Kontaktne leće za početnike

Kontaktne leće za početnike

Kontaktne leće za početnike
  • Objavljeno: Srijeda, 08.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Danas postoje brojni načini ispravljanja dioptrije, od kontaktnih leća i naočala do operativnih tehnika kao što je lasersko skidanje dioptrije i ugradnja intraokularnih leća. Iako još uvijek ne možemo djelovati na uzroke koji dovode do kratkovidnosti, dalekovidnosti ili astigmatizma, svatko može odabrati način korekcije koji najbolje odgovara jakosti dioptrije, zdravstvenom stanju i stilu života.

Zašto se odlučiti baš za kontaktne leće?

Napredak u materijalima i dizajnu kontaktnih leća posljednjih 30-tak godina omogućili su danas nošenje kontaktnih leća gotovo svakome. Kontaktne leće mogu se nositi desetljećima uz uvjet da su pravilno propisane te da se nositelj pridržava uputa o njihovoj redovitoj izmjeni i kontrolnim pregledima. Motivi zbog kojih se osobe odlučuju prijeći s naočala na kontaktne leće su različiti. Najčešći su bavljenje sportom, aktivan stil života, povremeno magljenje naočalnih leća, želja za nošenjem sunčanih naočala bez dioptrije, zahtjevi za širim vidnim poljem i slično. Sve ove prednosti imaju i kirurški postupci poput laserskog skidanja dioptrije. Međutim, zbog nepovratnog učinka ovih postupaka, važno je prije odluke temeljito se informirati o njihovim prednostima i nedostacima.

Koja vrsta kontaktnih leća je najbolja?

Ne postoji jedinstveni odgovor na ovo pitanje. Ovdje su navedene najvažnije karakteristike svake vrste kontaktnih leća. Konačnu odluku treba donijeti na očnom pregledu. U sklopu pregleda iznimno je važna praktična edukacija o njihvom pravilnom stavljanju i održavanju.

Tvrde plinopropusne kontaktne leće poznatije su pod nazivom polutvrde leće. Naslijedile su tvrde kontaktne leće koje nisu propuštale kisik. Jedini praktični nedostatak ovih leća je početna neudobnosti u nošenju tijekom razdoblja privikavanja koje traje oko 2 tjedna. Dobra im je strana bolja vidna oštrina u usporedbi s mekanim lećama. Ove leće pokretljive su na oku što omogućuje izmjenu suza između leća i rožnice oka. Pretpostavlja se da je ovaj mehanizam zaslužan za iznimno malenu vjerojatnost pojave težih upala rožnice. Zbog toga se ove leće nazivaju i najzdravijim lećama te su i dalje prvi izbor u dječjoj i adolescentnoj dobi, kod osoba s takozvanom staračkom dalekovidnošću te kod raznih bolesti rožnice. Polutvrde leće rade se isključivo „po mjeri" i preporučljivo vrijeme nošenja im je između jedne i tri godine što ih čini vrlo isplativom varijantom.

Iako cijena ovih leća ovisi o materijalu i dizajnu, dugo vrijeme nošenja čini njihovu cijenu povoljnom. Cijene posebnih multifokalnih polutvrdih leća za staračku dalekovidnost ili Rose K leća za keratokonus su često dvostruko više.

Mekane kontaktne leće danas su najpopularnija vrsta kontaktnih leća. Razlog tome je udobnost bez potrebe za dvotjednim privikavanjem te mogućnost povremenog nošenja, primjerice tijekom bavljenja sportom. Danas se mogu nabaviti kao klasične hidrogelne leće te kao silikonske hidrogelne leće s velikom propusnošću kisika. Najčešće ih dijelimo prema učestalosti izmjene na godišnje, šestomjesečne, tromjesečne, mjesečne, dvotjedne i jednodnevne leće. Godišnje i 6-mjesečne mekane leće proizvode se od klasičnih postojanih hidrogelnih materijala, najčešće za posebne dioptrije. Leće za mjesečnu i dvotjednu izmjenu danas se najčešće propisuju. Dostupne su u visokopropusnim silikonskim hidrogelnim materijalima te u materijalima sa standardnom propusnošću. Ipak, jedine mekane leće koje su se približile polutvrdim lećama s obzirom na zdravlje očiju su jednodnevne leće. Kod ovih leća nisu potrebna sredstva za održavanje jer se bacaju na kraju dana. Ove leće idealne su za osobe koje žele povremeno nositi leće tijekom različith sportskih aktivnosti i hobija.

Cijenom su najpristupačnije mekane godišnje leće. Nešto skuplje su mekane leće za mjesečnu i dvotjednu izmjenu kod kojih na cijenu najviše utječe materijal od kojeg su načinjene. Cijena mekanih leća dodatno raste ukoliko se radi o lećama za astigmatizam ili prezbiopiju. Najskuplje su jednodnevne mekane leće, no u obzir treba uzeti i činjenicu da za ove leće nisu potrebne otopine za održavanje.

Najčešće pogreške iskusnih nositelja kontaktnih leća

Ne treba se zavaravati da samo početnici čine greške u nošenju kontaktnih leća. Štoviše, pravilno educirani početnici najčešće pomno slijede upute, a problemi često nastaju kod dugogodišnjih nositelja kontaktnih leća.

Većina rizika kod nošenja kontaktnih leća ima jedan zajednički naziv: ljudski faktor. Poznato je da 35% nositelja leća ne pere ruke prije stavljanja kontaktnih leća u oči. Higijensko stanje kutijica za leće već duže vrijeme prepoznato je kao značajan rizični faktor. Često je i korištenje obične fiziološke otopine za njegu i čuvanje kontaktnih leća. Pri tome se zanemaruje činjenica da je fiziološka otopina bez konzervansa pogodan medij za razvoj mikroorganizama.

Manji dio nositelja kontaktnih leća ide i korak dalje te leće ispire u običnoj vodi. Ovo je posebno opasno zbog mikroorganizma koji žive u vodovodnoj vodi i izazivaju opasne upale rožnice. Pušači također ne stoje dobro. Više od 20 godina poznato je da kemijski sastojci dima cigarete čine rožnicu podložnijom navedenim upalama.

Rizik je peterostruko veći i kod osoba koje leće kupuju preko interneta, a pretpostavlja se da je za to odgovoran prekid veze pacijent - oftalmolog.

Najveći rizik prisutan je kod osoba koje nose kontaktne leće više tjedana bez skidanja. Zbog toga produženi režim nošenja leća treba izbjegavati kad god je moguće.

Ako ste upoznati s navedenim činjenicama i držite do osobne higijene, kontaktne leće bit će izvrstan način ispravljanja Vaše dioptrije. Kontaktne leće su s nama više od 3 desetljeća i zasigurno će ostati popularne i u desetljećima koja slijede.

Očna poliklinika Opto centar

Vitashop

Najnovije

Najčitanije