Aloe vera čuva vaše zdravlje!

Aloe vera čuva vaše zdravlje!

Aloe vera čuva vaše zdravlje!
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.06.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ova zelena biljka izgleda kao da dolazi iz porodice kaktusa, ali zapravo pripada porodici ljiljana. Listovi su izvor gela koji se već duže vrijeme koristi u kozmetičke svrhe.

Aloe vera ima dugu povijest korištenja u medicinske svrhe. Lako se uzgaja, otporna je i nije zahtjevna biljka, stoga nema razloga da ju ne uzgajate u kućnim lončićima za biljke.

Postoje zapisi o korištenju aloe vere od 2000 prije Krista. Stari Rimljani su je koristili za ublažavanje kožnih iritacija, brže zarastanja rana i olakšavanje probavnih tegoba.

Artritis

Istraživanja su pokazala da sok aloe vere ili suplementi u obliku kapsula mogu ublažiti simptome artritisa.

Astma

Konzumiranje aloe vere može pomoći osobama koje pate od astme, a neka istraživanja su pokazala da aloe vera može smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova protiv astme.

Probavni sustav

Pospješuje apetit, potiče rad probavnog sustava, sprječava nastanak zatvora, ublažava mučnine, žgaravicu i nadutost.

Njega kože

Aloe vera je biljka koja svakako zaslužuje biti u vašem domu. Odlična je za ublažavanje opekotina, ogrebotina i posjekotina.

Pokazala se dobrom u postoperativnoj njezi pacijenata. Jednim istraživanjem se pokazalo da pospješuje zarastanje rezova, smanjuje vidljivosti ožiljaka i pomaže ranama da brže zacijele.

Aloe vera je djelotvorna kod ublažavanja simptoma psorijaze. U jednom istraživanju se pokazalo da nanošenje gela aloe vere na osjetljiva mjesta na koži može smanjiti simptome psorijaze za čak 80%.

Nutritivna vrijednost

Aloe vera je jedina poznata namirnica biljnog porijekla koja sadrži vitamin B12, ali i brojne minerale koji su ključni za pravilan rad organizma. Istraživanja su pokazala da aloe vera jača imunološki sustav i pomaže mu da se bori protiv infekcija. Neka istraživanja su pokazala da se uspješno bori i protiv stanica raka.

Oprez

Prije uzimanja bilo kakvih suplemenata, pa tako i suplementa aloe vere, trebate se posavjetovati s liječnikom, naročito ako ste:

  • trudni ili pokušavate začeti
  • dojite
  • patite od bolova u trbuhu, a uzrok još uvijek nije poznat
  • patite od hemoroida
  • patite od bolesti bubrega.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije