Najbolje i najgore vrste alkohola za mršavljenje

Najbolje i najgore vrste alkohola za mršavljenje

Najbolje i najgore vrste alkohola za mršavljenje
  • Objavljeno: Subota, 11.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ptičice na grani već znaju da alkohol i mršavljenje ne idu zajedno. „Važno je napomenuti da konzumacija alkohola može utjecati na naš metabolizam i učiniti gubitak težine izazovnijim“, kaže Lori Zanini, specijalistica za njegu i obrazovanje oboljelih od dijabetesa u Kaliforniji.

Osim što alkohol sadrži prazne kalorije, često prilikom pijenja alkohola ljudi posežu za nezdravim grickalicama ili fast foodom. No, to ne znači da se nekada ne možete počastiti kojim pićem petkom poslije posla ili u nekom izlasku. Pijte umjereno, a ovo su najbolje i najgore vrste alkohola koje vam mogu pomoći odnosno otežati gubitak kilograma.

5 najboljih vrsta alkohola za mršavljenje

Crno vino

Čaša crnog vina poslije ručka ili uz večeru povezuje se sa zdravom navikom zbog dobrobiti za srce. Crno vino je i poznato po resveratrolu odnosno tvari koja pomaže ubrzati metabolizam i tako poboljšati probavu i topljenje masti. U prosjeku čaša crnog vina s 12 do 14% alkohola sadrži oko 100 - 140 kalorija.

Svijetlo pivo

Ako ste više pivopija nego ljubitelj vina, preporučujemo lagano svjetlo pivo. Primjerice, običan svijetli lager s 5% alkohola ima 39 kalorija na 100 ml.

Suhi vermut

Vermut je čest gost martinija ili različitih koktela. Poznat i kao „ljekovito“ vino jer je aromatizirano začinima i ljekovitim biljkama. Unos kalorija možete smanjiti pijenjem čistog vermuta umjesto koktela punih kalorija. Čaša čistog vermuta sadrži manje od 70 kalorija, dok recimo Manhattan ima čak 164 kalorija po čaši.

Žestoka pića

Ako ste ljubitelj votke, tekile, gina ili viskija, nema puno razlike u kalorijama odnosno ugljikohidratima među njima. U prosjeku žestoka pića imaju oko 100 kalorija po čaši. Najbolje rješenje je pijenje čistog alkohola ili s mineralnom vodom jer dodavanjem sokova broj kalorija se povećava.

Šampanjac

Šampanjac ne mora biti rezerviran samo za dočeke Nove godine ili posebne prilike. Jednom čašom šampanjca od 100 ml unijet ćete oko 84 kalorije.

3 najgore vrste alkohola za mršavljenje

Kokteli

Kokteli mogu zvučati primamljivo za nadolazeće ljetne dane, ali samo jedna čaša donosi mnogo kalorija koje će vas iznenaditi. Long Island Ice tea sastoji se od votke, tekile, ruma, gina, likera od naranče, soka i sirupa od limuna te cole, odnosno od 780 kalorija. To je jednako porciji pomfrita i cheeseburgera.

Ledena pića

Vrući dani na plaži idealni su za opuštanje uz ledena pića poput Pina Colade ili Daiquiri s jagodama. No, takva pića su iznimno kalorična poput Pina Colade koja ima 656 kalorija u 335 ml. Primjera radi, da biste potrošili te kalorije, potrebno je trčati 63 minute.

Craft pivo

Prave pivopije cijene craft pivo više od masovno proizvedenih piva, ali craft pivo nosi sa sobom i više kalorija. Često su craft piva s većim postotkom alkohola pa tako recimo jedna Grička vještica ima oko 225 kalorija.

Naravno, potpuno izbacivanje alkohola je najbolja opcija. Ako ipak odlučiti popiti koje piće, preporučujemo da uz alkoholno pijete i bezalkoholno piće (primjerice vode) kako biste bili hidratizirani i tako držali svoj kalorijski unos pod kontrolom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije