Kako prepoznati kancerogeni madež?

Kako prepoznati kancerogeni madež?

Kako prepoznati kancerogeni madež?
  • Objavljeno: Četvrtak, 24.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdravlje kože

Rak kože je jedan od najčešćih vrsta raka i vrlo je važno prepoznati ga u najranijem stadiju. Jedan od načina prepoznavanja je obraćanje pažnje na madeže. Najčešći uzročnik raka kože je nepravilno izlaganje suncu i sunčevim zrakama. S druge strane, potrebno je izlagati se suncu jer je najbolji izvor vitamina D ali vrijeme izlaganja ne bi trebalo biti dulje od 20 do 30 minuta.

Madeži su pigmentirani dijelovi kože. Mogu biti potpuno ravni ili izbočeni. Odrasla osoba u prosjeku ima 10 do 40 madeža na tijelu. Većina njih nastaje tijekom djetinjstva i u ranim dvadesetima ali se mogu pojaviti i kasnije.

Osobe s velikim brojem madeža trebaju posvetiti pažnju njihovom obliku, veličini i boji. Redovitim pregledima madeža možete uočiti sve nepravilnosti koje mogu pomoći u što ranijem dijagnosticiranju raka kože.

Simetrija

Većina madeža je simetrična. Okrugli su ili ovalni i imaju jasne rubove. Asimetrični madeži su vrlo često prvi simptom raka kože. Madež koji poprima asimetričan, odnosno nepravilan oblik može postati kancerogen.

Madeži ne smiju imati zamućene i nejasne rubove. Ne smiju biti asimetrični. Madeže nepravilnog oblika najčešće treba ukloniti.

Isprobajte biljke koje potiču zdravlje i ljepotu kože!

Boja

Većina madeža je ujednačene bole. Mogu biti plavi, ružičasti, sivi, smeđi ili crni. Kada jednom otkrijete madež, on ne bi smio mijenjati boju.

Veličina

Madeži su većinom mali, do 5 milimetara. Ako je madež od početka velik, onda nemate razloga za brigu ali biste ga trebali redovito kontrolirati. Ako se madež počeo povećavati, svakako se obratite liječniku.

Izbočenost

Nije svaki madež u ravnini kože niti je svaki izbočeni madež znak raka kože. Ako madež i dalje raste ili je odjednom počeo rasti, svakako se posavjetujte s liječnikom jer je nagli rast madeža jedan od prvih simptoma raka kože. Madeži ne bi smjeli mijenjati svoj oblik i veličinu. Jedino što je normalno da se dogodi je da s vremenom u potpunosti nestane.

Rub madeža

Zdravi madeži imaju jasan rub. Kancerogeni madeži imaju nejasan, zamućen i nepravilan rub. Oni su na dodir izbočeni, a boja rubova se vremenom počinje mijenjati.

Saznajte koje bolesti možemo primijetiti na koži!

Bolovi

Madeži ne bi smjeli boljeti na dodir. Ako vas madež boli na dodir, što prije potražite liječničku pomoć, naročito ako ste primijetili da iz madeža curi iscjedak ili sukrvica.

Uklanjanje kancerogenih madeža

Mali kancerogeni madeži se u pravilu uklanjaju površinskim struganjem. Liječnik će pomoću malog noža ukloniti madež i možda napraviti biopsiju okolnog dijela kože kako bi bio siguran da se madež neće ponovno vratiti.

Veliki madeži koji imaju duboki korijen se uklanjaju kirurškim zahvatom tijekom kojeg se uklanja čitavi madež i sami korijen madeža. Vrlo često se uklanja i dio kože koji okružuje madež.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije