Što uzrokuje zanoktice i kako spriječiti njihovu pojavu?

Što uzrokuje zanoktice i kako spriječiti njihovu pojavu?

Što uzrokuje zanoktice i kako spriječiti njihovu pojavu?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 06.03.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Zimi se javljaju mnogi problemi s našim tijelom. Od suhe perutave kože, ispucalih usana, pa sve do stvaranja zanoktica. Onaj jedan mali komadić koji visi postaje nam iritantan tek kada dobijemo gruba zadebljanja oko nokta ili bolni uplani proces, a do tada ga potpuno ignoriramo. Stoga vam otkrivamo kako ih preventirati na vrijeme.

Što uzrokuje zanoktice?

Zanokticu čini nakupina stanica kože uz nokat, a počinje nas gnjaviti kada se dio kože koji pokriva nokat djelomično odvoji od površine kože ili pukne. Odgovor na pitanje što ih uzrokuje i nije tako jednostavan; postoji više mogućih uzroka. Prema certificiranoj dermatologinji Dani Stern, najčešći razlozi su suhe ruke, prečesto pranje i ono najgore - grickanje noktiju, prenosi Woman's Health. Naime, ako se kutikula ne ukloni ravnomjerno, onaj 'usamljeni dio' bit će skloniji odvajanju.

Osobe sa suhom i dehidriranom kožom sklonije su zanokticama jer je nenahranjena i neelastična koža osjetljivija na oštećenja prouzročena vanjskim podražajima kao što su hladno vrijeme ili učestalo pranje ruku.

"Iako to ne mora nužno biti uzrok, česta pojava zanoktica može ukazivati ​​na nedostatak proteina", rekla je dermatologinja Stern. Vaša koža i nokti sastoje se od proteina, stoga ako ih ne unosite dovoljno, koža može popucati.

Kako se riješiti zanoktica?

Zanoktice mogu biti prilično bolne, što stručnjaci objašnjavaju njihovom lokacijom, s obzirom na to da se nalaze na kraju prstiju, gdje su i brojni živčani završeci i krvne žile. Pod svaku cijenu probajte se oduprijeti iskušenju da zanokticu otrgnete prstima ili zubima. Na taj način mogli biste otkinuti i dio vaše normalne, zdrave kože, što može rezultirati otvorenom ranicom pogodnom za ulazak bakterija, što može izazvati i infekciju.

Umjesto toga, oslobodite se zanoktice na nježniji način. Zanokticu uronite u malo tople vode na nekoliko minuta. Zatim operite ruke u antibakterijskom sapunu pa zanokticu izrežite što bliže površini kože, dezinficiranom grickalicom ili škaricama, kako biste smanjili rizik od infekcije. Našpricajte antibakterijskim sprejem i po potrebi zalijepite flaster. Ako smatrate da vam flaster nije potreban, namažite ruke i nokte bogatim losionom.

Upaljene zanoktice

Ako je zanoktica već poprilično bolna i crvena, vjerojatno je upaljena. Ponajprije ohladite upaljenu zanokticu s kockicom leda, pa je premažite antibiotskom kremom koja će prevenirati razvoj infekcije. Ako je zanoktica i upaljena i inficirana, bol će biti ozbiljnija, a crvenilo će biti prošireno na veću površinu kože. Još jedan izdajnički simptom može biti iscjedak ili gnoj iz zahvaćenog područja. Tada ne bi bilo na odmet potražiti liječničku pomoć jer ćete možda trebati oralnu antibiotsku kuru.

Kako preventirati pojavu zanoktica?

Postoji nekoliko jednostavnih načina kako zaboraviti da uopće postoje problemi sa zanokticama. Jedan od njih je redovita briga o noktima i kutikulama. Stern preporučuje da uvijek imate pri ruci ulje, kremu ili losion za nokte i redovno ih nanosite. Ne postoji nešto kao "prekomjerno hidriranje." Ipak, ovo je samo jedan od načina brige o noktima i kutikulama.

Drugi način je da barem dvaput mjesečno nježno gurate kutikule proizvodima namijenjenim za tu svrhu. Ako odlazite redovito na manikuru, pobrinite se da tamo dobijete ovu uslugu. Poželjno je da vam u tom trenutku vrhovi prstiju budu barem malo vlažni kako bi vam nokti omekšali. Po potrebi možete koristiti i gel za odstranjivanje kutikula.

Budite oprezni prilikom uređivanja kožice na noktima jer kutikula ima važnu ulogu. Naime, djeluje kao barijera koja štiti korijen nokta. Ako je oštećena, može utjecati na zdravlje cijelog nokta jer tada bakterije i gljivice mogu nesmetano prodirati u korijen nokta i potkožno tkivo.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije