Sindrom računalnog vida - zašto rad na računalu uzrokuje suhe oči?

Sindrom računalnog vida - zašto rad na računalu uzrokuje suhe oči?

Sindrom računalnog vida - zašto rad na računalu uzrokuje suhe oči?
  • Objavljeno: Petak, 11.03.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

U posljednje vrijeme se sve češće susrećemo s prepoznavanjem računala kao glavnog krivca za suhoću oka. Ali zašto je to tako i na koji način rad na računalu zaista uzrokuje simptome i probleme povezane s narušenim balansom suznog filma?

Prosječno čak više od 60% odraslih koristi digitalni uređaj minimalno 5 sati dnevno. A ako ste vi jedan od njih, veći dio dana provodite gledajući u ekran, tablet ili pametni telefon i na poslu, a nakon posla se slični obrasci prenose i u slobodno vrijeme.

Ovako dugo vrijeme provedeno ispred ekrana može uzrokovati suhoću očiju te posljedično nelagodu, peckanje, crvenilo oka, osjećaj umora ili stranog tijela u oku, ali i zamućenje vida. Sve skupa danas u oftalmologiji prepoznajemo stanje koje se naziva sindrom računalnog vida ili digitalno naprezanje očiju.

Sindrom računalnog vida (CVD) predstavlja oboljenje modernog doba, jer danas, više nego ikada prije naše oči su suočene s dugotrajnim fokusiranim radom na blizinu. Uzrok nastanka je sličan nekim drugim kroničnim stanjima zbog nepovoljnih opetovanih radnji na poslu i u slobodno vrijeme. Slično kao što nepovoljan položaj kod dugotrajnog sjedenja uzrokuje probleme s kičmom. A zbog njegovog potencijalnog efekta na rad i produktivnost vašeg ureda kod svih ovih stanja, veoma je bitno obratiti pažnju na uzroke te ih što bolje otkloniti.

Kako gledanje u ekrane uzrokuje suhe oči?

Danas je gotovo nemoguće izbjeći rad na računalu, mobitelu ili tabletu. Na digitalnim uređajima imamo sve: posao i izvore informiranja, tražilicu za najbližeg frizera ili online kupovinu te komunikaciju s prijateljima i obitelji. Ali zašto imamo simptome suhoće oka uslijed ovoga?

1. Broj treptanja kod gledanja na blizu, posebno na računalo i digitalne uređaje je umanjen

Studije su pokazale da ljudi trepću više od 50% manje kada koriste računalo. Dakle ako u prosjeku trepnemo 10-12 puta u minuti u stanju mirovanja i obavljanja drugih aktivnost, naše oko dok gledamo u ekran trepne samo 5 puta!

Funkcija treptanja je da istisne suzu iz suzne žlijezde i nježno se rasporedi po površini oka - tako se formira najveći dio suznog filma. Uz to, oko je duplo duže otvoreno što povećava isparavanje suze s površine oka. Dakle smanjeno treptanje će na dva načina sniziti količinu suza u vašem oku i to: narušavanjem suznog filma i rjeđim treptanjem što uzrokuje suhe i nadražene oči. Naš zadatak je da ih nadoknadimo i to u obliku umjetnih suza. Umjetne suze vam u toku rada mogu uvelike pomoći kako bi spriječili simptome suhog oka.

Ako želite spriječiti razvoj simptoma suhoće oka na vrijeme počnite s kapanjem umjetnih suza. Osjećaj nelagode je sličan osjećaju žeđi organizma - kada ga osjetimo već je nastupila dehidratacija. Istina je da se sličan proces događa i kada čitamo i pišemo na papiru, ali za razliku od papira ili knjige, računala uključuju kontrast, treperenje i bliještanje.

2. Nedostatak hidratacije organizma i okoline

Rad na računalu često potraje satima bez prestanka, veoma često smo izrazito fokusirani na to što radimo. A kada smo usredotočeni na zadatak, lako je previdjeti neke druge signale koje nam naš tijela šalju. Jedna od tih stvari je piće i hidratacija. Nemojte zaboraviti piti dovoljnu količinu tekućine, provjetriti sobu u kojoj boravite ili koristiti ovlaživač zraka ako je zrak u prostoriji jako suh.

Bitno je naglasiti da osobe koje često koriste računala mogu imati znatno veću nelagodu ako već imaju problem s očima, kao što su blaga suhoća oka ili alergije. Njega oka umjetnim suzama i prije nego oko izložimo radu na računalu pomoći će da simptomi sindroma računalnog vida budu manji.

Piše: Ajla Pidro Mioković, dr.med., mag.oec., spec. oftalmologije i optometrije

Svjetski tjedan glaukoma

Povodom Svjetskog tjedna glaukoma, u petak, 11. ožujka na Facebook i Instagram stranici CentarZdravlja.hr darujemo 10x Blink intensive umirujućih kapi za oči!

Blink intensive umirujuće kapi za oči su namijenjene osobama koje pate od sindroma suhog oka. Blink intensive umirujuće kapi za oči su izrazito hipotonične te djeluju direktno na sam mehanizam nastanka suhog oka koji je definiran povećanom osmolarnošću suznog filma. Naime, uslijed dehidracije u suzama se povećava koncentracija otopljenih tvari što rezultira izvlačenjem vode iz stanica susjednih tkiva, dovodeći tako do mogućeg oštećenja tkiva očne površine, upalnih promjena te daljnjeg pogoršanja simptoma suhog oka. Blink intensive umirujuće kapi za oči sadrže natrijev hijaluronat koji u kombinaciji s polietilen glikolom održava vlažnost oka, a time pruža dugotrajno olakšanje za osjećaj iritacije i suhoće očiju.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije