pokreti pri kojima aktiviramo različite grupe mišića, koje svaki skijaš mora naučiti kontrolirati, bez obzira na brzinu koju postiže.

I rekreativno skijanje od skijaša zahtijeva razvoj različitih motoričkih sposobnosti, poput ravnoteže, agilnosti (sposobnost nagle promjene pravca kretanja), koordinacije, snage, fleksibilnosti i izdržljivosti. Kondicijski se pripremiti znači ojačati mišićno-zglobne skupine koje će tijekom skijanja biti posebno izložene naporu. Prilikom priprema za alpsko skijanje poseban je naglasak na mišićima i zglobovima donjih ekstremiteta, no valja djelovati na mišiće i zglobove cijelog tijela.

Za one kojima dinamika svakodnevnog života ne dopušta sveobuhvatnu kondicijsku pripremu, a žele otići na zimovanje, predlažemo vježbe snage i ravnoteže koje se mogu izvoditi i kod kuće. Za njihovo izvođenje potrebno je samo nekoliko minuta dnevno kako biste svoje tijelo pripremili za alpsko skijanje i ostale rekreativne aktivnosti na snijegu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije