Bolovi u donjem dijelu leđa: Što mogu značiti, kada se zabrinuti i što učiniti?

Bolovi u donjem dijelu leđa: Što mogu značiti, kada se zabrinuti i što učiniti?

Bolovi u donjem dijelu leđa: Što mogu značiti, kada se zabrinuti i što učiniti?
 • Objavljeno: Četvrtak, 27.07.2023.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF / PROMO

Muči li vas bol u donjem dijelu leđa? Pitate se zbog čega vas to boli, je li vam je iscurio disk ili možda pukao kralješak? Kada će proći i hoće li proći?

Bol vam se širi u nogu i to vas zabrinjava? Trebate ustati iz kreveta ujutro, a sama pomisao na to vam stvara glavobolje. To vas frustrira i samo želite da što prije prođe.

U ovom ćete članku saznati zašto je tomu tako, što se događa, koji su rizični čimbenici za razvoj boli u leđima, koji su mogući uzroci i načini liječenja te na koji način si olakšati to frustrirajuće stanje.

Zdrava kralješnica

Kralješnica ima ulogu u svim pokretima i položajima tijela. Čvrstoća, elastičnost i održanje prirodne krivine, karakteristike su zdrave kralješnice. Ne smijemo zaboraviti i na mišiće trupa, trbuha i natkoljenice koji moraju biti snažni te nam služiti kao prirodna zaštita. U svrhu poboljšanja kvalitete života, zdravlje kralješnice treba čuvati i održavati!

Pravilno držanje tijela

Temelj očuvanja zdravlja kralješnice upravo je pravilno držanje tijela. Pravilno držanje tijela ima utjecaj na pokretanje svih ostalih dijelova ljudskog tijela, ali i na pravilno disanje. Temeljni je uvjet pravilnog držanja tijela da je tijelo pod minimalnim stresom i naporom.

Pravilno držanje tijela podrazumijeva:

 • uspravan položaj
 • glava i vrat u središnjem položaju u odnosu na ramena
 • ramena paralelna, jednake visine
 • očuvane fiziološke krivine kralješnice
 • koljena u jednakom položaju
 • stopala u opuštenom položaju lagano usmjerena prema van.

Kada se bol počne širiti niže od leđa, opravdano je posumnjati na išijas.

Što može značiti bol u donjem dijelu leđa?

Bol u donjem dijelu leđa proizlazi iz kralježnice, diskova između kralježaka ili okolnih mekih tkiva poput mišića i ligamenata kralježnice. Simptomi kao što su gubitak osjeta, neuspijevanje zadržavanja mokraće mogu pomoći u prepoznavanju slučajeva kronične boli u donjem dijelu leđa i potaknuti daljnju procjenu.

Karakteristike boli u donjem dijelu leđa su:

 • može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi
 • osjećaj jutarnje ukočenosti traje manje od 30 minuta
 • ublažavanje boli u mirovanju
 • može se brzo razviti
 • bol obično povezana s naporom ili ozljedom
 • može se opisati kao ”tupa” ili ”pulsirajuća”.

Kada se trebate zabrinuti i reagirati?

Kada se bol počne širiti niže od leđa, dakle prema nozi u vidu oštrije ili tupe boli te trnaca i tupog osjeta, opravdano je početi sumnjati na išijas kao jednu od komponenti križobolje.

Općenito,u prvih 6-8 tjedana pravilo je u liječenju išijasa da ono treba biti konzervativno, odnosno putem metoda koje se pružaju u okviru fizikalne terapije. Većinu vremena, ovaj bolni osjećaj odnosi se na bol u donjem dijelu leđa, a uglavnom može biti posljedica pritiska na korijen živca.

Kod većine bolesnika stanje se s vremenom poboljša uz liječenje putem fizikalne terapije koje uključuje vježbe za jačanje trupa, manualnu terapiju i liječenje boli većinom putem elektroterapijskih i termoterapijskih procedura, dekompresijskom terapijom kralježnice (istezanjem kralježnice) te laserskom ili magnetoterapijom.

Tegobe koje išijas može uzrokovati su:

 • jednostrana bol u nozi je jača od boli u donjem dijelu leđa
 • bol koja se najčešće širi straga u nogu i ispod koljena
 • utrnulost i/ili trnci u zahvaćenoj potkoljenici.

Kako si sami možete pomoći pri bolovima u leđima?

Kako bi se bol već u njenim samim počecima smanjivala, potrebno je početi provoditi vježbe razgibavanja kralježnice i pripadajućih mišića te provoditi rekreativne aktivnosti koje traže više dinamike. Tu se misli na sportove poput plivanja, hodanja, planinarenja manjeg intenziteta, vježbi pilatesa i joge s položajima koji ne iritiraju kralježnicu.

Dekompresijska terapija kralježnice jedna je od procedura kojima se liječi bol u donjem dijelu leđa, vratu, rukama i nogama u Poliklinici Preventis.

Kako rješavamo probleme bolnih leđa u Poliklinici Preventis?

Tjelesna aktivnost i prilagođene vježbe su neophodne kod liječenja boli u kralježnici.

Od ostalih tretmana fizioterapije, dekompresija kralježnice pokazala je izvrsne rezultate uz primjenu ostalih metoda konzervativnog liječenja. Pri liječenju akutnih ili kroničnih simptoma, uz dekompresijsku terapiju pristupa se metodama smanjivanja boli i smanjenja mišićne ukočenosti. U tu svrhu primjenjujemo elektroanalgetske struje, termoterapijske procedure (TECAR terapija) s djelovanjem na dublje skupine mišića, manualne tehnike (Dry Needling, Maitland mobilizacija kralježnice) te ostale metode kojima se smanjuje bol i vraća pokretljivost.

Kako bi liječenje bilo potpuno, u Poliklinici Preventis pri pregledu potrebno je uzeti detaljnu povijest bolesti (anamneza), provesti dijagnostičke kliničke testove za određivanje lokalizacije i težine bolnog stanja te prema tome zajedno dogovoriti potreban modalitet terapije koji su najbolji za Vas i Vaše zdravlje!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije