5 stvari koje žene trebaju za sretan i zdrav seksualni život

5 stvari koje žene trebaju za sretan i zdrav seksualni život

5 stvari koje žene trebaju za sretan i zdrav seksualni život
  • Objavljeno: Nedjelja, 26.03.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Imate li problema s raspoloženjem ili postizanjem orgazma? Možda mislite da seks i zdravlje nisu povezani, ali to dvoje je zapravo intimno isprepleteno. Kao prvo, dobrobiti seksa protežu se daleko izvan spavaće sobe, piše Every day health.

Na primjer, studije su otkrile da seks može poboljšati zdravlje srca. A neka istraživanja pokazuju da redoviti seks jača imunitet i čak smanjuje bol. Zadovoljavajući seksualni život također igra ulogu u mentalnom zdravlju osobe, kaže Janelle Duah, MD , liječnica primarne zdravstvene zaštite i docentica medicine na Medicinskom fakultetu Yale u New Havenu, Connecticut. Za žene u posvećenim vezama, dobar seks također može biti važan za stvaranje intimne veze koja je ključna za zdravu vezu.

Ali ako niste uvijek raspoloženi, niste sami. Mnoge žene imaju promjenjive seksualne nagone, primjećuje Ellen Barnard, certificirana seksualna edukatorica u A Woman's Touch Sexuality Resource Center u Madisonu, Wisconsin. To može biti uzrokovano svime, od stresa do hormonalnih promjena u menopauzi, pa čak i do previše vina uz večeru. Zadovoljavajući seksualni život zahtijeva da i tijelo i um budu na dobrom mjestu, kaže ona.

Dakle, kako možete probiti prepreke intimnosti i stvoriti više topline između plahti? Čitajte dalje kako biste saznali što ženama doista treba da se osjećaju sretno i zdravo u svom seksualnom životu.

1. Tijelo koje je zdravo koliko može biti

Puna polovica spolno aktivnih žena srednjih godina prijavila je simptome seksualne disfunkcije, prema studiji objavljenoj u Women's Health Issues 2019. godine . Jedan od ključnih razloga je suhoća vagine - koja obično prati prijelaz u menopauzu, službeno poznata kao genitourinarni sindrom menopauze. Liječenje toga čini veliku razliku. "Suhoća vagine često se može poboljšati osobnim lubrikantima i ovlaživačima ili čak lokalnim vaginalnim estrogenom ", kaže Duah.

Mnogi drugi dijelovi tijela također igraju ulogu kada imate seks, primjećuje Barnard. “Seksualno uzbuđenje i zadovoljstvo ovise o zdravom protoku krvi i zdravim živcima do genitalija i posvuda”, kaže ona. Bol u zdjelici i nadražena koža druge su prepreke za ugodan seks. Istraživači su otkrili da neki lijekovi, poput antidepresiva , mogu smanjiti libido .

2. Svijest o tome što volite, a što ne volite u spavaćoj sobi

Da biste uživali u krevetu, morate znati što vas pali - i isključuje, kaže Barnard. “Ako ne znate što volite i želite, vaš partner nikada neće znati kako biti najbolji ljubavnik. Naravno, mogu pogoditi, ali to je pogodak ili promašaj.”

Pripazite da ovu informaciju prenesete lijepo, ali jasno. To se može učiniti tijekom seksa ili u razgovoru koji pokrenete izvan spavaće sobe, kaže ona. Sama Barnard nedavno je ponovno počela izlaziti i tu temu pokreće s potencijalnim partnerima. "Kažem, 'Ovo je ono što želim, ovo nije na stolu, ovako i gdje mi se sviđa.' Ako su sretni zbog toga, bit će odličan seksualni partner.”

Istaknite to kad vam budu jasne vaše želje. "Ovo se stalno mijenja, na temelju starenja, hormona, zdravstvenog stanja i slično", kaže Barnard. Ona potiče žene da "ostanu znatiželjne" i istražuju vlastita tijela kroz masturbaciju.

3. Pozitivna slika o tijelu i seksualno samopouzdanje

Ako se žena ne osjeća dobro u svom tijelu, možda će joj biti teže uživati ​​u seksu. Studija objavljena u Journal of Sexual Medicine otkrila je da slika tijela, uključujući brigu o težini, fizičko stanje, seksualnu privlačnost i razmišljanja o tijelu tijekom seksualne aktivnosti, predviđaju seksualno zadovoljstvo kod žena. Nalazi upućuju na to da žene s niskim seksualnim zadovoljstvom mogu imati koristi od tretmana koji ciljaju na te specifične aspekte slike tijela.

“Važno je naučiti voljeti svoje tijelo takvo kakvo jest – vidjeti sebe kao seksualno privlačnog i vrijednog užitka”, kaže Barnard. Žene je društvo naučilo da misle da su privlačne samo one koje izgledaju kao modeli ili slavne osobe, ali njihov seksualni partner vjerojatno ima druge ideje, kaže ona.

Jedan od načina da se osjećate bolje je da povećate razinu energije. Studija objavljena u Electronic Journal of Human Sexuality otkrila je da učestalost vježbanja i fizička kondicija povećavaju privlačnost i povećavaju energiju, a oboje čini da se ljudi osjećaju bolje. Kao bonus, oni koji se osjećaju bolje sami sebe mogu doživljavati kao seksualno poželjnije i mogu biti bolji u seksualnom životu.

4. Povjerenje i emocionalna sigurnost u vašoj vezi

Teško je voditi bezbrižnu zabavu ako se osjećate nepovezano sa svojom dragom osobom ili ste zabrinuti za partnerovu vjernost. "Ne možete biti ranjivi ako nemate povjerenja u osobu", kaže Bernard.

Ponekad to znači da odlučite da vaš partner ne zaslužuje vaše povjerenje i da biste trebali prekinuti vezu, kaže ona. U drugim slučajevima mogao bi vam koristiti iskreni razgovor o tome zašto se ne osjećate sigurno ili odlučite otići na terapiju za par. Ako osoba ima traumu u svojoj povijesti, na primjer, ako kažete partneru: "Kad to učinite, ja se ne osjećam sigurno", moglo bi ih natjerati da shvate da se vaše potrebe mogu razlikovati od potreba drugih.

Osobito s novim partnerom, taj osjećaj sigurnosti vjerojatno uključuje i povjerenje da osoba nema spolno prenosivu infekciju. Nitko ne voli neugodno pitanje: "Kada ste zadnji put bili testirani na...?" ili rasprava o prijašnjim partnerima ili kontroli rađanja, ali ta su pitanja važna. A ako budete iskreni o vlastitoj povijesti i statusu bolesti, i vaš će se partner osjećati ugodnije.

5. Pravi proizvodi kako bi seks bio ugodniji

Žene sa suhoćom vagine često imaju koristi od lubrikanta tijekom seksa s partnerom ili solo. Odaberite brand koja ne sadrži glicerin ili kemikalije koje ne možete izgovoriti. Imajte na umu da se lubrikanti na bazi ulja ne smiju koristiti s kondomima od lateksa.

Žene bi također trebale brinuti o vlastitom užitku kako bi pronašle vibrator koji im se sviđa. Barnard uspoređuje ovaj alat za seks s bilo kojim drugim alatom koji često koristimo, poput one mutilice za jaja kojom kuhate meringu kako vam se ruka ne bi umorila. “Postoje dobro osmišljeni alati koji vam pomažu da iz svog seksualnog života dobijete ono što želite. Ove igračke nam pružaju zadovoljstvo i fizički užitak", kaže ona.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije