Rižini krekeri - jesu li doista zdravi?

Rižini krekeri - jesu li doista zdravi?

Rižini krekeri - jesu li doista zdravi?
  • Objavljeno: Petak, 03.03.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Jedan od omiljenih međuobroka su rižini krekeri osobito u kombinaciji s avokadom, maslacem od kikirikija ili džemom. Neki koriste rižine krekeri kao zamjenu za kruh ili kao pomoć u mršavljenju, no, pripazite na one krekere s dodacima ili preljevima koji mogu sadržavati puno natrija i šećera.

Rižini krekeri popularna su grickalica za one koji žele održati zdravu tjelesnu težinu zbog malog broja kalorija i ugljikohidrata. Nutricionistica Cynthia Sass objašnjava kako postoji mnogo različitih vrsta krekera i da je odgovor na pitanje jesu li zdravi: ovisi! Općenito, najbolje je izbjegavati krekere od riže s okusima odnosno preljevima jer sadrže veće količine šećera, natrija i drugih umjetnih sastojaka.

Što jesti ako ste gladni navečer prije spavanja? 6 prijedloga nutricionista

Također, izbjegavajte one napravljene od bijele riže, rafiniranog zrna bez vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa. Međutim, Sass dodaje kako obični krekeri od smeđe riže nude neke zdravstvene prednosti.

Krekeri od riže sadrže antioksidanse

Antioksidansi su spojevi u hrani koji djeluju poput tjelohranitelja, štiteći zdrave stanice od oštećenja DNK koje uzrokuje starenje i bolesti. Smeđa riža sadrži niz fenolnih spojeva – skupinu antioksidansa koja se također nalazi u čaju i citrusima prema recenziji iz 2018. objavljene u časopisu Antioxidants. Fenolni spojevi štite stanice od oštećenja koja se povezuju s većim rizikom od dijabetesa tipa 2, pretilosti, raka i bolesti srca.

Rižini krekeri reguliraju šećer u krvi

Istraživanja su pokazala kako cjelovite žitarice, uključujući smeđu rižu, mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi nakon obroka kod osoba s dijabetesom. Dodatno, mogu čak pomoći u potpunoj prevenciji dijabetesa tipa II. Cjelovite žitarice sadrže velike količine vlakana koje tijelo ne može razgraditi i apsorbirati za energiju prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Stoga ovi ugljikohidrati ne uzrokuju skok šećera u krvi kao njihovi rafinirani ekvivalenti. Osim toga, vlakna iz cjelovitih žitarica hrane dobre bakterije u našim crijevima, poput Lactobacillus i Bifidobacterium, koje se povezuju s dijabetesom i prevencijom pretilosti.

Krekeri od riže pomažu u održavanju zdrave težine

Rižini krekeri mogu vam pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine ako zamijene visokokaloričnu hranu s visokim udjelom ugljikohidrata u vašoj prehrani. Tako Sass preporučuje zamjenu peciva s rižinim krekerima kojima smanjujete unos ugljikohidrata kao i manjeg broja kalorija.

Rižini krekeri su lako probavljivi

Riža je lako probavljiva jer se sastoji od malog broja fermentabilnih kratkolančanih ugljikohidrata (FODMAP). Oni se slabo apsorbiraju tijekom probave pa može kod nekih dovesti do nadutosti, bolova, grčeva i stvaranju plinova. Osim toga, budući da smeđa riža nema glutena, rižini krekeri od smeđe riže odlična su opcija za osobe s celijakijom i osjetljivošću na gluten.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije