SOS vodič za skijanje

SOS vodič za skijanje

SOS vodič za skijanje
 • Objavljeno: Srijeda, 18.12.2019.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Skijanje je omiljena zimska aktivnost mnogih, ali koliko god jednostavno izgleda, skijanje iziskuje odgovarajuće pripreme. Ovaj sport se ne sastoji samo od spuštanja niz padinu, nego obuhvaća hodanje, uspinjanje, okretanje, a ponekad i – padanje.

Kada je skijanje u pitanju, ono što većinu zanima je:

 • kako pripremiti tijelo za skijanje
 • kako naučiti djecu da skijaju
 • kako brinuti o koži na skijanju

Pripremite se za skijanje i spriječite ozljede

Na skijanju i najmanja pogreška može rezultirati ozljedom. Ljudsko tijelo tijekom spusta na skijama napravi različite pokrete koji aktiviraju razne grupe mišića. Zato je važno da svaki skijaš nauči kontrolirati pokrete te da razvije motoričke sposobnosti poput ravnoteže, agilnosti, koordinacije, snage, fleksibilnosti i izdržljivosti.

Da ne biste sebi i bližnjima upropastili ovogodišnje zimske praznike, u nastavku vam otkrivamo kako prevenirati skijaške ozljede i pripremiti tijelo za skijanje.

Najbolje vježbe za skijanje

Iako mnogi misle da nakon blagdanskog prejedanja mogu odmah na skije, stručnjaci tvrde da bi pripreme za skijanje trebale započeti i do dva mjeseca prije samog odlaska na skijanje. No, ako niste počeli na vrijeme, možete započeti i sad, a ove vježbe su najbolja priprema.

Prevencija ozljeda na skijanju

 1. Zagrijavanje: Mišići su radni dijelovi tijela koji se trebaju zagrijati prije intenzivnog rada. Zagrijavanjem prije no što stanete na skije izbjeći ćete upalu mišića i ozljede.​
 2. Usavršavanje tehnike: Ovo vrijedi za početnike, ali i za sve one koji nisu sasvim sigurni na skijama. Bez obzira na to što vaš prijatelj možda skija cijeli svoj život i na skijaškoj stazi se osjeća kao kod kuće, obuku ipak prepustite profesionalcu.
 3. Priprema opreme: Prije no što se uputite prema skijalištu provjerite svoju opremu. Pripazite na to da pancerice, vezovi i skije odgovaraju vašim skijaškim i tjelesnim mogućnostima. Uz to obavezno imajte na sebi i odgovarajuću sigurnosnu opremu kao što su kacige i štitnici.
 4. Fizička priprema: Prije samog odlaska na skijanje dovedite se u odgovarajuću fizičku kondiciju. Fizičkom pripremom povećat ćete snagu i izdržljivost, a najbolji izbor za to su treninzi snage i fleksibilnosti, vježbe za ravnotežu, te kardio vježbe.
 5. Skijanje po označenim stazama: Najvažnije pravilo za početnike, ali i sve ostale jest da se držite poznatog terena. Na strmijim terenima postići ćete veću brzinu, no istovremeno povećati mogućnost da se ozlijedite. Također, skijanje izvan uređenih staza znači drugačije uvjete nego na stazi, te više opasnosti.
 6. Odmor: Naravno da želite iskoristiti maksimum od skijanja, ali na prvom mjestu vam mora biti vaše zdravlje i sigurnost. Pogreške koje dovode do ozljeda najčešće se događaju kada smo iscrpljeni.

Ono što svakako trebate imati pri ruci su proizvodi koji će vam pomoći:

Solgar „7“

Dodatak prehrani koji predstavlja novu generaciju proizvoda za zglobove. U samo jednoj kapsuli sadržano je 7 bioaktivnih nutrijenata koji višestrukim mehanizmima ciljano djeluju na održavanje strukture zglobova i njihove normalne funkcije.

Solgar Beta 1,3 glukani

Prirodni bioaktivni polisaharidi izolirani iz stanične stijenke prirodnog kvasca, Saccharomyces cerevisiae.

Solgar Kalcij, magnezij plus cink

Minerali su izuzetno važni za normalan rad našeg organizma, a kalcij i magnezij pridonose normalnoj funkciji mišića te normalnom prijenosu živčanih impulsa. Cink pridonosi normalnoj funkciji imunološkog sustava te zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Djeca na skijanju

Mlade obitelji često idu u grupama s prijateljima i vode djecu sa sobom, a nerijetko je prisutan strah da dijete nije spremno za tako velik pothvat.

Za svladavanje osnovnih vještina nije potrebno čekati školski uzrast. Naprotiv, s mlađim djetetom možete početi vježbati na obližnjem brdašcu, a malo starije dijete je dobro upisati u školu skijanja. Tamo će, osim stručnog nadzora i kvalitetne poduke, dobiti mnogo više od samog spusta niz padinu: zabavu, druženje, sportski duh, radost uspjeha u skupini, odnosno pravi zimski doživljaj i nezaboravne trenutke.

Kad djeca trebaju početi skijati?

Djeca već od druge godine mogu stati na skije. Naravno, ne one velike, a ni prave skijaške cipele i štapovi nisu im potrebne. Djeci nabavite male skije koje se lako pričvršćuju na obične zimske čizme ili cipele. Ako je na malim skijama dijete svladalo osnovne vještine, već s tri godine možete ga upisati u školu skijanja, gdje će koristiti prave skije.

Prednosti skijanja za djecu

Skijanje je sport koji pomaže djeci da razviju spretnost, okretnost i osjećaj ravnoteže. Skijanje aktivira mišiće i zglobove nogu te usklađuje pokrete cijelog tijela. Aktivnost na hladnijem, ali svježem zraku ubrzava metabolizam i čisti tijelo od toksina koji su se nakupili tijekom dugotrajnog boravka u zagrijanim zatvorenim prostorijama. Dva sata skijanja ubrzat će cirkulaciju, ojačati imunitet i potaknuti apetit.

Što trebate ponijeti djeci na skijanje

Bez obzira na to skijate li na blagoj padini ili boravite u planinarskom domu, rezervna suha odjeća i mjesto za presvlačenje su obavezni, makar presvlačenje morali obaviti u autu. Nije dobro da dijete ostane u mokroj i znojnoj odjeći nakon skijanja.

Prije skijanja djeci dajte lagani obrok, a na skijalište ponesite puno tople tekućine. Najbolje bi bilo da u termosicu spremite topli čaj, a nemojte zaboraviti konkretan, hranjivi obrok nakon skijanja koji će djeci vratiti energiju.

Obavezno ponesite dodatke prehrani i kremu za vašu djecu:

Salvit Beta glukan

Jedinstveni tekući dodatak prehrani koji osim patentiranog Yestimun® beta-glukana sadrži i iscrpinu crne bazge, kao prirodni izvor vitamina C te cink koji doprinosi funkciji imunološkog sustava.

Salvit MultiV žele bomboni

Salvit MultiV je multivitaminski kompleks koji u preporučenoj dnevnoj dozi sadrži 100% PU 9 vitamina. Žele bomboni su u obliku medvjedića, ugodnog okusa limuna, maline i naranče.

Trudi hidratantna krema

Hidratantna krema za svakodnevnu njegu kože lica i tijela vrlo bogatog sastava. Sadrži propolis i ekstrakt nevena koji imaju protuupalno i umirujuće djelovanje te ulje slatkog badema i Shea maslac.

Zaštitite se od sunca i na skijanju!

Pred nama je razdoblje praznika u kojem se ljudi nerijetko odlučuju na zimovanje. Skijanje, sanjkanje ili pravljenje snjegovića, samo su neke od aktivnosti koje se nalaze na dnevnom rasporedu. Temperature padaju i bliži se najhladnije razdoblje u godini, no to ne znači da bi se trebali prestati štititi od Sunčevih zraka, pogotovo ne u planinama.

I planine zahtijevaju zaštitu od sunca

Svi znamo kako je zaštita od sunca u ljetnim mjesecima neophodna, ali u zimskim mjesecima je često zaboravljena. Iako se možda čini nevjerojatno, UV zračenja u visinskim područjima u zimskom razdoblju veća su nego ljeti na obali. Razlog tome je atmosfera i činjenica da je na višim dijelovima ona tanja, a zagađenja koja nas inače štite od UV zraka, u višim krajevima su manja. Isto tako, površina snijega može reflektirati čak i do 80% sunčevih zraka, što znači da tijekom boravka na planini punoj snijega sunce na nas djeluje i sa zemlje i s neba.

Vjetar i hladnoća vjerni su pratitelji zime zbog kojih može doći do ubrzanog starenja kože, uz djelovanje UV zračenja. Ako pratite zimske sportove, često možete vidjeti profesionalne skijaše s crvenilom na licu nakon utrke. Možda ste mislili da je uzrok tog crvenila hladnoća, no to su zapravo opekline od sunca koje počinju na mjestu gdje završava rub skijaških naočala, čija je funkcija potpuna zaštita očiju od UV zračenja. Te iste opekline možete primijetiti na svojoj koži ako se adekvatno ne pripremite za boravak na suncu u planinama. Zato, prije nego stanete na skija provjerite jesu li vam pokriveni najizloženiji dijelovi tijela poput lica, vrata i ruku. Sve neprekrivene dijelove je važno zaštititi korištenjem krema za zaštitu od sunca.

Što su UVA zrake?

Sunce zrači ultraljubičasto zračenje koje se sastoji od zraka A, B i C. Ozonski omotač Zemljine atmosfere zaustavlja UVC zrake sunčevog ultraljubičastog zračenja, koje su kratkovalne i izuzetno štetne.

No, kada je riječ o koži, druge dvije vrste UV zračenja (UVA i UVB) su puno poznatije jer dopiru sve do Zemlje. U kratici UVA, slovo „ A“ povezuje se s pojmom aging, odnosno to zračenje odgovorno je za starenje kože. UVA zrake su dugovalne pa prodiru dublje u kožu gdje se nalaze kolagen, elastin i druga vlakna koja koži daju mladenački izgled. Isto tako, UVA zrake prolaze kroz oblake i staklo zbog čega je važno zaštititi se od njih i kad svjetlost nije vidljiva.

Što su UVB zrake?

S druge strane, u UVB kratici slovo „B“ povezuje se s pojmom burning, odnosno UVB predstavlja zračenje koje uzrokuje opekline. UVB zrake kraće su od UVA zraka, prodiru u površinski sloj kože i glavni su krivac za opekline i nastanak kožnih tumora. Šteta nastala zbog izlaganja UV zrakama s vremenom povećava rizik za dobivanje raka kože. Tijelo može popraviti određene štete nastale na DNA, ali ne i sve. Zbog jakosti UV zračenja i manjka naše zaštite od sunca, jedan od najčešćih oblik raka je upravo rak kože. Na sreću, upravo je taj oblik raka, uz adekvatnu zaštitu od sunca, najlakše spriječiti.

I zapamtite, iako je oblačno vrijeme to ne znači da UV zračenja nisu prisutna, zato se obavezno zaštitite od sunca i u danima kad sunce nije okom vidljivo.

Najbolji dodaci prehrani za zaštitu od sunca su:

Solgar Astaksantin

Snažna formulacija koja u samo jednoj kapsuli dnevno sadrži 5 mg astaksantina iz alge Haematococcus pluvialis, prirodnog izvora s najvećom koncentracijom astaksantina.

Solgar Prirodni beta karoten

Solgar Prirodni beta karoten osim beta-karotena, sadrži i ne manje važne bioaktivne komponente, kao što su lutein, zeaksantin, kriptoksantin i alfa-karoten. Beta-karoten je provitamin vitamina A, a vitamin A pridonosi održavanju normalne kože i sluznica. Najvažnija funkcija beta-karotena u organizmu je upravo njegova pretvorba u dragocjeni vitamin A, što mu daje važnu ulogu u očuvanju ljepote naše kože koja je svakodnevno izložena štetnim izvanjskim utjecajima.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije