Otkrijte što može biti uzrok iskašljavanja krvi!

Otkrijte što može biti uzrok iskašljavanja krvi!

Otkrijte što može biti uzrok iskašljavanja krvi!
  • Objavljeno: Petak, 10.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Iskašljavanje krvi je stanje koje većinu ljudi zabrine, a razlog je taj što najčešće ne znaju što je uzrok kašljanja krvi.

Hemoptiza je stručan naziv za iskašljavanje krvi. Krv koju iskašljavate dolazi iz respiratornog sustava, a to može biti: nos, usta, grlo, bronhiji ili pluća. Iskašljavanje krvi se klasificira kao blago ili intenzivno. Blago iskašljavanje krvi nije opasno i ne ugrožava život.

No, ako je iskašljavanje krvi intenzivno i udio krvi kojeg iskašljavate se penje na 100 do 1000 ml u 24 sata, postoji velika vjerojatnost da je u pitanju stanje koje vam može ugroziti život.

Plućna embolija

Plućna embolija označava krvni ugrušak koji blokira arteriju unutar pluća. Taj ugrušak u pluća uglavnom dolazi s područja nogu. To stanje nazivamo duboka venska tromboza. Faktori rizika koji uzrokuju plućnu emboliju su višegodišnji sjedilački tip života, pušenje, operacije, pretilost, trudnoća i rak.

Simptomi plućne embolije su kratkoća daha, bolovi u prsima, kašalj, groznica, naticanje na području listova, vrtoglavica ili pojačano znojenje. Plućna embolija se liječi antikoagulansima koji razrjeđuju krv. Pravovremeno liječenje plućne embolije je ključno za prevenciju stvaranja novih krvnih ugrušaka.

Bronhitis

Bronhitis možemo definirati kao upalu bronhija. Stanje može biti akutno ili kronično a najčešće ga uzrokuju bakterije. Akutni bronhitis je vodeći uzročnik akutnog kašlja a neki drugi simptomi mogu biti hemoptiza, piskutanje tijekom disanja, bolovi u prsima, kratkoća daha, kroničan umor i bolovi u mišićima.

Akutni bronhitis se liječi bez većih poteškoća a kronični bronhitis antibioticima. Vrlo često se propisuje terapija s lijekovima koji olakšavaju iskašljavanje a kašalj uzrokovan kroničnim bronhitisom može trajati čak i do 2 mjeseca.

Rak pluća

Rak pluća je jedan od najopasnijih tipova raka. Vodeći faktori rizika koji uzrokuju nastanak raka pluća su pušenje, izloženost štetnim kemijskim spojevima i zračenju. Najčešći simptomi raka pluća su kroničan umor, manjak apetita, hemoptiza, mršavljenje, bolovi u prsima, kratkoća daha i kronični kašalj.

Rak pluća se liječi kemoterapijom, terapijom zračenja i ciljanim lijekovima. Komplikacije mogu biti nakupljanje tekućine unutar pluća, bolovi i metastaziranje (širenje) raka na druge dijelove tijela, što značajno otežava postupak liječenja.

Tuberkuloza

Tuberkuloza je bakterijska infekcija pluća. Bolest je zarazna i prenosi se zrakom tijekom kihanja ili kašljanja. Putem krvi i limfe se može proširiti na bilo koji organ u tijelu. Ovo je jedna od najstarijih poznatih plućnih bolesti. Faktori rizika koji uzrokuju tuberkulozu su dijabetes, bolesti bubrega, rak, zloupotreba droge i nezdrava prehrana.

Tuberkuloza može biti latentna ili aktivna. Latentna tuberkuloza ne uzrokuje nikakve simptome jer je bakterija neaktivna. Ona vrlo lako može prijeći u aktivni oblik i uzrokovati simptome kao što su kroničan kašalj, bolovi u prsima, groznica, kronični umor, naglo mršavljenje i pojačano znojenje. Tuberkuloza se liječi antibioticima a moguće komplikacije su bolovi u leđima, oštećenja zglobova, bolesti jetre, bolesti bubrega i srčane bolesti.

Pneumonija

Pneumonija je infekcija pluća koja uzrokuje upalu na području zračnih vrećica ili alveola. Pneumonija je uzrokovana nizom mikroorganizama a najčešće bakterijama, virusima, gljivicama ili parazitima. Streptokok je najčešći uzročnik pneumonije a faktori rizika koji uzrokuju pneumoniju su pušenje, oslabljen imunološki sustav i kronične bolesti (astma, srčane bolesti, rak, dijabetes).

Simptomi pneumonije su hemoptiza, kašalj, groznica, zimica, kratkoća daha, mučnina, povraćanje, umor i dijareja. Liječi se antibioticima a moguće komplikacije su prisutnost bakterija u krvotoku, apsces pluća i nakupljanje tekućine oko pluća.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije