Njega kože tijekom i nakon terapije zračenja

Njega kože tijekom i nakon terapije zračenja

Njega kože tijekom i nakon terapije zračenja
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.01.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdravlje kože

Tijekom i nakon terapije zračenja je jako važno njegovati kožu. Promjene na koži će biti primarna nuspojava nakon terapije zračenja.

Iako je cilj zračenja uništiti stanice raka, zdrave stanice također mogu biti oštećene, uključujući i stanice kože.

Promjene kože koje se javljaju ubrzo nakon terapije zračenja su:

  • suhoća
  • svrab
  • naticanje
  • ljuštenje
  • crvenilo.

Promjene na koži uzrokovane zračenjem uvelike ovise o lokaciji primanja terapije zračenja. Na primjer, osobe koje primaju zračenje na područje glave i vrata imaju veći rizik od nastanka promjena na području usta, kao što su suhoća usta ili bolno grlo.

Većina nuspojava terapije zračenja se javlja na području na kojem se prima terapija zračenja. Također, većina nuspojava prođe u razdoblju od 2 tjedna nakon završetka tretmana.

Pročitajte kako njegovati kožu tijekom zime.

Neke osobe imaju dugoročne promjene na koži na području tijela na kojemu su primali terapiju, kao što su ožiljci, gubitak dlaka i diskoloracija kože.

Koristite blagi sapun i vodu kako biste očistili dio tijela koji je bio izložena zračenju, nemojte koristiti proizvode s mirisima.

Liječnik će vam vjerojatno dati recept za steroidne kreme koje će spriječiti crvenilo, naticanje i svrab kože. Obratite pažnju na upute jer se većina krema nanosi 4 sata prije tretmana.

Budite nježni prema koži i koristite mekane četke za pranje kože. Također koristite mekše ručnike i kožu nemojte trljati već ju tapkajte.

Nosite udobnu odjeću od pamuka.

Zaštite kožu od sunca.

Izbjegavajte ekstremno visoke ili niske temperature vode i zraka.

Koristite losion za tijelo koji je namijenjen osjetljivoj koži.

Važno je da liječnika upoznate sa svim simptomima koje osjećate. To mogu biti infekcije, groznica, bolovi, naticanje ili crvenilo.

Prevencija kožnih problema tijekom terapije zračenja ne mora značiti da nećete imati nikakvih problema sa zdravljem kože, ali će simptomi sigurno biti manje izraženi. Ako oštećenja kože ne prolaze, bez obzira na sve što radite, vjerojatno ćete trebati posjetiti dermatologa koji će vam pomoći.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije